SÕJASTUUDIO Peeter Tali: täna hommikul oli tegemist kombineeritud rünnakuga, et häirida Ukraina õhutõrjet (4)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Juba pikka aega oodatakse ukrainlaste vastupealetungi. Kui suured alad võiks Ukraina tagasi vallutada, sellest räägime Postimehe «Sõjastuudios» strateegilise kommunikatsiooni eksperdi ja riigikogu liikme Peeter Taliga. 

Täna varahommikul tegid venelased taas raketirünnaku Ukrainale, suurem osa rakette lendas Kiievi suunal, aga neid jõudis ka mujale.

Nad jõudsid ka Dniprosse, kus oli kahjuks ohvreid. Kiievi õhukaitse on kõige terviklikum ja kõige tugevam, paraku sellist õhukaitsekuplit igale poole ei jagu. Tegemist oli kombineeritud rünnakuga, ukrainlaste andmetel kasutati strateeglist pommitajat TU-95, mis kuskilt Kaspia mere kohalt lasi need raketid Ukraina pihta ja samal ajal kasutati ka Iraani päritolu droone, et sihtmärke oleks õhus rohkem ja saaks häirida Ukraina õhutõrjet ja -kaitset. See näitab, et venelased ikkagi suudavad rakette kokku panna ja midagi neil seal arsenalis veel on.

Kui vaadata, mis rindel toimub, siis kõige ägedamad lahingud käivad endiselt Bahmutis, millest on ukrainlaste kätte jäänud väga väike osa, umbes 10 protsenti.

Ukrainlased oli ju peaaegu valmis Bahmutist loobuma eesmärgiga säilitada vägede võitlusvõime, aga kuna venelased ründavad seda nii meeleheitlikult, siis ukrainlased langetasid otsuse, et nad parem hävitavad seal venelaste jalaväge ja lahingutehnikat. Venelaste kaotused on ikkagi suurusjärgus 600 langenut päevas, mida on isegi nende jaoks väga palju.

Venemaa küll inimeludest ei hooli, aga sellise tegutsemise tulemusena on nad kaotanud hästi välja õpetatud eliitüksused, eriväelased, palju on kaotatud ka merejalaväge, hästi välja õpetatud soomus- ja tankiüksuseid ja ka õhudessantväge. Muidugi, täiendused tulevad, õpetatakse uusi sõdureid välja, aga kvaliteet on ikkagi kordades madalam ja võitlustahtega on ka, nagu on.

Eile teatas NATO peasekretär, et lubatud sõjatehnikast 98 protsenti on Ukrainasse jõudnud. Kas see tähendab, et kevadpealetung võiks varsti alata?

Seda me oleme siin oletanud juba mitu nädalat, et millal see kevadpealetung algab ja kuidas algab – paraku teavad seda ainult ukrainlased, ja neid, kes seda teavad, pole väga palju. Ukrainlased kaitsevad operatsiooni julgeolekut ülihästi, üksused saavad ilmselt käsud ja korraldused kätte nii hilja, kui võimalik ehk siis loetud tunnid enne pealetungi algust.

«Selle üle võib küll spekuleerida, kust ja kuidas ukrainlased ründavad, aga ukrainlased kindlasti üllatavad, nad teevad midagi hoopis teistmoodi ja hoopis teises kohas.»

Mina venelaste asemel oleksin küll väga murelik, sest tehnoloogiliselt on need relvasüsteemid, mis on ukrainlastele antud, kindlasti Vene süsteemidest üle. Ukrainlased on väga häälekalt öelnud, et neil on vaja õhukatet ja lähiõhutoetust, et nad ei saa muidu massiivset rünnakut läbi viia. Ja nüüd on NATO liitlased järjest ka teatanud, et ukrainlased saavad teatud hulgal mitmeotstarbelisi lennukeid MIG-29.

Nii et see lähiõhutoetus on ukrainlastel samuti olemas. Kuigi ka Venemaa on oma sõjatööstust järjest käima saamas, ei suuda nad ikkagi asendada tanke ja lahingusoomukeid sel määral, nagu nad neid kaotavad.

Ootus kevadpealetungile on väga suur. Millised võiksid olla võimalused edu saavutada?

Ukrainlaste eesmärk on kindlasti võimalikult palju oma territooriumi tagasi võtta ja kui Kreminna, Avdijivka ja Bahmut kõrvale jätta, siis venelased on ikka kaevunud kaitsesse, ehitades kaitseliine, mis peaksid tanke tõkestama. Samas on igale vahendile olemas ka vastuvahend, nii et igal juhul saab sealt läbi ja venelased teavad seda. Just seetõttu ongi nad liigutanud oma kõrgväärtuslikud sihtmärgid, nagu logistikakeskused ja staabid võimalikult kaugele, et need oleksid väljas HIMARSite tuleulatusest.

Seal võib muidugi üllatusi tulla, sest mingid tagalatoetuse alad peavad lähedal ka olema, 70 kilomeetrit on pikk maa. Kindlasti tahavad ukrainlased läbi lõigata venelaste maismaaühenduse Krimmi. Võtmekohad on ilmselt Melitopol ja Mariupol.

Samas, selle üle võib küll spekuleerida, kust ja kuidas ukrainlased ründavad, aga nagu ütlevad ülikogenud kindralid, siis ukrainlased kindlasti üllatavad, nad teevad midagi hoopis teistmoodi ja hoopis teises kohas. Ukrainlaste tugevuseks on see, et nad on NATO polügonidel saanud väljaõppe, kuidas teha koostööd erinevate relvaliikide vahel, venelased seda ei suuda.

Millise tehnikaga venelased oma 9. mai paraadi võiksid pidada – kuuldavasti seda ju igal pool ei toimu?

Kuuldavasti ei ole seda 9. mai paraadi Ukrainaga piirnevates oblastites, kuna see on Ukraina droonide ulatuses ja ka eriüksuslased võivad seal «tervitusi» saata. Kindlasti näitavad venelased paraadil analoogi mitte omavat tanki T-14 Armata, mis mitte kunagi mitte üheski lahingus ei ole käinud.

Kui ma võrdlesin Punasel väljakul toimunud paraade 2021. aastal ja 2022. aastal, siis näiteks maaväe lahingutehnika puhul oli neil kolmandiku võrra vähem asju. Kuna Putini režiim on võidukultust eriliselt üles kütnud, siis nad peavad midagi näitama, nii et väga suure tõenäosusega üritatakse näidata raketisüsteeme, et vibutada ühtlasi tuumarusikat.

Kas lennukid julgevad ka õhku tõusta?

Ma ei oska öelda – eelmisel korral nad ei julgenud, toodi igasuguseid põhjusi. Vene õhujõudude kaotused on olnud Ukrainas küll märkimisväärsed, aga lennukeid neil siiski on. Punane väljak on küll juba praegu igaks juhuks suletud, et keegi sinna midagi panna ei saaks, aga ukrainlased kindlasti Venemaad 9. mai puhul sõna ja teoga tervitavad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles