SÕJASTUUDIO Kannik: sõjablogija oli kunagine Donetski pätt, kes tapeti ilmselt Vene võimueliidi arveteklaarimise käigus (2)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Kas Vene armee juhtkond võidakse kevadtalvise pealetungi ebaõnnestumise tõttu välja vahetada ja miks tapeti Kremli meeleheaks töötav sõjablogija, sellest räägime Postimehe «Sõjastuudios» Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse juhi Indrek Kannikuga.

Kas Putini antud ülesande vallutada märtsi lõpuks kogu Donetski ja Luhanski oblast täitmata jätmine võib tuua kaasa muudatusi Vene armee juhtkonnas?

Ma ei usu, et lähiajal on Vene armee juhtkonnas muutusi. Kui vaadata Vene armee juhtkonda ja Putinit ennast, siis see on põlvkond, kes on olnud koos viimased paarkümmend aastat ja ega sealt juhtkonnast oleks Putinil isegi tahtmise korral võimalik teistsuguse taustaga nooremaid inimesi leida. Ma ei usu, et Putin tunnetaks praegu olukorda nii kriitilisena, et minna välja suurtele muudatustele. Eelmisel korral võttis ta suured muudatused ette siis, kui Venemaa kaotas positsioonid Harkivi oblastis. Siis tehti ära mobilisatsioon, mida ei tahetud varem teha ja millega venitati, kuigi paljud Vene sõjaeksperdid ütlesid, et see tuleks ära teha. Alles järgmine suurem kaotus toob Putinile täpse arusaama probleemide tõsidusest, enne ta ikkagi loodab, et küllap kõik kuidagi läheb. Ma arvan, et praegu ei tule veel muudatusi.

Nii et kindral Gerassimov võib ennast üsna mõnusalt tunda?

No mõneks ajaks.

Vaadates olukorda rindel, võib öelda, et venelaste kõik plaanid kevadtalviseks pealetungiks on luhtunud?

Need on suuresti luhtunud, ainuke arvestatav edasiliikumine ongi toimunud Bahmuti ümbruses, kus saadi kätte Soledar, Bahmutist põhjas ja lõunas on suudetud minna natuke linnast mööda, sellel territooriumil on Vene armee suutnud joont kümne-kahekümne kilomeetri jagu nihutada. Mujal on ebaõnnestutud: Kreminna ümbruses nad peaaegu edasi ei saanud, Avdijivka juures Donetski lähedal on ehk väga napp edukus olnud, aga veel väiksem kui Bahmuti ümbruses. Kui vaatame venelaste rünnakut Vuhledari suunal, siis see lõppes täielikult hävitustööga venelaste enda üksustele. Ülipiiratud on olnud edu ka selles osas Donetski ja Luhanski oblastis, mis on Ukraina kontrolli all ja mida nad on üritanud talveoperatsiooni käigus kätte saada, samas on kaotused üüratud.

Bahmuti juures nad ikkagi katsetavad, sest praegu on seal kuuldavasti nii Wagneri armee kui ka see osa Vene armeest, mis on suhteliselt professionaalne.

Kõige intensiivsemalt jätkubki venelaste rünnak just Bahmuti suunal, nad on jõudnud linna keskosale üsna lähedale nii põhja kui ka lõuna poolt tulles, nii et ei saa lõpuks välistada, et ukrainlased peavad linna keskosa ikkagi loovutama lihtsalt sõjalisest otstarbekusest lähtuvalt ja jätkavad linna kaitsmist selle lääneosas. Aga Bahmut polegi kõige olulisem, tähtis on vaadata, kuidas toimuvad Ukraina ettevalmistused mõne ajal jooksul algavaks vasturünnakuks. Kas venelased saavad Bahmuti kesklinna kätte, ei ole üldises sõjaperspektiivis otsustava tähtsusega.

Eile sai ühes Peterburi kohvikus surma tuntud Vene sõjablogija Tatarski, kellel oli üle 500 000 jälgija. Mida sellest sündmusest järeldada?

See juhtus kohvikus, kus toimusidki pidevalt Vene sõjapropagandistide üritused. Tüübi kohta teame, et ta oli tegelikult Donetski pätt, kes hakkas 2014. aastal venelaste poolel sõdima, hiljem kolis Venemaale üle ja sai nii-öelda sõjakorrespondendiks ja suureks kultuuritegelaseks.

See ürituski, mis eile kohvikus toimus, oli tema nii-öelda loominguline õhtu. Et üritus just selles kohas toimub, oli teada, nii et erinevatel jõududel oli võimalik rünnakut kavandada. Venelased süüdistavad muidugi, et seda tegid ukrainlased, aga mina pean seda üsna ebatõenäoliseks variandiks. Ukrainlastele oleks selline sügaval vaenlase territooriumil olev operatsioon suhteliselt mõttetu. Pigem on see märk, et Vene eliidi sees käib arveteklaarimine. Samas jääb alati ka võimalus, et see oligi üksik tütarlaps, kes oli Vene sõja peale vihane ja võttis üksiküritajana operatsiooni ette.

Venelaste huvides ei peaks ju olema näidata, et neil on riigis keegi, kes on sõja vastu?

Siin võivad allhoovused olla sügavamad, kui suudame näha, on ju ka versioonid, et see oli sõnum Prigožinile, sest Tatarski oli suhteliselt tihedalt Prigožiniga seotud, seda näitas ka ürituse toimumiskoht. Nii et võimalik, et eri Vene võimustruktuurides tegutsevad jõud tegelevad omavaheliste positsioonide paikapanekuga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles