OTSE POSTIMEHEST ⟩ Jüri Ratas: kandideerin kindlasti europarlamenti ja kaalun kandideerimist erakonna juhiks (10)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Keskerakond hakkab suvel erakonna juhti valima. Kas see võiks ühtlasi tähendada uue poliitilise suuna valimist ja mille vahel valida on, sellest räägime Postimehe otsesaates Keskerakonna juhi Jüri Ratasega. 

Kas tänaseks on päris kindel, et erakond hakkab uut juhti valima?

Ma arvan, et täna on selge, et me sõidame erakorralise kongressi poole, kus toimub kindlasti juhi valimine ja ka juhatuse valimine.

Kas praegu on õige aeg seda teha?

Olen öelnud ka erakonnakaaslastele, et minu arvates ei ole täna erakorralist kongressi mõistlik teha. Olen kohtunud valimiste järel piirkondadega ja ka ükski piirkond ei ole öelnud, et erakond vajaks erakorralist kongressi. Kui erakonnas on siiski soov seda teha, siis mina erakonna esimehena kindlasti vastu ei ole.

Nii et kahe ja poole nädala pärast kogunev volikogu otsustab, kas kongress tuleb, teie selle vastu ei võitle?

Ma kindlasti ei võitle selle vastu. Volikogu otsustab seda 15. aprillil, erakorraline kongress on volikogu otsus.

Kui sügav lõhe praegu erakonnas on?

Keskerakonna kongressid on alati olnud avalikkusele väga huvipakkuvad ja ka täna on näha, kuidas inimesed ütlevad, mida teha teisiti. Igor Gräzin näiteks arvas, et erakond peaks nime vahetama, aga seda me muidugi tegema ei hakka. Keskerakonna nimeks jääb Keskerakond ja ka meie programmilised seisukohad on tugevad, kui räägime sotsiaalpoliitikast, majanduspoliitikast ja regionaalpoliitikast.

Kongressieelsel ajal on muidugi konkurents ja ma arvan, et sellest võib lõhet välja lugeda küll. Keskerakond on teelahkmel, milline suund valida, ja ilmselt on meil vaja teha ka programmilisi muutusi.

Kuigi Mihhail Kõlvart eitab seda, tundub siiski, et lõhe on eestikeelse ja venekeelse Keskerakonna vahel. Kuidas teile tundub?

Keskerakond on olnud tugev rahvusgruppide ühendaja ja ma arvan, et see on olnud Keskerakonna jaoks õige suund. Siit tuleb ju ka meie nimi – Keskerakond. Ma ei arva, et lõhe on eestikeelsete ja venekeelsete inimeste vahel, kindlasti on eestikeelseid inimesi, kes täna toetavad Mihhail Kõlvartit, ja venekeelseid inimesi, kes toetavad mind.

Milliste valijagruppide pärast te kõige rohkem muretsete?

Me peame saama selgust oma programmilistes põhimõtetes. Üks küsimus on kindlasti see, kuidas Keskerakond kõnetab noori, aga me peame mõtlema ka sellele, kuidas erakond kõnetab minu põlvkonda või kahekümne-kolmekümneaastaseid.

Kindlasti peaks erakond edasi arendama oma nägemust keskkonnavaldkonnast, sest kui me näeme, kuhu kogu maailm liigub keskkonnahoius, siis tuleks ka erakonnal selles vallas tugevam suund valida.

Samuti on oluline eestikeelsele haridusele üleminek. Varem ei ole Keskerakond seda toetanud, aga nüüd on seadus vastu võetud ja minu arvates ei ole õige öelda, et hakkame seda tagasi pöörama. Keskerakond peaks kasutama ära oma tugevust, mis on tasakaalustaja roll ühiskonnas, ja tegema kõik selleks, et üleminek oleks lastele võimalikult edukas ja võimalikult vähe valuline.

Keskerakonna reiting langeb. Mida peaks tegema, et langusele pidurit tõmmata?

Ma arvan, et on vaja selgust, ja just seepärast oli ka minu soov teha see kongress suvel ära, sest siis on selge, kes saab mandaadi erakonna esimehena ja milline valitakse juhatus. Enne kongressi on vaja tööle rakendada erakonna fraktsioon riigikogus ja võtta sisse opositsiooniliidri roll.

Selge on see, et opositsiooniliidri rolli taotleb ka EKRE ning Isamaa ei soovi samuti opositsioonis tasa olla, aga keegi peab seda opositsiooni teemade mõttes vedama.

Keegi peab opositsiooni esindama ka riigikogu juhatuses, milline võiks olla teie šanss saada riigikogu juhatusse?

Keskerakond kandideerib kindlasti riigikogu juhatusse, meie vahe EKREga on üks koht, aga ma usun, et paneme oma kandidaadi üles. Mida teeb Isamaa või mida teeb EKRE, seda ma ei oska öelda, mingeid kokkuleppeid, kes saab opositsiooni koha riigikogu juhatuses, meil ei ole.

Ilmselt on teile väga oluline, missugune saab olema erakonna fraktsioon riigikogus, sest sellest, kes tulevad Kõlvarti pooldajatest riigikogu fraktsiooni, oleneb, kui suureks võib minna erakonna esimehe valimise eelsel ajal võitlus fraktsiooni sees.

See on tegelikult murekoht, et võitlus fraktsioonis tuleb. Tänase seisuga on kompromissi leida päris keeruline, eriti erakorralise kongressi eel. Arvan, et Tallinna linnasüsteemist tuleb inimesi riigikogusse pigem rohkem kui vähem, aga inimestel on mandaat ja neil on täielik õigus tulla.

Kas te kavatsete kandideerida aasta pärast ka europarlamenti?

Vastus on jah, Euroopa Parlamenti ma loomulikult kandideerin, ma aitan erakonda. Minu viimane kandideerimine Euroopa Parlamenti jääb kaheksa aasta tagusesse aega.

Ja kandideerite ka erakonna juhiks?

Erakonna juhi osas on aus vastus, et minu otsus peab sündima hiljemalt volikogu päevaks ja see ka sünnib. Ma mõtlen täna ise selle teekonna peale, mida olen peaaegu seitse aastat erakonna esimehena käinud, ja pean nõu oma võitluskaaslastega.

Te üllatate mind, teil ei olegi praegu vastust valmis, kas te kandideerite erakonna juhiks.

Need arutelud erakonnas praegu käivad, samuti mõtlen ise selle üle, nii et praegu on kõik alles pooleli. Nagu ma ütlesin, ei ole meil minu arvates vaja täna selle erakorralise kongressiga kuhugi tormata, meil on vaja analüüsi ja meil on vaja teha ära muutused ning panna paika uued suunad.

Mina ju just vähem kui aasta tagasi kandideerisin erakonna esimeheks ja ma olen valmis ka uuesti kandideerima, aga eks me peame vaatama, mis on praegu kõige õigem ja parem erakonnale.

Mihhail Kõlvart ütles eelmisel reedel Postimehe stuudios, et esmalt tuleb selgeks teha, kas Keskerakonna organisatsioon on üldse nii tugev, et valitsusvastutust võtta.

See on väga kahetsusväärne, kui erakonna aseesimees ütleb, et ta ei ole kindel, kas Keskerakond on piisavalt tugev, et võtta valitsusvastutust. Keskerakond on kindlasti valitsuskõlblik ja me suudaksime koalitsiooniläbirääkimistel seista oma väärtuste eest.

Oleme viimased seitse aastat klaarinud igasuguseid jamasid ja maksnud kinni erinevaid kohtulahendeid ning see ei ole olnud kerge. Kuna oleme kinni maksnud kõike seda, mida kunagi on valesti tehtud, on see nõrgendanud rahaliselt ka meie piirkondi, aga meil on seal jätkuvalt tugevad inimesed ja me oleme siiski 16 kohaga riigikogus.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles