OTSE POSTIMEHEST Koitmäe: hääletamine riigikogu valimistel algab juba 27. veebruaril (7)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

5. märtsil toimuvad riigikogu valimised. Kuidas valimisteks valmistumine läheb ja kas valija jaoks on sel korral midagi teisiti, sellest räägime valimisteenistuse juhi Arne Koitmäega.

Valimisteenistuse juhi Arne Koitmäe sõnul registreeriti seekordseteks riigikogu valimisteks 968 kandidaati ja praegu on kandidaatidel veel viimane võimalus loobuda, kuna seadus näeb ette, et kolme päeva jooksul registreerimisest saab kandidaat ümber mõelda.

Valimispäev on 5. märtsil, aga hääletada saab alates 27. veebruarist

Koitmäe rääkis, et meil on Eestis ühtne valimisnädal ehk hääletada saab seitsme päeva jooksul; esmaspäevast neljapäevani saab hääletada ka väljaspool oma elukohajärgset valimisringkonda ehk Tallinna valija saab hääletada Tartus ja vastupidi. Ta lisas, et reedest pühapäevani on avatud kõik valimisjaoskonnad ja siis saab hääletada oma elukohajärgse valimisringkonna piires.

«See ongi eelmiste riigikogu valimistega võrreldes muutunud ja oli tegelikult kasutusel juba eelmistel kohalikel valimistel. Kuna oleme kasutusele võtnud elektroonilise valijate nimekirja, ei ole valija enam seotud elukohajärgse valimisjaoskonnaga, vaid saab hääletada piiranguta kogu valimisringkonna piires. Ka valimispäeval võib valija minna talle sobivasse jaoskonda.»

Koitmäe täpsustas, et kõik valijad saavad enne valimisi infolehe, kus on teave nii tema valimisringkonna kui ka lähemate hääletamisruumide ja hääletamisaegade kohta.

E-hääletamine toimub valimisnädalal esmaspäevast laupäevani

Valimisteenistuse juht ütles, et valimispäeval enam elektrooniliselt hääletada ei saa, küll aga saab valija minna pühapäeval valimisjaoskonda hääletama pabersedeliga ja sel juhul tema elektrooniline hääl tühistatakse.

Ta lausus, et e-hääletamisel ei ole valija jaoks midagi eriti muutunud, endiselt tuleb minna veebilehele valimised.ee, laadida alla valijarakendus, veenduda, et ID-kaart ja mobiil-ID on töökorras ning siis saabki valiku teha. «Kindlasti soovitame pärast hääletamist laadida telefoni valimiste kontrollrakendus ja kontrollida oma häält, veendumaks, et see jõudis korrektselt ning muutmata kujul kohale.»

Hääli hakatakse kokku lugema pärast valimisjaoskondade sulgemist

Koitmäe rääkis, et e-hääli hakatakse töötlema pärast seda, kui valimisjaoskondadelt on saadud kinnitus, et hääletamine on lõppenud. «Kõigepealt kõrvaldatakse topelthääled ja tühistatavad hääled ning seejärel algab häälte lugemine. Tulemused tulevad kümne ja üheteistkümne vahel. Seda efekti, mis oli vanasti, et kella kaheksa ajal ilmuvad kõik e-hääled korraga ekraanile, enam ei ole.»

Valimiste nädal langeb kokku koolivaheajaga

Koitmäe juhtis tähelepanu, et inimesed, kes sõidavad sel ajal teistesse riikidesse, mõtleksid läbi, kuidas ja millal nad hääletavad.

«Eelmiste valimiste pinnalt nägime, et sellistest populaarsetest puhkuseriikidest nagu Tai ja Hispaania tuli palju rohkem hääli, kui võinuks arvata. Kindlasti tasub veenduda, et ID-kaart ja koodid on kaasas või mobiil-ID toimib,» lausus Koitmäe. Ta lisas, et muidugi saab välisriigis hääletada ka pabersedeliga, aga see toimub vahemikus 10 kuni 15 päeva enne valimispäeva ja posti teel hääletamiseks on ka juba liiga hilja.

Valimisaktiivsus võib tulla väiksem

Valimisteenistuse juht lausus, et traditsiooniliselt on Eestis arvutatud hääletamisest osavõttu Eesti hääletamistulemuste põhjal ehk välisriigis elavad valijad on olnud eraldi nimekirjas, nüüd on meil aga ühtne nimekiri, nii et hääletusest osavõtnute alus muutub. «Me arvestame sisse ka kõik alaliselt välisriigis elavad valijad, mis tähendab, et hääletamisaktiivsus võib kolme-nelja protsendi võrra langeda.»

Koitmäe sõnul on välisriikides elavaid valijaid umbes 80 000 ja nende valimisaktiivsus ei ole väga suur.

Valimiskasti saab koju tellida telefoni teel

Koitmäe ütles, et täpsema info saab teabelehelt ja valimiskast tuleb koju vahemikus reedest pühapäevani. Tema sõnul ei ole selle kohta, kellele valimiskast koju tuuakse, väga rangeid kriteeriume. Kui valijal ei ole võimalik valimisjaoskonda minna või elektrooniliselt hääletada kas haiguse tõttu või mingil muul põhjusel, on tal võimalik kast koju tellida.

Meil pole enam poliitilise valimisreklaami keeldu

Koitmäe kinnitas, et kõik plakatid võivad olla väljas ka valimispäeval ja kui seni oli valimispäeval aktiivse agitatsiooni keeld, siis nüüd võivad kandidaadid ja erakonnad ka sel päeval keelitada valijaid enda kasuks hääletama.

«Piir on tõmmatud hääletamisruumi ette, hääletamisruumis peab olema tagatud hääletamisrahu, seal on igasugune agitatsioon keelatud, et valija saaks segamatult oma otsuse teha. Esimest korda kehtis see reeglistik kohalikel valimistel 2021. aastal ja võib öelda, et sellest probleeme ei tekkinud.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles