SÕJASTUUDIO ⟩ Peeter Tali: Kahhovka tammi õhkimisel võivad uppuda tuhanded sõdurid (5)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Kui suureks on muutunud oht, et Venemaa kasutab Valgevene territooriumi, et rünnata Ukraina lääneosa? Stuudios on strateegilise kommunikatsiooni ekspert Peeter Tali.

Saatejuht on Ulla Länts. 

Venelased on mineerinud Ukrainas Kahhovka hüdroelektrijaama tammi. Kui suure katastroofi see kaasa toob, kui tamm tõepoolest õhku lastakse?

Tammi õhkulaskmise tagajärjel ujutatakse üle Hersoni oblast ja tuhanded sõdurid võivad uppuda või jääda väga raskesse olukorda. Samuti langeb jõe veetase ja probleeme võib tekkida Zaporižžja tuumajaama jahutamisega. Tõenäoliselt ei tööta enam ka kanalid, mis viivad Krimmi vett ja Krimm võib jääda veeta.

Tundub, et venelastel ei ole kasulik, seda tammi õhku lasta, sest nende jõe läänekaldal olevad tuhanded sõdurid satuksid ohtu. Venelased käituvad muidugi ettearvamatult ja on inimelude suhtes hoolimatud, ühtlasi võivad nad alati öelda, et ukrainlased tegid seda.

Silla mineerimise eesmärgiks oli ilmselt heidutada ja tõmmata ukraina rünnakuohtu maha. Ukrainlaste sihiks on ju hävitada venelaste Hersoni all olev väegrupeering.

Nii et tammi mineerimine on üks variant öelda ukrainlastele, et ärge Hersoni all enam edasi tungige?

Venelased ju üritavad praegu viia oma väed ja tehnika Dnepri jõe läänekaldalt ära. Aga sillad on purustatud, jäänud on praami- ja pontoonühendused ning needki on ukrainlaste pideva rünnaku all. Venelaste silla mineerimine on puhas heidutus, et ärge tulge, me uputame teid ära. Ukrainlasi see muidugi ei peata.

Oletades, et tammiga midagi ei juhtu, siis mis võiks lähipäevil Hersoni all toimuda?

Lähipäevil ukrainlased vaikselt suruvad ja venelased üritavad oma tehnika ning vähegi kvaliteetsemad väed välja roteerida. Venelaste poolelt on ju ka välja öeldud, et võib tulla halbu uudiseid. Nii et nad on mõista andnud, et jõe paremkallas antakse ära. Seal on jõgi kilomeeter lai, nii et ukrainlastel ei ole sealt edasi tungida lihtne, aga küllap neil on plaan olemas. Ukrainlastel on hoog sees ja neid ei peata isegi see, kui tamm tõesti õhku lastakse.

Kui venelased läänekaldalt tõesti käsukorras ära tulevad, siis vajab Kreml sellele mingit head põhjendust.

Neil ei ole vaja head põhjendust, Kremlist tuleb järjekordne suur vale. Ilmselt öeldakse, et me õgvendame rindejoont ja lööme vaenlase omal maal puruks ning kohe algab imerelvadega uus pealetung. Nagu nad ütlesid ka pärast kaotust Harkivi all ja nagu nad ütlesid pärast kaotust Kiievi all. Tulevad jälle välja mingisuguse valega.

Mõni päev tagasi hoiatas üks Ukraina kindral, et venelased võivad tungida Ukrainasse läbi Valgevene. Kui tõsine oht see on?

See on täitsa tõsiselt võetav. Täna on eesmärk rünnata Lutski suunas, kus Ukraina treenib ja varustab oma vägesid. Tõenäoliselt luuakse Venemaa ja Valgevene ühine grupeering. Erinevad analüütikud küll arvavad, et see ei ole tõenäoline, aga venelased pole ju kunagi ratsionaalselt käitunud.

Ma arvan, et see oht on olemas. See oleks muidugi Lukašenka lõpp, kui Valgevene lisaks sõja toetamisele astub ka üksustega sõtta. Valgevene taristut on venelastel vaja oma mobiliseeritute väljaõppeks.

Kui suurde ohtu võiksid sel juhul sattuda ukrainlaste Poola poolt tulevad varustuskanalid?

Need satuvad ohtu ja see on üks Venemaa ähvardusi. Ukraina peab hoidma arvestatavat väekontingenti, et kaitsta Kiievit ja kaitsta oma formeerimisbaasi.

Veel mõni aeg tagasi rääkisid venelased tuumaõppustest. Kuhu need jäid?

Need ei ole ära jäänud, me täna teame vaid seda, et need pole toimunud, venelased võivad seda veel teha. Õppused on üks variant olukorra eskaleerimiseks ja heidutuseks.

Putin on kuulutanud okupeeritud aladel välja sõjaseisukorra. Mida see tähendab?

See tähendab seda, et nad võivad okupeeritud aladel teha seda, mida tahavad. Kehtestada regulatsioone ning komandanditunde ja rekvireerida. Nad oleksid seda ka muidu teinud, aga see on veel üks samm eskaleerimiseks.

Kui rääkida, kuidas Putin võib veel eskaleerida – lisaks sellele, et ta otsib kolmandast maailmast endale liitlasi –, siis mobilisatsiooni asemel saab ta teha üldmobilisatsiooni, kuulutada Venemaal välja sõjaseisukorra ja kasutada tuumarelva.

Narratiiv sõjas on juba muutunud – kui enne sõdisid venelased natsistidega, siis pärast Kertši silla purustamist teatas Putin, et Ukraina on terroristlik riik.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles