SÕJASTUUDIO ⟩ Peeter Tali: ilmselt ei suuda venelased ka Hersoni enam kaua hoida (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Eelmisel nädalal alustasid ukrainlased edukat pealetungi Harkivi oblastis. Kuidas neil seal läheb ja mis toimub teistes rindelõikudes, sellest räägime «Postimehe sõjastuudios» strateegilise kommunikatsiooni eksperdi Peeter Taliga. 

Kui palju Harkivi oblastist veel üldse venelaste käes on?

Seda on raske öelda, kuna ukrainlased jagavad informatsiooni väga ettevaatlikult. Ilmselt on seal kusagil piiri ääres jäänud venelaste kätt mingi 15-kilomeetrine riba. Põhimõtteliselt on kogu Harkivi oblast vabastatud ja ukrainlaste surve jätkub Donetski ja Luhanski oblastis, samuti ka Zaporižžje oblastis ning Hersonis.

See, mis Harkivi oblastis juhtus, on sõjalises mõttes klassika. Ukrainlased tekitasid surve Hersonile ning surusid Vene vägede grupeeringuid Dnepri paremkaldale ja kogu tähelepanu oli seal.

Kuna see jutt ja kommunikatsioon oli nii mastaapne ning venelased olid võitlusvõimelisemad ja paremini treenitud väed toonud ära Zaporižžje oblastisse ja Hersoni oblastisse, siis jäid Harkivi alla mitte väga võitlusvõimelised üksused. Põhiliselt Rosgvardija, mis on tegelikult siseväed ja treenitud tegelema partisanide vastase võitluse ning massirahutustega, samuti rahumeelse elanikkonna terroriseerimisega ja kellele ei ole sõjaväe raskerelvastust kasutama õpetatud. Nii et nad lihtsalt ei osanud seda kasutada ning ukrainlased leidsin nõrga koha ja murdsid selle nagu munakoore katki, saades edeneda Kupjanskisse ja Izjum.

Eks siin ju ongi see loogika, et kui oled rindeliinist läbi murdnud, siis vajuta gaas põhja ja sõida nii kaua kui kütust on, samas alati varitseb oht, et su rünnakukiil võidakse kahelt poolt kokku lüüa ja üksus jääb edasi minnes kotti ning hävitatakse. Kuna venelastel ei olnud millegagi lüüa, siis seda ei juhtunud.

Ukrainlased pidid ju tükk aeda Harkivi kanti jõude juurde tooma, kas venelased seda siis üldse tähele ei pannud?

Kogu see venelast sõdimine tundub käivat Vene moodi, samal ajal kui ukrainlased kaitsevad oma operatsiooni julgeolekut hästi. Kuna Harkivi oblastis on maastik metsane, siis ilmselt see ka varjas ukrainlaste toimetamist. Samas on kogu Vene juhtimine ikkagi uskumatult abitu, ukrainlaste luure töötab palju paremini.

Ja see on ju klassika, kui sa murrad kaitse läbi, siis anna minna, sul ei ole ees midagi - staabid ja logistika põgenevad kabuhirmus. Just täpselt nii juhtuski, ukrainlaste kätte langes arvestataval hulgal laskemoona ja rasketehnikat. See aga on kaotus venelastele, nad peaksid tooma varustust juurde, aga millega nad toovad, kui raudteesõlmed on ära võetud ja kust nad seda üldse võtavad.

Millised on Harkivi kandis ukrainlaste võimalused edasi liikuda ja kas venelaste suudavad ukrainlaste edasiliikumise seisma panna?

Venelased kindlasti üritavad ukrainlaste edasiliikumist takistada, aga kuidas läheb, ei tea. Täna käivad lahingud Sjeverodonetski ja Lõssõtsanski linnastu juures, kus ukrainlased suruvad peale. Venelastel on muidugi kõige kergem hoida 2014. aasta positsioone, kuhu on sisse kaevutud ja mis on kindlustatud. Nad üritavad hoida ka Hersoni, aga ilmselt ei suudeta seda kaua teha.

Kas Sjeverodonetsk võetakse lähipäevil tagasi?

Kui hoog on sees, siis tuleb proovida. Arvestada tuleb seda, et ukrainlased peavad korraldama ka oma suurtükiväe järelveo. Kui nad väga tahaks, siis nad kindlasti suudavad selle ära võtta, aga ukrainlased vaatavad ka seda, et nende kaotused ei oleks liiga suured. Loodame, et läheb hästi. Praegu käivad seal väga tulised lahingud.

Kuna venelased sinna uusi üksusi ilmselt väga ruttu juurde tuua ei saa, siis kui keeruline on saada juba rindelt põgenenud sõdurit uuesti sõdima?

Relvahirmus on ikka võimalik ja eks nad nende tõkestamisüksustega seda ka teevad, kasutades tšetšeenidest kadõrovlasi. Kadõrovlsesed ise pole just teab mis sõdurid, nad pigem terroriseerivad tsiviilelanikkonda ja suruvad maha vastupanu.

Aga põgenemise läbi teinud sõduri uuesti rindele saatmine ei ole lihtne, sõdur on moraalselt katki. Tuletan meelde, et venelaste paremini välja õpetatud sõdurid on sõja algusest peale kõvasti rappida saanud. Õhudessantväeosi ja merejalaväelasi ju kasutatakse valedel eesmärkidel - lihtsa jalaväena, kuna venelastel korralikku jalaväge lihtsalt ei ole. Viimasel ajal mobiliseeritud tegelased ei ole just ülemäära motiveeritud, nemad tahaksid ikkagi ellu jääda

Mida ukrainlased teevad nende tuhandete vangilangenud Vene sõduritega, vahetavad oma vangi langenud sõdurite vastu?

Ukrainlased vahetavad hea meelega vange, sest see maa-alade puhastamine ja vangide haldamine võtab aega ja ressurssi, aga see sõltub Venemaast. Ukrainlased tahavad saada kätte Mariupoli kaitsjaid, kellele venelased üritavad lavastada mingisugust kohtuprotsessi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles