OTSE POSTIMEHEST Miks riigikogu ei suuda teha kvaliteetseid seadusi? (5)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Riigikogu parandas lohakalt tehtud perehüvitiste seadust terve eilse päeva. Miks meie seadusloome lonkab ja mis perehüvitistest saab, sellest räägime Postimehe otsesaates riigikogu liikmete Eduard Odinetsi (SDE) ja Siim Kiisleriga (Parempoolsed). 

Riigikogu liige Siim Kiisler ütles Postimehe otsesaates, et ei saa kuidagi aktsepteerida seda, kuidas teatud poliitikud hakkasid haukuma presidendi peale, kui riigipea jättis peretoetusi tõstva seaduse välja kuulutamata. 

Kiisleri hinnangul oli presidendi mõte väga selge, seal oli vastuolu põhiseadusega, aga samas juhtis president riigikogu liikmete tähelepanu ka sellele, et eelnõuga on teisigi suuri probleeme.

«Mul on väga hea meel, et president andis võimaluse riigikogu liikmetel järgi mõelda, et vaadake, kas te saate nüüd ka täpselt aru, mis te teete. Kui riigikogu liikmed seda ei kasuta, siis ei kasuta, see on poliitiline valik, aga president käitus väga ilusti.»

Ka Eduard Odinets nõustus, et president tegi oma tööd hästi ja osutas väga õigetele probleemidele. Ta täpsustas, et põhiseaduse vastuolu on perekonnaseaduse muutmise seaduses nendes sätetes, mis puudutavad elatist, aga president lükkas seaduse tagasi ka muudel kaalutlustel, mis puudutasid ebaõiglust ja ebavõrdsust.

Odinets selgitas, et presidendi on õigus kasutada pidurdamismenetlust, kus ta lükkab tagasi seaduse, mis ei ole otseselt vastuolus põhiseadusega, aga ta pidurdab selle seaduse jõustumise protsessi, andes riigikogule võimaluse veelkord mõelda ühele või teisel sättele.

«Ma arvan, et see oli presidendi poolt väga tark tegu, põhiseadus annab presidendile võimaluse lükata seadus tagasi nii vastuolu tõttu põhiseadusega kui ka muudel kaalutlustel.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles