Sõjastuudio ⟩ Stoicescu: Putini soov on murda Ukraina eeloleval talvel (2)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy
Julgeolekuekspert Kalev Stoicescu.
Julgeolekuekspert Kalev Stoicescu. Foto: Gert Tali

Lääneriigid on mures, et Ukrainas suuri tagasilööke saanud Venemaa kavandab «vale lipu» all operatsiooni, milles korraldatakse «räpase pommi» rünnak ja seejärel süüdistatakse selles Ukrainat. Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu ütles saates «Sõjastuudio», et tegemist on järjekordse Vene muinasjutuga, mille eesmärgiks on hirmu külvamine. 

«See on näide sellest, kuidas nad külvavad hirmu ja see hakkab külge siin ja seal ning lõpuks hakkab ka meie ja meie liitlaste käitumist mõjutama, aga nad ei näe, et see mõjutaks ukrainlaste käitumist. Mida barbaarsemalt nad Ukrainat ründavad ja mida rohkem nad ähvardavad, seda rohkem ukrainlased on valmis oma maad kaitsma,» sõnas Stoicescu.

Venemaa on väitnud, et Ukrainal on plaan «räpast pommi» kasutada, samas lääneriigid on kinnitanud, et tegemist on desinformatsiooniga. Kardetakse ka, et see on Venemaa strateegia – kõigepealt tekitada palju kära ja siis öelda, et näete, meil oli õigus, Ukraina kasutaski seda relva, ehkki nad võivad ise seda teha «vale lipu» all?

On ebaõiglane sõna «räpane» suhtes öelda, et ainult selline pomm saab olla räpane. Putin on ise räpane ja kogu tema režiim ja see sõda, kui me räägime räpasusest kui sellisest.

Venemaa kaitseministeerium selgitas väga täpselt välja, milline see räpane pomm on: see on siis konteiner, ilmselt metallist, milles on radioaktiivne aine, kui palju seda seal on ja kui kõrge radioaktiivsusega see seal on, seda me ei tea, ja siis on lõhkeainet kõvasti seal. See siis plahvatab ja paiskab seda radioaktiivsust laiali.

Mul ei ole kahtlustki, et nad teavad väga täpselt, kuidas selline räpane pomm välja näeb, mida nad kirjeldasid üksikasjalikult. Just sellepärast, et see on ju neil endal olemas. Nad pakkusid välja ka variandi, kust Ukraina saaks materjali selleks – Tšornobõli tuumajäätmete hoidlast jne.

See on kõik üks järjekordne Vene muinasjutt, et Ukraina koos Läänega lausa valmistuvad sellist «räpast pommi» kasutama. See on ju osa eskalatsioonist, sest Putini sammud on alati lähtunud eskaleerimisest ehk pingete tõstmisest. Dnepri jõel on Kahhovka tamm, mida nad samuti üritavad sisuliselt massihävitusrelvana kasutada, sest selle tammi taga on 13 miljonit kuupmeetrit vett ja kui see valla pääseb, pühib see 80 asulat tee pealt ära – inimesi, kes ei tahagi võibolla sealt ära kolida.

Nii et see ongi hirmu külvamine ja ähvardamine ja võib-olla nad ühte või teist teevadki – selle Kahhovka tammi nad võivad õhku lasta mingil hetkel. Siis, kui nad näevad, et nad ei suuda Hersoni linna enam hoida näiteks.

Kas see hirmutamise strateegia teeb ikkagi valvsaks ka? Praegu näpuga näitamine Ukraina peale, rääkimine sellest «räpasest pommist» niivõrd intensiivselt, nagu nad seda teevad – teeb see ärevaks? Kas tuleks olukorda rindel hoolsamalt jälgida, või on see jällegi pigem tavapärane infomüra, mis Vene poolelt tuleb?

Ma arvan, et ukrainlased on ammu selle hirmu piiri ületanud. Nad võitlevad väga vapralt ja nad peaksid meid ka rohkem julgustama ja inspireerima. Loomulikult peame olema valvsad selles mõttes, et olles näinud, milleks kõigeks on Venemaa võimeline, peaks neid ähvardusi võtma kergekäeliselt, aga samas ka mitte paanikasse sattuma.

Hommikustest uudistest lugesin, et Brüsselis inimesed muretsevad, et venelased võivad Brüsselit tuumapommiga rünnata. See on näide sellest, kuidas nad külvavad seda hirmu ja see hakkab külge siin ja seal ning lõpuks hakkab ka meie käitumist mõjutama, meie liitlaste käitumist, aga nad ei näe, et see mõjutaks ukrainlaste käitumist. Mida barbaarsemalt nad Ukrainat ründavad ja mida rohkem nad ähvardavad, seda rohkem ukrainlased on valmis oma maad kaitsma.

Seega selliste ähvarduste eesmärk on heidutada liitlasi Ukrainale sõjalist abi andmast?

Absoluutselt. Venemaa on püüdnud väita ja ka tõestada, et nad valmistuvad pikaks sõjaks. Et neil on justkui ressurss ja tahe olemas, aga ma arvan, et see on täiesti risti vastupidine. Sest Kremli sõnad ja teod lähevad peaaegu alati lahku. Nad annavad Iraani droonidega lööke Ukraina olulisele taristule, et tekiks selline pilt, et Ukraina võib jääda talveks pimedasse ja külma kätte.

Aga kas see on reaalne võimalus?

Kui neil õnnestub edukalt nende droonidega taristut rünnata, siis olukord saab olema väga raske, aga ma ei usu, et Ukraina murdub. Eks nad muidugi iga kord kohe üritavad korda teha neid jaamu, ja elektrivõrguga on lihtsam, veevärgiga teinekord keerulisem, aga nad ei murdu.

See näitab, et pigem on venelaste ja Putini rehkendus see, et Ukraina tuleb ära murda igal juhul eesoleval talvel. Või siis murda ka läänemaailma tahet Ukrainat toetada. Nad saavad ju väga hästi aru, et nad ei suuda pikka sõda pidada.

Ma vaatasin igasuguseid andmeid Venemaa majanduse ja kõige muu kohta… Ega seal see pilt ole üldse ilus. Isegi transiidikoridorid mängitakse ümber. Hiina mängis oma One Belt, One Road suurt maailmaprojekti läbi Venemaa ja Kasahstani kaudu, aga peale 24. veebruari on see vähemalt 60 protsenti ära kukkunud.

Venemaa logistika kukub kokku, tsiviillennundus – nad võivad n-ö bensiiniaurude peal lennata veel aasta peale seda, kui nad Lääne lennukeid kaaperdasid jne. Seega nad on suhteliselt kehvas olukorras ja nüüd nad tahavad siis maksimaalselt pingutada selle nimel, et ukrainlaste initsiatiiv raugeks. Nende eesmärk on peatada ukrainlaste pealetung ja territooriumide vabastamine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles