MIS UUDIST? ⟩ Liina Maria Lepik: sõja alguses tuli rootslastele selgitada, et Eesti pole enam Nõukogude Liidus (1)

Copy

EASi ja KredExi ühendasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik meenutas teisipäevases «Mis uudist?» saates Venemaa agressioonisõja algust Ukrainas: Eesti esindajatel tuli nii rootslastele kui ka sakslastele teha teavitustööd, et me ei ole Nõukogude Liidu osa, kuulume NATOsse ja sõda ei toimu mitte meie pinnal. 

Saates arutleti nii neljapäevasest Michelini restoranide tunnustamisest, võimalikust suhkrumaksust, kui ka turismist. 

«Mis uudist?» on uus Postimehe video-podcast, mis jõuab vaatajateni paaril korral nädalas kell 11. Millised on reaalajas suurimad klikimagnetid ja tähtsaimad uudised? Sellest stuudios rääkisimegi. Saates on saatejuht Mart Normet, Eesti uudiste päevatoimetaja Brita-Maria Alas ja külaline EASi ja KredExi ühendasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.

Lõuna-Eesti Postimees kirjutas, et siseminister Lauri Läänemets (SDE) kummutas Setomaal kuuldusi, justkui Koidula piiripunkt plaanitakse sulgeda ning lisas, et tulevikus võib vene turism ühel hetkel ka taastuda. «Ma panen rõhu ka sinna, et ühel hetkel. Et meie silmad võib-olla seda ei näe, ehkki ma utreerin sellega,» märkis Lepik. 

Küsimusele, kui suure põntsu on Vene turistide kadumine meile pannud, nentis Lepik, et ikka on: «Vene turg on alati olnud teine turg. Soome on välisturistide seas alati esimene olnud,» rääkis varem EASi turismiarenduskeskust juhtinud Lepik. Soome turistide osakaal Eestis on tema sõnul olnud ligi 30 protsenti, Vene turistide osakaal aga 12 protsenti. 

«Ennekõike on Vene turist olnud abiks Ida-Virumaa piirkonnale ja talle on olnud hästi oluline koht ka madalhooajal,» viitas ta jaanuarikuudele. 

«Aga ma ütleks, et ehkki auk tekkis, oleme ennast nö ümber programmeerinud, et me ei igatse neid tagasi. Me oleme end poliitiliste otsuste valguses kui ka poolehoius Ukraina osas ümber seadnud. Saame hakkama,» rääkis Lepik.

Rääkides Eesti tuntusest ülejäänud maailmas, sõnas Lepik, et ehkki eestlased ise on oma riigi üle uhked, tuleb mujal jätkuvalt teavitustööd teha. «Kui Ukrainas algas sõda, siis me pidime hakkama baasteavitust tegema. Pidime nii rootslasele kui sakslasele hakkama rääkima, et me ei ole Nõukogude Liidu osa enam. Me oleme NATO liige ja sõda meil ei käi, Ukraina on meist kaugel,» sõnas Lepik, lisades, et seetõttu mindi Rootsi nö ristiretkele tutvustustööd tegema. 

«Mis oli meile kõigile üllatuseks - et nad on olnud nii ignorantsed meie suhtes, justkui poleks meid olnudki - siis me oleme neile alati olnud abivajaja riik: väike ja hädas,» lausus ta. «Tänu sellele, et meie aitame neid nüüd NATOsse, Kaja Kallas (RE) on seal täielik popstaar, näeme me seda, et näiteks välistalendid tahavad Eestisse tööle tulla, äriturism on taastumas ja puhkuseturist hakkab järele jõudma,» kirjeldas Lepik. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles