Otse Postimehest: ⟩ Aivar Haller: Kõige hullem, mis saab juhtuda, on see, kui laps läheb vastuollu terve maailmaga (1)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy

Teismeline käitub tihtipeale nii, nagu oleks ilma pidurite ja roolita autol gaasipedaal põhjas, ent arukas täiskasvanu seda isikliku rünnakuna ei võta, rääkis lastevanemate liidu juhatuse liige Aivar Haller Postimehe saates.  

«Tavaliselt saab noor ise aru, kui asjad on käest ära läinud. Ent kõige hirmsam, mis saab juhtuda, on see, et laps läheb vastuollu terve maailmaga,» rõhutas Haller. Noorel peab olema vähemalt üks täiskasvanu, kellele ta saab rääkida, mis tegelikult toimus ja kes teda ilma süüdistamata ära kuulaks.

Vägivalla vohamist peab Haller paratamatuks, sest lapsed elavad täiskasvanutega samas maailmas. Laste mõjutamiseks on kaks vahendit. Esiteks õpetamine ehk see jutt, mida täiskasvanud neile räägivad ja lugeda pakuvad. Teiseks kasvatus, mis tähendab eelkõige eeskuju andmist. Tulemuse määrab sõnade ja tegude ühtsus. «Kui see läheb lahku, on noor suures segaduses ja sealt algavad tema eksirännakud,» rõhutas Haller.

Sama trend paistab kolme lapse isa sõnul välja ka suures poliitikas: räägitakse palju küll vägivallatuse tähtsusest, kuid teod näitavad muud. Kedagi ei üllata enam, kui üks pool sõnades või tegudes teist ründab.

Ent mida saab kujunenud olukorras ette võtta lapsevanem, kelle võimuses pole kogu maailma pöörata ja milline roll on koolil, kuulake täpsemalt järele saatest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles