OTSE POSTIMEHEST ⟩ Altosaar: valitsuse esindajaks Narva ei tohi kindlasti saata mingit karjääriametnikku (6)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Uus võimuliit tahab saata Narva valitsuse eriesindaja. Kas sellisest tegelasest võiks mingit kasu olla, sellest räägime Postimehe ajakirjaniku Aimar Altosaarega, kes on nõustanud valitsust Ida-Virumaa asjades mitmel korral.

Milliseid mõtteid järjekordse Ida-Virumaa eriesindaja nimetamine tekitab?

Kuna koalitsioonikõneluste üks osaline on ka Kristina Kallas, siis võis oodata, et midagi sellist tuleb. Nüüd on huvitava näha, kuhu nad sellega välja jõuavad. Aastate jooksul on neid eriesindajaid olnud üks kuni üheksa ja nad on tegutsenud väga erinevates oludes. Eesti Vabariigi taastamise järgselt tuli see piirkond siduda Eestiga, sest seal läksid kohalikud omavalitsusjuhid ja muud tegelased kaasa Moskva putšiga. Mina tulin sellesse rolli valitsusnõunikuna, mul tuli tuli uurida, mis olukord seal on ja mida valitsus saaks teha, et olukord stabiliseeruks.

Täna selliseid küsimusi Ida-Virumaal enam lahendama ei pea, aga kes on siis see tänane eriesindaja ja mida ta tegema hakkab?

See on tõepoolest mõtlemise koht. Kui ma aastatel 2014 kuni 2015 olin lühikest aega siseministri nõunik ja tegelesin Ida-Virumaa arengukava koostamisega, ei osanud ka mina ilmselt oma rolli õigesti määrata. Mulle tundus, et see midagi sarnast nagu oli 90-ndate alguses, et ma panen kirja, mida on vaja teha, millised on ootused ja siis leiame neile asjadele lahenduse. Selgus, et see oli täielik valearvestus, mul ei olnud tegelikult mitte mingeid volitusi. Rahandusministeeriumil oli maatriks valmis, neil oli oma nägemus, mida oleks vaja teha ja neid soove ning arengukavu, mida mina kirja panin, ei läinud kellelgi vaja. Nii et kui sinna nüüd mingi eriesindaja struktuur luuakse, siis tuleks talle anda volitused. Rahaallikat ei ole ju vaja kusagilt juurde leiutada, sest on olemas õiglase ülemineku fond. Teine pool asjast on see, et meil on seal olemas Katri Raik, Sillamäel on väga mõjukas Tiit Vähi ja ka Kohtla-Järvel on loodetavasti korruptiivse valitsemise aeg läbi. Kui tahta seda piirkonda aidata, siis seda saab teha ikkagi ainult koos omavalitsusjuhtidega. 

Nii et Katri Raigi küsimus on õigustatud, kui ta ütleb, et tema tahaks ka teada, millega see esindaja või esindajad oma päevi sisustavad, kui nende päevi peab sisustama kohalik linnapea, no siis on see temale täiendav töökoormus.

See aeg, kui Narvas tuli inimestele seletada, mis on Eesti riik, on möödas. Narvalastel ei ole kindlasti mingit soovi liituda Venemaaga, neil ei ole mingisugust tahtmist Eesti riiki lõhkuda. Nad lihtsalt ei saa Vene infoväljas olemise ja ka muude sidemete tõttu alati aru, mis toimub. Seda näitas hästi tankilugu. Meil on väga raske aru saada, kuidas saab üks tank olla nii hingelähedane, aga selle asemel, et nende üle naerda, tuleks natuke uurida, kas selle tanki asemele võiks äkki tekkida midagi muud. Sääraste probleemide lahendusteed oskavad kõige paremini leida inimesed, kes töötavad kohapeal ja on sealsete inimeste silmis autoriteedid.

Millised volitused võiksid eriesindajal olla, et temast Ida-Virumaal ka mingit kasu oleks?

See esindaja peaks kindlasti olema kohalike omavalitsusjuhtidega ühes meeskonnas. Ta peaks olema inimene, keda kohapeal usaldatakse ja kelle puhul on usutav, et ta tõesti armastab kohalikke inimesi ja tahab ka midagi ära teha, suudab töötada koos nii kohalike omavalitsuste kui valitsusega. Kindlasti ei tohiks püsti panna mingit bürokraatlikku struktuuri, keda juhiks suvaline karjääriametnik.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles