OTSE POSTIMEHEST ⟩ Jõuluvana: eks mul tuleb endal vastutada, kui toon liiga kalleid kinke (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Kelle juurde jõuluvana tänavu jõuab, milliseid kingitusi toob ja kuidas see kõik jõulumehe eelarvesse ära mahub, sellest räägime Postimehe otsesaates Jõuluvanaga.

Kuidas meil tänavu kinkidega on, kas rohkem on ikka neid, kes kingi saavad, kui neid, kes ei saa?

Selliseid inimesi, kes kingitust ei saa, on üsna vähe. Rõõm on kõige tähtsam ja rõõmu saavad ikka kõik. Praegune keeruline aeg on selles mõttes ehk isegi abiline, et väiksema hulga eurodega, saab tegelikult hoopis rohkem rõõmu valmistada. Ma olen andnud riigikogule ka ühe seaduseparanduse, et võlaõigusseadustikus peaks tegelikult ikkagi peamiseks vastutajaks olema jõuluvana, kes jagab kinke, aga kui on maksetähtaeg, siis pole teda ennast kuskil. Ma arvan, et jõuluvana peab ise selle eest vastutuse võtma, kui ta on toonud liiga kallid kingitused.

Kas sul on ka mure, et eelarve läheb miinusesse ja tuleb laenu võtta?

Miks arvata, et järgmisel aastal on kõik odavam või et ülejärgmisel aastal lähevad kõik asjad jälle kallimaks. Jõuluvana on ju käinud sadu aastaid ja on käinud ka kitsastes oludes. Keerulised ajad ongi inimeste õpetajad, toovad meie elus välja neid tahke, mis on päriselt tähtsad ja maailmas on küllalt piirkond, kus inimestel on rõõmu ainuüksi sellest, et nad üldse elus on.

Elu on kallis, kas päkapikud küsisid palka juurde?

Eks nad ikka küsisid, algul käisid ükshaaval küsimas, siis ma ütlesin, et tüütab ära, tehke ametiühing. Kuna päkapikud ei teadnud, mis on ametiühing, olid nad mitu nädalat kadunud. Lõpuks tuli üks, kes teatas, et on ametiühingu esimees. Lubasin talle kolmekordset palka ning palusin teistele öelda, et palgatõusu ei tule. Lõpuks mõtlesin ümber ja tõstsin kõigi palga kolmekordseks. Päkapiku palk on nimelt kiitus ja nüüd ma kiidan neid kolm korda rohkem.

Kohe on valimised, kas sa ei karda, et sinu kingitused jäävad valimistel pakutavatele kingitustele alla?

Valimised tõesti tulevad, nii et inimesed, kasutage seda aega ära, võtke igalt poolt pastakaid ja õhupalle, las poliitikud küpsetavad teile tänaval pannkooke. See on selline elev ja tore aeg, kus poliitikud ise ka ei usu, mida nad räägivad ning valijad ei usu seda juttu samuti. Käib taoline mäng ja seda peaks täiega nautima, selline lustakas aeg, mis kestab järjest kolm kuud.

Nii et sinule ei ole sellist kirja kirjutatud, et hea jõuluvana, too mulle sellel aastal kolmesendine elekter?

Sellist päris ei ole, kahesendist on küll küsitud, aga kolmesendist ei ole. Soovidega on üldse nii, et inimesed peaksid nendega natuke ettevaatlikud olema, sest kuidagi imelikul kombel, kauge kaarega, on nad ikkagi ühel hetkel määratud täituma ja siis saab inimene aru, et ta päriselt seda siiski ei soovinud. Kolmesendine elekter võib kaasa tuua mingeid selliseid asju, mille pärast inimene oleks nõus kasvõi kolmetuhandest elektrit tarbima, kui see kõik ei oleks kaasa tulnud.

Mis pahadega saab, kas sul on nende jaoks vitsakimp?

Vanasti ikkagi oli jõuluvanal kogu aeg vitsakimp käes, mäletan, noorena olin ma ikka rohkem rohkem änksi täis, ajasin inimesi taga, mõnega maadlesin pool tundi, aga jõuluvana saab lõpuks ikkagi inimesest jagu, ta on tugevam ja natuke targem ka. Aga miks niimoodi rähelda, juttu ajada on inimestega ikkagi palju parem. Neile, kes on halvasti käitunud, jõuluvana ju traditsiooniliselt midagi ei kingi. Vahel on elu kummaline, paljud inimesed teevad suuri sigadusi ja saavad selle eest ka tasutud. Mina ei ole näinud küll ühtegi inimest, kes oma pahategude eest ei oleks lõpuks karistada saanud.

Kelle juurde sa tänavu ei lähe, kes ei peaks isegi ootama jõuluvana?

Need inimesed elavad kaugemal kui Eestis ja tegelevad selliste asjadega, millega on nüüd sunnitud terve maailm tegelema. Nende juurde ma tõesti sel aastal ei lähe ja mul on tunne, et nüüd vist üldse enam mitte

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles