JULGEOLEK TÄNA ⟩ Ukraina on rünnakul ja Eesti valitsus kaitsel (3)

Erkki Koort
, saatejuht
Copy

Otsesaates «Julgeolek täna» arutavad julgeolekueksperdid Meelis Oidsalu ja Erkki Koort aktuaalsete Eesti julgeolekut mõjutavate tegurite üle.

Ukraina on alustanud vasturünnakuid ning surunud järjest rohkem Venemaad kaitsesse. Kuigi Venemaa üksused liiguvad mõnes kohas veel edasi, käib rinnete kompimine nõrgemate kohtade otsimiseks. Rasked lahingud on koondunud sõjas ikooniliseks muutunud Bahmuti linna varemetele, kuid on selge, et rünnakut ei plaanita ainult seal. 

Samal ajal, kui rindel käivad rasked lahingud, võitleb Ukraina jätkuvalt korruptsiooniga. Vahistamised ülemkohtus näitavad probleemi ulatust, kuid ka seda, et Kiiev tegeleb võitlusega isegi sõja ajal. Väljakutse suurust näitab seegi, et Ukrainaga seotud korruptsiooni siirded on jõudnud kahtlustena riigikogu liikmeni.

Teise teemana on saates Eesti ühiskonna ees seisvad väljakutsed. Parlamendis toimub koalitsiooni- ja opositsioonipoliitikute jõukatsumine, kus teineteist süüdistatakse tahtmatuses debatti pidada.

Me ei jõudnud sellesse vastasseisu ühe päevaga, vaid järjestikuste valearvestuste reaga. Soov suruda ühiskonda suures mahus puudutavaid asju läbi kiirustades ja kaasamata on kindlasti oht demokraatiale. See käitumine muutub uueks normaalsuseks. Mõne päeva andmine mahukate eelnõude kooskõlastamiseks loob mulje ülesõitmisest ja hoolimatusest. Seejuures ei ole õige kasutada kiirustamise põhjendusena julgeoleku argumenti, sest selle tarvitamine taandab debati teise osapoole justkui riigivastaseks.  

Saade on omalaadne julgeolekubriifing avalikkusele, sest tavaliselt analüüsitakse teemasid sellel tasemel vaid suletud uste taga. Meie huvi on pakkuda avalikkusele kõrgetasemelist teavet julgeolekut mõjutavate tegurite, taustainfo ja seoste kohta.

Üle nädala eetris olev «Julgeolek täna» pakub parimat julgeolekuohtude süstemaatilist käsitlemist.

Erkki Koort on endine siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler ning Meelis Oidsalu on töötanud kaitseministeeriumi erinevate valdkondade asekantslerina.

Varasemad saated «Julgeolek täna» on järelvaadatavad Postimees TVst.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles