JULGEOLEK TÄNA ⟩ Nursipalu valu riigikaitses (4)

Erkki Koort
, saatejuht
Copy

Otsesaates «Julgeolek täna» arutavad julgeolekueksperdid Meelis Oidsalu ja Erkki Koort aktuaalsete Eesti julgeolekut mõjutavate tegurite üle.

Eesti on saanud Venemaa Ukraina agressiooni ajal ka oma märgilise sündmuse. Nursipalu harjutusväljaku laiendamine Võrumaal kütab kirgi riigikaitses.

Ukraina-vastase sõjaga seoses kiputakse ehk teinekord minema lihtsama vastupanu teed ning näitama, et harjutusväljaku sellises rajamises kahtlejad on kõik riigivastased. See ei ole kindlasti nii – inimene, kes ei seisa oma kodu eest rahu ajal, ei seisa selle eest ka sõjas. 

Kui ühe käega loob riik laiapindse riigikaitse kontekstis 9000 ha suurust harjutusväljakut, siis teisalt ei vasta politsei eriüksuste harjutuskohad nõuetele.  

Loomulikult räägime olukorrast Ukrainas ning Venemaa veelgi jõhkramaks muutunud strateegiast. Aeg-ajalt kostub üleskutseid poliitiline lahenduse leidmiseks, ning seda ka Eesti ühe peamise liitlase USA suust. Selline positsioon võimaldab jääda Venemaal ka tulevikus naabritele nõudmisi esitama. Pole kahtlustki, et Ukraina peab kandma sõja avalikult Venemaale ja Lääne kohustus on teda selles toetada. Vastasel juhul ei ole agressori vääramine võimalik.

Saade on omalaadne julgeolekubriifing avalikkusele, sest tavaliselt analüüsitakse teemasid sellel tasemel vaid suletud uste taga. Meie huvi on pakkuda avalikkusele kõrgetasemelist teavet julgeolekut mõjutavate tegurite, taustainfo ja seoste kohta.

Üle nädala eetris olev «Julgeolek täna» pakub parimat julgeolekuohtude süstemaatilist käsitlemist.

Erkki Koort on endine siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler ning Meelis Oidsalu on töötanud kaitseministeeriumi erinevate valdkondade asekantslerina.

Varasemad «Julgeolek täna» saated on järelvaadatavad Postimees TVst.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles