OTSE POSTIMEHEST ⟩ Hõbemägi: kui juba Kert Kingo juhitud komisjon e-hääletamises midagi kahtlast ei leidnud, siis vaevalt, et keegi teinegi leiab (4)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Millised on võimalused võimuliidu moodustamiseks ning kust võivad jooksma hakata punased jooned, seda analüüsime Postimehe otsesaates Priit Hõbemägi ja Aivar Reinapiga.

Seekord said Reformierakonna poliitikud ilmselt öösel magada, sest seda ohtu, et keegi nende selja taga koalitsiooni ära teeb, ei olnud?

Aivar Reinap: Kuigi nad olid selleks valmistunud, Kaja Kallas ütles, et nad on valves, et keegi ei läheks kellegi juurde rääkima, aga seda plaani ei läinud vaja. 

Priit Hõbemägi: Me ju valimiseelsetes debattides küsisime Kaja Kallaselt, kas nad on õppinud eelmistest valimistest, kui nad said küll enamuse, aga ei saanud võimule ja on hea, et nad on õppinud, intelligentsed inimesed peavadki õppima.

Aivar Reinap: Huvitav on seegi, et nad enam ei loetlenud ühtegi punast joont.

Kui vaadata viimase nädala reitinguid, siis Reformierakonnale sellist tulemust ei osatud ennustada?

Priit Hõbemägi: Ilmselt on meie uuringufirmade metoodikad erinevad, aga nad võiksid aru saada, et valimistel valimine on midagi muud kui reitingu järel jooksmine.

Aivar Reinap: Ega nad ju väga puusse pannud, mitmed reitinguagentuurid pakkusidki Reformierakonnale selget võitu, lihtsalt see paar päeva varem ilmunud uudis, et EKRE on Reformierakonnast mööda saanud, oli väikese sihtrühmaga tehtud lühiajaline uuring ja ei olnud ka reitinguagentuuri ametlik prognoos. Minu meelest ei pandud väga puusse.

Mitme partneriga koalitsiooni võiks Kaja Kallas teha?

Priit Hõbemägi: Seda on keeruline öelda, aga kui me vaatame viimaseid valitsusi, siis näeme, et kaalukeeleks sattusid mõned väiksemad erakonnad, kes esitasid selliseid nõudmisi, mida ei saanud kõrvale lükata ja asi lõppes sellega, et väiksemad erakonnad saidki selle, mida nad tahtsid ja suurem erakond ei saanud oma valijatele näidata, et me saavutasime seda, teist või kolmandat. Ma arvan, et viimased valitsused on õpetanud, et väike partner, kes tajub oma kaalukeeleks olekut ja kellel on mingisugused kindlad nõudmised, on teatud mõttes ohtlik.

Aivar Reinap: Valimistulemus näitab, et rahvas nõuab nüüd liberaalsemat valitsust ehk siis Eesti 200, Reformierakond ja sotsid, – see annaks Reformierakonnale väga suure mänguruumi, 60 häälega oleks juba võimalik igasuguseid asju ära teha ja see võimaldab jätta ka väiksemad partnerid vähema arvu ministrikohtadega. Ei pea enam tegema nii, et kõigil on kolmandiku ministrikohti. Kuna Reformierakond on nüüd jagaja rollis, saab ta tõenäoliselt pooled ministrikohad ja paremad võimalused. Seega on neil võimalik juba edasi mängida, kas lasta valitsusse Isamaad või sotse. Äärmisel juhul on võimalik ka Keskerakonnaga rääkida. Tegelikult on mänguvõimalusi palju, arvan, et paljud on valmis Reformierakonnale vastu tulema.

Mida saab välja lugeda Stanuhhinile ja Petersonile antud häältest?

Priit Hõbemägi: Õppetunde on selles asjas hästi palju. Esimene on see, et Venemaal on õnnestunud tekitada Ida-Virumaal olukord, kus esile on kerkinud liider, kes suudab koguda oma putinistliku agenda taha inimesi. See on masendav, et meil on üks inimene, kes on saanud palju hääli, kes on Eesti Vabariigi kodanik ja kelle puhul on selge, et kogu tema tegevus on suunatud Eesti Vabariigi järjepidevuse vastu, ta võitleb selle vastu aktiivselt ja tal on palju pooldajaid. Me ei saa lubada, et Stalnuhhini ja Petersoni taolised liidrid jäävad sinna oma tööd tegema.

EKRE on teatanud, et valimised tuleb kahtluse alla seda, kuna tulemused on võltsitud, kui kaugele võib EKRE minna?

Aivar Reinap: EKRE-l oli mitu aastat aega, et valimised kontrolli alla võtta, Mart Helme oli ju siseminister. Selle aja jooksul ei leitud e-hääletamise süsteemis mitte midagi sellist, mida oleks pidanud muutma või ära lõpetama. EKRE tegi ise valesid strateegilisi otsuseid, nii et ka kõige suuremad liitlased pöördusid nende vastu. Nägime, kuidas Isamaa ja Keskerakonna saadikud hakkasid äkki EKREt ründama, nad ise tegid kõik selleks, et ennast nurka mängida ja palju vaenlasi saada.

Priit Hõbemägi: Martin Helme on öelnud, et ta ei hakka mingit mässu korraldama. Iga mees on oma sõna peremees, tahab, annab sõna, tahab, võtab tagasi, aga praegu me teame, et mingit mässu ei korraldata. Samas on oskus kaotada mingi selline asi, mis on koos väga paljude asjadega kaotsi läinud. EKRE võiks selle kaotuse härrasmehelikult vastu võtta ja asuda Eesti poliitikas edasi tegutsema, sest pooldajaid on neil palju. Nad said täiesti soliidsed kohad riigikogus, nii et selles mõttes pole mõtet olla väga solvunud. Kui juba Kert Kingo juhitav komisjon, mis pidi e-hääletuse usaldusväärsust kontrollima, midagi ei leidnud, siis vaevalt, et nüüdki keegi midagi leiab.

Aivar Reinap: Naljakas on see, et EKRE enne valimisi kutsus ka ise oma valijaid e-hääletama.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles