VÄLKVIDEO ⟩ Eerik-Niiles Kross: Putinile tuleb öelda, et tuumarelv garanteerib tema võimult kukkumise (3)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross tõdes Postimehe otsesaates «Sõjastuudio», et Venemaa president Vladimir Putin on ka varasemalt kasutanud ähvardusi tuumarelva kasutamisest Lääne heidutamiseks. «Ta on seda juba enne veebruarikuist sissetungi rääkinud, et kui lääs mõtleb sekkumisele, siis meil on tuumarelv,» meenutas Kross.

Kross usub, et Putinil puuduvad pigem kavatsused tegelikult tuumarelva kasutada, vaid nii kaua, kui tal see ähvardus on taskus ja kõik teavad, et tal on maailma suurim tuumaarsenal, kõik teavad, et ta on võimeline hullumeelseid asju tegema ja kõiki rahvusvahelisi norme rikkuma, on tal olemas heidutusvahend. «Nii kaua, kui Putin arvab, et ta võib selle tuumapommiga vehkimise teel midagi saavutada või veel hullem, kui ta arvab, et ta võiks tuumarelva kasutamisega midagi saavutada, siis on see oht suurem,» selgitas Kross, kelle hinnangul ei tohiks lääneriigid seesugustele provokatsioonidele järgi anda.

«Mida järeleandlikumad me oleme, seda suuremaks see oht tegelikult kasvab. Sellega, et me astume sammu tagasi, kui Putin ütleb tuumapomm, me vaid julgustame teda tegema midagi veel hullemat. See on muidugi spekulatsioon ja ega siin mingit absoluutset tõde ei ole võimalik esile tuua, aga vaadates Putini üldist poliitilist arengut ja kuidas ta suhtub oma eesmärkidesse ja võimu üldiselt, siis isegi tähtsam kui Ukraina, on talle ikkagi tema enda võimul püsimine.»

Krossi hinnangul peab sõnum Putinile olema järgmine: «Võibolla sa püsid võimul vaatamata sellele Ukraina sõjale ja vaatamata sellele, kuidas seal läheb, aga kui sa tuumarelva kasutad, siis tuleb kogu maailm sulle kallale ja tuumarelv garanteerib sinu võimult kukkumine.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles