OTSE POSTIMEHEST Võrklaev: koalitsioonikõneluste esimene teema on julgeolek (5)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Koalitsioonikõneluste esimene voor on peetud, kuid pikk tee valitsusliidu loomisel on ees. Kui palju oli esimesel kohtumisel vastakaid arvamusi, sellest räägime Postimehe otsesaates Mart Võrklaevaga (RE).

Eile kohtusite partneritega koalitsioonikõnelustel esimest korda, kas ehmatasite nad riigieelarve seisu tutvustades ära?

Eile läks minu meelest päris hästi, oli väga positiivne õhkkond. Ma ei usu, et nad ära ehmatasime. Kuna senistel valitsuserakondadel on asjadest parem ülevaade, oli vaja ka Eesti 200 kurssi viia.

Samas oli ka meil vaja värsket ülevaadet majandusseisust, uus majandusprognoos tuleb rahandusministeeriumilt kahe või kolme nädala pärast. Nii et eesmärk ei olnud kedagi ehmatada, vaid saada pilt, milline on hetkeseis. Meil on ju olnud erinevad kriisid, on tehtud raskeid otsuseid ja ka eri koalitsioonid on teinud kulutusi, mida poleks ehk pidanud tegema. Aga nüüd tuleb vaadata, kuidas minna edasi.

Tänavune eelarve on ju olemas, mis tähendab, et uusi, kulutusi nõudvaid asju on sel aastal keeruline ette võtta.

Selle aasta eelarve on vastu võetud ja protsessid juba käivitatud, nii et ma pigem ei usu, et me seal mingeid muudatusi tegema hakkame. Keegi ei ole sellise sooviga ka välja tulnud. Aga reforme käivitada ning mingeid tegevusi teha saab ka ilma eelarvesse sekkumata. 

Eelarve võimalused peaksid kõiki pisut distsiplineerima, et saadaks aru, kui suur on mänguruum.

Ühtpidi distsiplineerima, aga teistpidi olema ka väljakutse, mida me saame siis ära teha, kas kusagilt on võimalik kulusid kokku hoida, teha mõni põhimõtteline reform, mis pikemas või lühemas perspektiivis aitab kulusid kokku hoida – see oli eilse kohtumise eesmärk.

Nii et selle poolest oli see uudne läbirääkimiste algus, et oldi valmis otsima ka kokkuhoiukohti ja asju muutma. Varasemad läbirääkimised on pigem alanud sellega, et meil on vaja hästi palju sinna või teise kohta raha panna.

Olles varem selliseid läbirääkimisi pidanud ja teades riigi rahanduse seisu, teades, et kulusid tuleb aina juurde ja teatud kulud on paratamatud – õpetajate, päästjate ning politseinike palgad, teedehooldus, investeeringud –, ei ole neid kohti kindlasti lihtne leida. Arvan, et see on väljakutse kõigile. Samas on hea meel, et kõigil osalistel on tahe neid kohti otsida.

Nii et keegi esimesel kohtumisel punaseid jooni ei seadnud, et see on nende valimislubadus, mille nad peavad ellu viima, muidu ei ole võimuliidus mõtet olla?

Punaste joonteni me esimesel kohtumisel ei jõudnud ja ma loodan, et ei jõua ka. Täna avavad kõik erakonnad oma plaanid ja soovid, mida nad tahaksid koalitsioonis ära teha. Meie ja sotsid oleme olnud valitsuses, Eesti 200 on uus tulija, aga kindlasti ei peaks tekkima tunnet, et üks valitsus läheb edasi ja keegi kuskilt tuli juurde. Me oleme laua taga võrdsed, võtame aega üksteise kuulamiseks ja siis saame hakata otsustama.

Eile ütles Kaja Kallas, et nelja aastaga tuleb saavutada eelarvetasakaal, kuid valimiskampaania käigus te eelarvetasakaalust eriti palju ei rääkinud. Kas valimistel saadud tugev mandaat võimaldab seda jälle teha?

Eesmärgid tuleb seada tugevad, sest kui sa neid ei võta, siis sa kindlasti midagi ka ei saavuta. Nagu elu on näidanud, tulevad kriisid vahele ja kunagi ei tea, mis võib juhtuda, aga eesmärk peab olema kindlasti ambitsioonikas. Peame tagama olukorra, kus tulud ja kulud on tasakaalus, sest muidu ei ole riik pikas plaanis jätkusuutlik.

Kas läbirääkimiste teemad on paigas?

Esialgne kava on paigas, täna räägime loodava koalitsiooni väärtustest ja erakondade soovidest, homme on plaan jätkata julgeolekuga, siis välispoliitikaga ja sealt edasi tulevad kõik teised teemad.

Rahandus on jäetud lõppu. Vahepeal on sotsiaalteemad, majandus, keskkond. Nii et põhjalik tööplaan teemade kaupa on meil olemas, selle järgi hakkame minema, kõik osalised saavad ette valmistada ja oma inimesi kaasata.

Kui palju tuleb julgeolekuteema puhul keskenduda sisejulgeolekule ja Ida-Virumaale?

Ma arvan, et peame sellele keskenduma. Lootus on, et suured julgeolekusuunad saame üpris kiiresti paika, samas on need vaja igal juhul läbi rääkida. Mis puudutab valimistel saadud teatud uut tõehetke, mis tuli paljudele üllatusena, siis on see kindlasti üks teema, mida peame arutama. Homme alustame julgeolekuteemadega, et kuulata ära, mida valdkonna spetsialistid räägivad, ja siis saame edasi arutada ning otsuseid teha.

Ida-Virumaa laiemalt on samuti töökavas. Regionaalpoliitika mõõde on kõikides teemades, püüame selles koalitsioonis kindlasti sellele tähelepanu pöörata.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles