OTSE POSTIMEHEST Reinsalu: eelmine valitsus tõstis lati uuele valitsusele päris kõrgele (5)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Isamaa jäi sedapuhku võimuliidust välja. Kuidas kavatsetakse tegutseda järgneva nelja aasta vältel ja millisel puhul võib tekkida võimalus valitsusse pääseda, sellest räägime Isamaa aseesimehe Urmas Reinsaluga. 

Olete võimukõnelustel varem olnud ja ilmselt kujutate päris täpselt ette, mis seal kinniste uste taga toimub?

Arvan, et võimukõnelused toimuvad nii nagu Eesti poliitikas ikka, kui juba ühe laua taha istutakse, siis küllap sealt ka koos püsti tõustakse. Arvan, et need kõnelused toimuvad pigem kiirema tempoga. Reformierakonnal on tugevam positsioon, aga ilmselt saab koalitsioonilepe olema pigem üldisem kui konkreetsem.

Olete solvunud, et Reformierakond Isamaad ei valinud?

Solvumisel ei ole poliitikas kohta. Reformierakond langetas otsuse ju lähtuvalt oma loogikast ja selle otsuse üks loogika on, anda uuele tulijale võimalus ning võtta neilt sellega ühtlasi ära võimalus kasvada opositsioonis. Edasi oli valik, kas võtta sotsiaaldemokraadid või Isamaa. Pole ju saladus, et Isamaa on olnud nii-öelda jonnakam partner, nii et võib-olla tundusid sotsiaaldemokraadid ühe või teise asja realiseerimisel mugavamad. Isamaa siiski ilmselt ei võta opositsioonis väga käremeelset hoiakut. Kõige tõsisemates eksistentsiaalsetes küsimustes, nagu julgeolek, võib moodustuv koalitsioon meie toetusega arvestada. Kindlasti on asju, kus me oleme kriitilised.

Kas erakond on valimistulemusi juba analüüsinud?

Lootsime muidugi, et läheb paremini. Homme on erakonna eestseisus, teeme kokkuvõtteid ka piirkondades, et saada tagasisidet. Üks asi on praktilised küsimused, kuidas kampaania kujunes, miks meie kommunikatsioon ei olnud valijale piisavalt atraktiivne esimese eelistuse tegemiseks. Ühest uuringust nähtus, et olime teine valik, aga meie lootus oli, et meid valitaks esimesena. Nii et põhjust on nuputada.

Eelmistes koalitsioonides panite oma sõna maksma, kuigi olite kõige väiksem partner. Kas sellega sai natuke üle pingutatud, lühiajaliselt saite oma tahtmise, aga pikas perspektiivis enam koalitsiooni ei võetud?

Koalitsioon pole võtmise asi, siin on küsimus selles, kas poliitiline loogika seda võimaldab ja küllap ka Reformierakonna valikud olid pragmaatilised. Ma ei usu, et me üle pingutasime, arvan, et meil ei ole põhjust häbeneda, kui vaadata, mida saime ära teha. Ma vaatan ka eelmisel suvel moodustunud valitsusliidule tagasi positiivse ja heatahtliku pilguga – rida asju sai ära tehtud, nii et latt uuele valitsusele on päris kõrge. Me suutsime rohkem asju ära teha loetud kuudega, kui mõni valitsus on suutnud aastatega.

Mis võiks olla teie tugevus, kui te peate olema opositsioonis?

Ma usun, et me kindlasti ei püüa etendada seda, kes me ei ole. Need üle viiekümne tuhande inimese, kes meie poolt oma hääle andsid, võivad meid usaldada. Me seisame nende eest väärikalt ega tee neile häbi kohatu retoorikaga. Eraldi väärtus minu hinnangul on, et meil oleks selline sild üle opositsiooni-koalitsiooni, mis puudutab julgeolekupoliitikat, kindlasti eesti keele kaitset ja eestikeelsele haridusele üleminekut. Ennustan, et opositsioon saab olema üsna erinevate lähtekohtadega.

Erakond jäi opositsiooni, kas Isamaal tuleks ka erakonna juht välja vahetada?

Ma arvan, et erakonna juht ei pea tagasi astuma, kuna kogu valimistulemus oli meeskonnatöö.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles