JULGEOLEK TÄNA Luuresõda Ukraina sõja sees

Erkki Koort
, saatejuht
Copy

Otsesaates «Julgeolek täna» arutavad julgeolekueksperdid Meelis Oidsalu ja Erkki Koort aktuaalsete Eesti julgeolekut mõjutavate tegurite üle.

Venemaa alustatud agressioonisõja sees ja kõrval käib pidev luuresõda. Venemaa aasta tagasi alanud täiemahuline sissetung sai alguse ekslikust luureinfost ning selle põhjal tehtud järeldustest. Vaatamata mõningasele puhastusele julgeolekuasutustes ei katkenud aga luure- ja õõnestustegevus hetkekski. Venemaa tänane juhtkond on täis luurajaid ning vastuluurajaid ja nende taust on olnud kasuks lühiajalises perspektiivis, kuid näib, et pikaajalistes strateegilistes valikutes ei ole nad nii edukad. 

Sõja varjus toimuv luuresõda jääb tihti märkamatuks ning tõuseb esile, kui Ukraina vastuluure tabab mõne spiooni. Samuti kerkib kriisi tingimustes esile asutuste omavahelist rivaalitsemist ning infopuudusest tingitud eksimusi. Seda mõlemal poolel.

Teise teemana räägime eelmisel nädalal ilmunud välisluureameti värskest raportist, mis käsitleb Eesti positsiooni rahvusvahelises julgeolekukeskkonnas 2023. aastal. Vaatame, millest kirjutatakse ja millest mitte ning räägime võrdlusest aastataguse raportiga.

Saade on omalaadne julgeolekubriifing avalikkusele, sest tavaliselt analüüsitakse teemasid sellel tasemel vaid suletud uste taga. Meie huvi on pakkuda avalikkusele kõrgetasemelist teavet julgeolekut mõjutavate tegurite, taustainfo ja seoste kohta.

Üle nädala eetris olev «Julgeolek täna» pakub parimat julgeolekuohtude süstemaatilist käsitlemist.

Erkki Koort on endine siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler ning Meelis Oidsalu on töötanud kaitseministeeriumi erinevate valdkondade asekantslerina.

Varasemad «Julgeolek täna» saated on järelvaadatavad Postimees TVst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles