SÕJASTUUDIO Peeter Tali: kevadpealetung algab tõenäoliselt märtsi lõpus või aprilli alguses (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Venemaa eesmärgiks on Donetski ja Luhanski oblasti vallutamine lähinädalatel. Kas see on saavutatav ja kui ägedaks lahingud minna võivad, sellest räägime Postimehe «Sõjastuudios» strateegilise kommunikatsiooni eksperdi Peeter Taliga. 

Kui intensiivsed on praegu lahingud?

Lahingute intensiivsus Donetski ja Luhanski oblastis on vähenenud. Bahmuti ümbritsevad Vene väed poolkaares, ukrainlaste käes on suhteliselt kitsas maariba, mida kasutatakse varustamiseks ja haavatute äratoomiseks. Vene väed on seal kandnud tohutuid kaotusi, kõige kaotusterohkemal päeval oli tuhat sõdurit ja ohvitseri langenutena.

Vahepeal küll oli tunne, et võib-olla Bahmut jäetakse ukrainlaste poolt maha, et Vene väed ei saaks Ukraina vägesid sinna kotti võtta. Nüüd on Ukraina sõjaväe juhtkond ja poliitiline juhtkond aru saanud, et kuigi venelased jätkavad ründamist, suudavad nemad ikkagi Bahmutit hoida. Praegu ongi Ukraina taktika hoida igal pool rinnet ja kulutada Vene vägesid.

Seda eesmärki, et okupeerida märtsi lõpuks kogu Donetski oblast, venelased täita ei suuda?

Ma ei näe neil seda jõudu, neil hakkab ressurss otsa saama. Täna Ukraina kaitse peab, samas survestavad lääneriigid Ukrainat, et ukrainlased peaksid kasutama hetke ja minema vastupealetungile.

Ukraina on samuti kaotanud palju professionaalseid sõdureid. Kas lääneriigid suudavad aidata neil uusi välja õpetada?

Sealsamas Bahmutis hinnatakse kaotuste suhet üks seitsmele või üks kümnele, ukrainlased oma täpseid kaotusi ei avalda. Väljaõpetamine käib, ka Eesti õpetas välja suutükiväe meeskonnad.

Ukraina kaitseväe juhataja on öelnud, et ukrainlased ootavad rahulikult ära, kuni suurem osa lääne tehnikat on kohal ja siis tekib jõud, millega Vene kaitsest läbi murda. Tankid, suurtükivägi, jalaväe lahingumasinad ja õhu toetus on see asi, mis murrab läbi.

Ma usun, et Vene tankistidel on hirm nahas, kohtudes päris Leopardidega. Lääne tankid näevad kaugemale ja tulistavad kaugemale.

Nii et ukrainlastel selleks palju räägitud kevadpealetungiks siiski jõudu on?

Nad koguvad seda ja tankid ju järjest jõuavad ka kohale. Tankid ja jalaväemasinad. Muidugi ei sõdi tankid üksi, sinna on vaja ka logistika ja hooldus peale ehitada, aga ukrainlased on tankidega sina peal ning neil on ka enda tankitööstus olemas.

Kui kriitiline on olukord laskemoonaga?

See ei ole ülemäära hea, vaja oleks, et Euroopa tehased hakkaksid taas laskemoona tootma, aga kuna see on ikkagi äriline ettevõtmine, siis ei panda liine käima enne, kui tuleb suur tellimus.

Millal võiks kevadpealetung alata?

Sõltub, mida teeb ilm, praegu on korralik muda. Ma pakuks aprilli algust või märtsi lõppu. Samuti sõltub pealetungi alustamine paljuski sellest, kui kiiresti jõuavad kohale lääne maaväe moodsad relvasüsteemid, mida on ründamiseks vaja.

Ettevalmistustöö pealetungiks tõenäoliselt käib.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles