OTSE POSTIMEHEST ⟩ Lauri Hussar: meil olid Kristina Kallasega erimeelsused erakonna juhtimise stiili ja viisi osas (8)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Eesti 200 valis uueks juhiks Lauri Hussari. Milliseid muutusi soovib uus juht erakonnas läbi viia, sellest räägime Postimehe otsesaates Lauri Hussariga. 

Saatejuht on Ulla Länts. 

Eesti 200 juhi valimised näitasid, et eriarvamused erakonnas olid siiski olemas?

Meil oli sisuline debatt, meil oli arutelu erakonna tuleviku üle ja ma arvan, et see näitab erakonna tugevust. See, et erakonna üldkogu enamus otsustas mind toetada, näitas, et tõenäoliselt töötasid need ideed, mida mina välja pakkusin, paremini ja see oli tõenäoliselt ka põhjus, miks erakonna üldkogu otsustas mind toetada.

Kui tuntav oli vajadus uue juhi järele, kas sa ise otsustasid pakkuda alternatiivi Kristina Kallasele või erakonna liikmed ütlesid, et sa pead kandideerima?

Eesti 200 on tõeliselt demokraatlik erakond, meil ei ole väljakujunenud kildkondi, meil ei ole väljakujunenud gruppe ja selline laiapindne arutelu kinnitas seda veel kord. Arutelu oli ühelt poolt demokraatlik, aga teiselt poolt oli see äärmiselt sisuline ja loomulikult ma tundsin tuge erakonna liikmete poolt, ma tundsin tuge oma Viimsi piirkonna liikmete poolt ning ka mujalt oli toetust väga palju. See oli ka põhjus, miks ma kandideerisin ja miks ühel hetkel otsustati minu poolt hääletada.

Kui palju erimeelsusi tuli välja erakonnasisestest valimiseelsetest debattidest, kui palju sinu ideed erinesid Kristina Kallase omadest?

Maailmavaateliselt on meie vaated Kristina Kallasega väga sarnased, me kuulume ju mõlemad Eesti 200sse, oleme täie pühendumisega ehitanud selle erakonna koos üles ja oleme meeskond ka edaspidi. Erimeelsused on meil erakonna juhtimise stiili ja viisi osas, samuti tulid välja erimeelsused selle kohta, milline võiks organisatsioon laiemalt olla ja kui hästi on erakonda tänini juhitud. Need teemad olid meil laual ja see oli kindlasti üks osa, mille üle otsustati. Arvan, et meie mõlema seisukohad kõnetasid erakonna liikmeid ja selle tõestuseks on asjaolu, et meie tulemuste erinevus oli nii napp.

Mis on nüüd erakonnas teisiti, mida sa teisiti tegema hakkad?

Ma kindlasti tahan rohkem kaasata erakonna liikmeid, tahan ehitada erakonna organisatsiooni ja tahan kindlasti rohkem panustada sellesse, et erakonna sõnumid oleksid selgemad, arusaadavamad ja et me läheksime valimistele löögivõimelisena. Just sellisena, et me mitte ainult ei saaks kaasa rääkida, vaid saaksime moodustada ka järgmise valitsuse.

Kuidas sa kavatsed oma paati tõmmata need inimesed, kes toetasid Kristina Kallast?

Nad on kõik minu inimesed, meil on üks maailmavaade ja meil on üks ettekujutus, kuidas Eestit peab juhtima. Minu väga selge soov on, et need inimesed kuuluksid täpselt sama moodi minu meeskonda ja ma tean, et see õnnestub. Ma andsin soovituse, et Kristina Kallas valitaks juhatusse ja tegin mõlemale erakonna juhiks kandideerinule ettepaneku, et nad oleksid Eesti 200 aseesimehed.

Valimiskampaania on alanud, selle näiteks on eilne EKRE meeleavaldus ja täna alanud Reformierakonna eelvalimiskampaania, tegelikult läheb teil kiireks?

Jah, aga meil on väga selged sõnumid olemas. Kui me vaatame, millega on tegelnud viimased neli aastat riigikogu, siis ega suurt midagi esmapilgul meelde ei tule ehk siis, need vanad erakonnad, kes on täna riigikogus, ei ole tänaste probleemide lahendamisega hakkama saanud. Siin tuleb käed külge panna kohe. Me saame seda enne valimisi teha sõnumites ja pärast valimisi juba otsuste ja sammudega. See on see, mida plaanime teha.

Siiani olete rääkinud pikast plaanist ja spetsialistide toomisest erakonda, aga mida te valijale pakute?

Valijale pakume usaldust, usaldust riigi vastu, usaldust selle vastu, et nad saavad kõige paremat riigivalitsemist. Kui me vaatame avaliku arvamuse uuringuid, siis on erakondliku eelistuseta varsti juba 40 protsenti valijatest ehk siis väga suur hulk inimesi on olemasolevas poliitilises süsteemis pettunud ja otsivad mingit alternatiivi. Meie oleme see alternatiiv ja me pakume ka lahendust. Just seetõttu kaasame eksperte, et kõik teemad oleksid võimalikult põhjalikult ja võimalikult sisuliselt lahti kirjutatud.

Kust tulevad need nimed, keda Eesti inimene juba tunneks ja keda ta teaks valida?

Eesti 200-l on kaks plaani, ühelt poolt toome tuntud nimesid erakonda juurde ja neid tuleb veel väga mitmest eluvaldkonnast. Lisaks on meil uued nimed, kes suudavad samuti kõnetada väga paljusid valijaid ja täna me ei räägi ju ainult valimiskampaania tegemisest meedias, me räägime ka valimiskampaaniast sotsiaalmeedias ja tänavatel ning inimestega rääkides. Ma arvan, et kõik need võimalused on olemas.

Milline on erakonna rahaline seis?

Meie rahaline seis on järjest parem, ma just kontrollisin konto seisu ja sinna oli tehtud äsja märkimisväärne annetus. Kindlasti läheb seis veel paremaks, ma julgen kinnitada, et finantside taha Eesti 200-l need valimised kindlasti ei jää.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles