MIS UUDIST? Tarand: riigikogu kultuur on alla käinud varemgi, aga praegune on esmakordne (6)

Copy

«Mis uudist?» on uus Postimehe video-podcast, mis jõuab vaatajateni paaril korral nädalas kell 11. Millised on reaalajas suurimad klikimagnetid ja tähtsaimad uudised? Saates on saatejuht Mart Normet, uudistetoimetaja Brita-Maria Alas ja külaline Indrek Tarand.

Kolmapäevases saates arutleti nii 9. mai Ivangorodi ürituse ja Narva linna vastuse üle kui ka peatuti riigikogus toimuval. 

«Kui me mõtleme Ivangorodi ponnistusele: panna üles lava ja tekitada üle jõe mingit heliefekti. Nagu paljugi Putini elus, on ilmselt ka see läbi kukkunud,» arvas Tarand, lisades, et Narva muuseumi plakat Eesti poolel oli ütlemata elegantseks vastuseks. «Ma arvan, et kogu režiiprojekt oli asjata, sest nad ei saanud enam Eesti poolt filmida.»

Tarand meenutas sel teemal rääkides 1992. aastat: «Kui Ivangorodi linnus sai 500-aastaseks, oli meie poolel kindlust juba natukene vuntsitud. Vene keskvalitsus eraldas raha, et ka nende kindlus ilusamaks teha. Raha tuli aga jalamehe sammul Moskvast ja see varastati kõik ära. Ainus, mis nad teha said, oli paar ruutmeetrit katust tõrvata,» rääkis ta. 

Endine eurosaadik ja riigikogulane arutles ka pidurdunud riigikogu töö üle. Tarandi jutu järgi on töökultuur alla käinud ennegi, kuid praegu toimuv on erakordne. Kui EKRE ja Keskerakonna soovist demokraatia kinnijooksutamises saab ta isegi aru, ei mõista ta Isamaad: «Miks on sellest huvitatud Helir-Valdor Seeder, korralik mulgi talumees? Ei saa aru.»

Saatejuhi küsimusele, kas demokraatia on ohus või selle lammutamise ja mõnitamise piir on veel ületamisel, nentis Tarand, et sellele on kaks vastust: «Õnneks on ta veel ületamisel, sest midagi katastroofilist pole veel juhtunud. Ma ei eelda, et opositsioonil mõistus pähe tuleb, aga ta väsib ära. Teisalt, minu kui kodaniku jaoks, jah, see tikkudega mängimine, mis praegu toimub, on ületanud hea demokraatliku tava. See on Viktor Kingissepa laadi tegevus, tõsi, õnneks mitte relvastatud.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles