OTSE POSTIMEHEST ⟩ Oja: tuludeklaratsiooni esitajatel on MTA lehel oma sissepääs, et nad ei ummistaks kogu e-maksuametit

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Eelmise aasta tulude deklareerimine on alanud. Mida sel korral silmas pidada ja kui kiiresti enammakstud tulumaksu tagasi saab, sellest räägime Postimehe otsesaates maksu- ja tolliameti füüsilise isiku teenuse juhi Annika Ojaga. 

Kuigi tulude deklareerimine algas ametlikult täna, avasite deklareerimiskeskkonna seekord palju varem.

Tänaseks on deklaratsioone laekunud juba umbes 340 000. Me tõesti avasime keskkonna päeva võrra veel varem kui eelmisel aastal ja põhjuseks on see, et oleme keskkonda veidi muutnud. Inimene saab selles keskkonnas kiiremini toimetada, aga et olla veendunud, et see õigel deklaratsiooni esitamise perioodil korralikult töötaks, tegime selle koormuse testimiseks lahti.

Seekord on MTA kodulehel tulude deklareerimiseks omaette koht, kas selleks, et hoida ära kogu kodulehe ummistumine?

Tavaliselt on tuludeklaratsiooni esitamise perioodil külastusi MTA e-keskkonnas oluliselt rohkem ja seetõttu on ettevõtetel, kes soovivad seal muid toiminguid teha, keeruline ligi pääseda. Nii proovimegi esimest korda varianti, kus tuludeklaratsiooni esitajad lähevad nii-öelda teisest uksest, saavad oma toimetused seal ära teha ja sellega ei segata tavalise e-maksuameti tööd.

Millele peaks tänavu tulusid deklareerides tähelepanu pöörama?

Seekord ei ole eriti palju seadusemuudatusi olnud. Oleme suunanud inimeste tähelepanu pigem sellele, et deklareeritud saaksid kõikvõimalikel platvormidel teenitud tulud. Samuti näitas eelmise aasta kogemus, et probleeme oli ka investeerimiskontode omanikel.

Eeltäidetud deklaratsioonil on olemas küll andmed tulude kohta, samas vastutab nende õigsuse eest siiski inimene ise?

Tuludeklaratsioonidel on tõesti palju eeltäidetud andmeid, kuid nende õigsuse eest vastutab inimene ise. See on tema tulu, temal tuleb selle pealt maksu maksta, seega on väga mõistlik need andmed üle vaadata.

Eelmisel aastal annetasid inimesed väga palju, kas annetuste andmed on eeltäidetud deklaratsioonil olemas?

Enamasti on annetuste andmed deklaratsioonil olemas, sest annetuste deklareerimist on juba nii palju aastaid tehtud ja ka need organisatsioonid, kes kuuluvad tulumaksusoodustusega organisatsioonide nimekirja, on sellega kursis. Lisaks tuletame neile juba aasta lõpus meelde, et andmete esitamise tähtaeg on 1. veebruar.

Kui annetust eeltäidetud deklaratsioonil ikkagi ei paista, on võib-olla tegemist sellega, et annetus sai tehtud telefoni teel. Eelmisel aastal tehtigi väga palju annetusi just telefoni teel ja telefoni teel annetuste tegemist ei ole kahjuks võimalik identifitseerida ehk kui helistate, siis öeldakse teile lihtsalt, et tänan, olete annetuse ära teinud, ja kõik. Te ei ütle sinna ei oma isikukoodi ega lähe ID-kaardiga ennast tuvastama. Nii et kui seda annetust deklaratsioonil ei ole, siis tuleks meenutada, millal see sai tehtud. Kõige paremini saab selle info kätte oma telefonioperaatori arvelt kõneeristuse alt, seal on näha summa ja number, kellele te annetasite, ja sealtkaudu saab omakorda leida organisatsiooni nime.

MTA on omalt poolt just Ukraina sõjategevusest lähtudes pannud kodulehele üles suuremad organisatsioonid, kes annetusi korjasid, ja ka nende rekvisiidid ehk sealt saab abi, et annetused ära deklareerida.

Kuidas deklareerida platvormidelt teenitud tulu?

Ennekõike peaks inimene valima endale õige tegevusvormi; kui ta on seal ettevõtja rollis, siis ta võiks kasutada ettevõtluskontot, või on ta osaühing või FIE. Nende puhul, kellel sellist vormi ei ole, on platvormi haldurid kohustatud tasuma kõikvõimalikud tööjõumaksud.

Üüritulu, mille üürnik maksab korteri omanikule, tuleb tõenäoliselt endal deklaratsioonile kanda?

Enamasti tuleb see ise deklareerida, sest kõikvõimalikud tulud tuleb ikkagi ära märkida ja nende pealt maksu maksta. Ümbrikupalgaga on ju sama lugu: kui tööandjalt on saadud palka ümbrikus, siis tuleb ka see panna deklaratsioonile kirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles