SÕJASTUUDIO Peeter Tali: Leopard 2 tanke pole kunagi reaalses sõjaolukorras kasutatud (5)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Kuigi mitu riiki on teatanud valmisolekust anda Ukrainale Leopard 2 tanke, on see siiani takerdunud Saksamaa vastuseisu tõttu. Miks on sakslased vastu ja kui palju võiks neist tankidest Ukrainale kasu olla, sellest räägime Postimehe «Sõjastuudios» strateegilise kommunikatsiooni eksperdi Peeter Taliga.

Miks see Leopard 2 tank nii esile on kerkinud?

Kui tankidest rääkida, siis kõige rohkem on NATO riikidel relvastuses Abramsit, mis on Ameerika tank ja mida on ehitatud üle 10 000. Teine enimlevinud tanki tüüp, mida NATO ja Euroopa Liidu liitlased kasutavad, ongi Leopard 2, neid on ehitatud üle 3600. Need tankid on relvastuses ka Kanadal ja veel mõnel riigil Lõuna-Ameerikas ja Aasias. Tema modifikatsioonid on A4, A5, A6 ja A7, mis tähendab et A4 on kõige vähem arenenud ja A7 enim arenenud.

Võrreldes Abramsiga on Leopard 2 hooldamine lihtsam. Ma olen ise Iraagis näinud, milline hooldusahel on Abramsidel. Samas on Abrams ennast lahingutes tõestanud, sõdinud Lahesõjas, olnud Afganistanis – igal pool, kus ameeriklased on sõdinud, on olnud ka Abrams-tankid ja seda tanki on ka vastavalt täiustatud.

Brittidel on kasutusel Challengerid, mis on ka Eestis olemas NATO pataljoni lahingugrupil, neid on ehitatud umbes 500 ja neid ei ole lahingus kaotatud. Need tankid on olnud kõigis sõdades, kus britid on sõdinud, need on väga tugeva soomusega tankid.

Kas Leopard 2 on kasutatud ka reaalsetes sõjatingimustes?

Ega ei olegi, seda on kasutatud madala intensiivsusega konfliktides Balkanil ja hiljem ka Afganistanis. Türgi kasutas neid tanke Süüria kodusõjas, seal kaotati kaks või kolm Leopard 2 modifikatsiooni A4, aga need ei ole ka kõige moodsamad, nagu A5 või A7. Enamik NATO liitlasriike on viimas neid neid tanke üle A7 tasemele.

Leopard 2 on kõige lihtsam hooldada. Abramsil on gaasiturbiinmootor ja hoolduse osa, et tanke käimas hoida, on väga suur. Leopardi hooldus on lihtsam ja seda oskusteavet on Euroopas väga paljudes riikides. Samuti on lihtne tankiste välja õpetada.

Aga tank ei ole iseenesest mingi imerelv, seda tuleb ikkagi vaadata kompleksina, sest ega siis tank üksi sõdi. Kasutatakse ikkagi soomusbrigaadi, mis tähendab, et ühe tanki kohta on kaks jalaväe lahingumasinat. Seega vajab Ukraina kiire murrangu saavutamiseks sõjas 300 kuni 400 tanki ja moodsaid lahingumasinaid kaks korda rohkem.

Miks Saksamaa ei nõustu, et Ukraina võiks Leopard 2 tankid saada?

Vandenõuteooriaid on palju, eks seal on mingi Venemaa mõjutustegevus ka, aga unustada ei tohi, kui need Saksa tankid, mis on osa Saksamaa sõjatööstusest ja mida on kõvasti müüdud väljapoole Saksamaad, lähevad reaalsesse sõtta. On kohe näha, kas see tank õigustab ennast. See ongi iga relvasüsteemi tõehetk, kui ta on päris sõjas.

Brittide ja Ameerika tehnika on päris sõjas olnud ja nad ei ole seal Vene tehnikale mitte mingisugust lootust andnud, ei Iraagi sõjas ega ka kuskil mujal. Leopard 2 tankid pole kunagi olnud reaalses sõjaolukorras.

Suuremaid liikumisi rindel oodati siis, kui maa külmub korralikult ära, paraku ei ole seda juhtunud?

See talv on olnud Euroopas harukordselt soe, aga kunagi ei tea, äkki tuleb veebruaris arktiline külm. Praegu käib ikkagi suures ulatuses jalaväelahing ja positsioonisõda. Venemaa siiski surub peale ja seda näitavad ka viimaste päevade kaotused, venelased on kaotanud tanke ja ka Su-25 lähiõhutoetuslennukeid.

Kui vaadata kaarti, siis Soledar on põhimõtteliselt langenud ja verised lahingud käivad ümber Bahmuti, venelased üritavad seda ümber haarata, kuna Bahmut on raudteesõlm ja venelaste logistika toimib kuni 150 kilomeetrit raudteest – kui rinne on kaugemal, siis nad ei suuda teostada järelvedu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles