OTSE POSTIMEHEST ⟩ Ratnik Selveritest väljastatud ID-kaartidest: lubasime täna hommikuks uusi dokumente, kuid seda segas meie süsteemide rike (2)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Miks muutusid kehtetuks Selveritest väljastatud ID-kaardid ja kuidas inimesed uued dokumendid saavad, sellest räägime Postimehe otsesaates PPA identiteedi ja staatuse büroo juhi Margit Ratnikuga.

Eile lubasite inimestele, et juba tänaseks on Selveritest väljastatud ID-kaardid asendatud, kas jõudsite?

Paraku on nii, et mured tulevad ikka käsikäes. Meil oli eile kindel veendumus, et täna hommikuks on kõigi 1631 inimese ID-kaardid teenindustes, aga päris nii see ei juhtunud. Põhjus oli selles, et eile alates kella kahest kuni kuueni olid meie infosüsteemid rivist väljas. Me küll jõudsime teenindustesse kohale saata rohkem kui 1200 inimese dokumendid, aga umbes 300 dokumenti jõudis kohale alles täna kella üheks.

Milliseid dokumente Selveritest väljastati?

Selveritest väljastati kõiki kaardi kujul dokumente – elamisloakaarte, ID-kaarte ja väljastati ka passe. Tänase seisuga me jätkame Selverites passide väljastamist, nii et kui inimene soovib vaid passi, siis seda saab jätkuvalt Selverisse taotleda. Ka sinna juba tellitud passid saab Selveritest kätte. Ajutiselt peatasime kaardikujul dokumentidega seotud väljastused, kuni RIA annab meie partneriks olevale usaldusteenuse osutajale vajaliku loa. Pärast seda saame jätkata ka kaardi kujul dokumentide väljastamist Selveritest. Tõsi on see, et PPA-l endal on väga piiratud arv saale ja järjekorrad on seal ääretult pikad. Kui tuua näitena, et millal inimene saaks lähima aja broneerida, et üldse dokumenti kätte saada, siis Tartus saab selle alles aprillikuusse, Tallinna Pinna saalis märtsikuusse, Pärnusse on võimalik aega saada ka veebruarikuusse. Ootejärjekorrad on pikad ja inimesi on palju, nii et Selverite näol ei tegele PPA pelgalt toreda projektiga, vaid see on väga pikalt klientide poolt oodatud teenus. Kui nüüd vajalik väidetavalt puudu olev luba on ka olemas, siis kindlasti Selverites pakutav väljastamisteenus laieneb, meie siht on üle Eesti 40 väljastuskohta.

Mis selle probleemi sisu on, dokumendid ise ei ole ju mingi turvariskiga seotud, kas küsimus on vaid bürokraatias?

Dokument on täiesti turvaline, seal ei ole ühtegi turvariski. Ka kõik need tehingud allkirjade näol, mis on selle dokumendiga tehtud, on täiesti õiguspärased. Selveri väljastus on väga turvaline, töötajad on koolitatud, nõuded on täidetud, protsess on ka auditeeritud ehk kui seal ka olid puudused, mida audiitor märkas, siis need olid enne väljastamisega alustamist kõik kõrvaldatud. Miks selline otsus tehti, seda saab sisuliselt ja juriidiliselt kommenteerida ettekirjutuse koostaja. Ettekirjutuse kohaselt on väljastamisega alustamisel puudunud meie usaldusteenuse osutaja vastav luba, mille väljastab RIA, kui tegemist on olulise protsessimuudatusega.

Nii et bürokraatia poole pealt on üks etapp läbimata. Kui te oleksite ka selle läbinud, oleks kaart ikkagi samasugune nagu ta täna on?

Jah. Tegemist on ühe juriidilise nüansiga ja valdkonnaga, mis on Euroopa Liidu poolt väga jäigalt reguleeritud ning kus me oleme osapooltena eriarvamusel.

Kas ID-kaardid, mis inimestele Selveritest anti, on kehtetud?

Kaardid on kehtivad, nendega saab reisida, saab ka apteegis retseptiravimeid, saab kaupluses kasutada kliendikaardina, selles mõttes on kaart täiesti kehtiv. Ettekirjutuse kohaselt on nende kaartide puhul kehtetu e-allkirjastamise sertifikaat. Põhimõtteliselt on PIN 1 sellel kaardil täiesti korras, ettekirjutus puudutas vaid PIN 2, aga kuna Eesti toodab digitaalset identiteeti ühe paarina koos, siis ei ole võimalik tunnistada kehtetuks ainult PIN 2. Nii et inimesed, kes PIN 1 ja PIN 2 ei vaja, võivad tegelikult teha selle kaardiga kõiki tehinguid, ilma et nad peaks kaardi välja vahetama.

Kuhu tuleks kaarti välja vahetama minna?

Eile varahommikul saatis PPA inimestele meilid, kus on kirjas juhised, kuhu kaarti välja vahetama tulla. Oluline on see, et tuldaks kohale, kui on saadud kaks meili, sest siis on kindel, et dokument on ka päriselt kohale jõudnud. Tänane hommik näitas, et osa inimestest tulid kärmelt kohale, aga nende dokument oli selles õnnetus portsus, mis eilsete infosüsteemi rikete tõttu ootele jäi ja jõudis saali alles täna pärast kella ühte.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles