OTSE POSTIMEHEST Jaanus Karilaid: me ei saa keelata oma Narva liikmetel Stalnuhhiniga koostööd teha (12)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Keskerakond langetas otsuse Mihhail Stalnuhhini kohta, kui üksmeelne on erakonna juhatus ja kui palju oli eriarvamusi, sellest räägime Keskerakonna juhatuse liikme ja riigikogu fraktsiooni juhi Jaanus Karilaidiga. 

Saatejuht on Ulla Länts.

Arutasite eile Stalnuhhini küsimust mitu tundi, kas oli ka neid, kes arvasid, et teda ei peaks Keskerakonnast välja viskama?

Pigem oli ootus, et Mihhail Stalnuhhin saab ise aru, et ta on eksinud ja üles näitab Eesti rahva vastu empaatiavõimet, aga kahjuks seda ei juhtunud. Ta on sellises oma mullis ja omas mõõtkavas, paraku ei sobinud see mõõtkava meie erakonna juhatusele ja Keskerakonnale. Meie kohus on vaadata Eestit tervikuna, mitte ainult ühte valimispiirkonda ja ühte ringkonda. Nii kaua läks seepärast, et Stalnuhhin on ju eesti keele filoloog, lasteraamatute autor, ta on kuus korda kandideerinud riigikokku ning kaks või kolm korda saanud vähemalt isikumandaadi, minu mälu järgi oli tema häälterekord üle 8 000 hääle. Samuti on tegemist igati staažika poliitikuga, kunagise Narva volikogu esimehega. Ma tunnen teda isiklikult ja mulle on ta inimesena olnud väga sümpaatne, sest ta on oma asju ajanud väga sirgelt ja põhimõttekindlalt, aga see mida tegi oma väljaütlemisega, natsismi ja fašismi siltidega, oli väga negatiivne üllatus. Ma proovisin temaga suhelda, et aru saada, kas on võimalik veel koos jätkata, et ta vabandaks ja distantseeriks end sellest väljaütlemisest ning mõistaks, et Eestis ei ole kohta ei fašismil ega natsismil, aga kahjuks seda ei juhtunud. Meie otsus oli konsensuslik, mitte ükski erakonna juhatuse liige ei proovinud hakata kaitsma tema seisukohta, nii et selle koha pealt oli asi väga selge.

Ta ju intervjuudes ütles ka, et just nii ta mõtlebki, ei ole ju võimalik inimesele öelda, et mõtle palun teisiti.

Tema ajalootunnetus ja ka selle peegeldus meile, oli kahjuks liiga ühekülgne ja Eesti rahvas sellist ajalookäsitlust, nagu tema meile peale surub, ei talu. Nii et oleks eeldanud temalt mõistmist Eesti rahva mineviku ja kannatuste suhtes. Ühtpidi oli see kurb, sest ta on ikkagi koos Keskerakonnaga pidanud väga palju tublisid poliitilisi võitlusi ja olnud meie Ida-Virumaa regiooni esindaja. Tänaseks on see otsus tehtud, aga eks see kõik läheb ju paljuski ka selliseks poliitiliseks nõiajahiks Kui ma näiteks vaatan teie kolleegi Metlevi väljaütlemisi, kus ta juba nõuab Mihhail Stalnuhhini tühistamist, siis see on natuke liig. Tema professiooni eesti keele õpetajana ei saa keegi ära võtta, tema häid tegusid, mis ta on teinud lasteraamatute kirjutamisega, ei saa keegi ära võtta, aga Keskerakonna tipp-poliitik ta enam olla ei saa.

Mis võiks Narvas edasi saab, kui palju võiks seal olla selliseid Keskerakonna liikmeid, kes ei tunnista juhatuse otsust?

Ma selle autonoomsuse jätaksin ikkagi kohalikule tasandile. Ma ei hakkaks ette kirjutama, keda inimesed peavad seal usaldama ja keda mitte. Ei saa öelda, et teie ei tohi selle inimesega enam kunagi koostööd teha ja ei tohi hääletada koos, seda ma kindlasti ei tee. Muidugi on Narva linna stabiilsus ja võimekus oma linna juhtida ka oluline. Katri Raigil on seal täna olemas enamus ühe häältega, kas see püsib või kaua see püsib, see sõltub palju ka võimekusest, teha koostööd keskvalitsusega Muidugi me suhtleme Narva piirkonna inimestega ja proovime seal veel kord ka oma otsus selgitada. Mihhail Stalnuhhin peegeldas küll enda isiklikke seisukohti, aga ta peegeldas ka inimest ja valijate seisukohti, et kuidas nemad mõtlevad. Arvan, et siin ei aita mitte häbimärgistamine ega hurjutamine ja kurjustamine, siin aitab selgitustöö, et nad on millestki valesti aru saanud. Eesti Vabariigis on omad hoiakud ja ajalugu, millest tuleb aru saada.

Riigikogus ta teie fraktsioonis enam ei ole, aga saadikuna jätkab ilmselt tulevaste valimisteni?

Nii ongi. Meie enam Mihhail Stalnuhhiniga ei tegele, meie teed on läinud lahku. Kuidas tema poliitikas käitub ja milliseid otsuseid ta teeb, see on tema enda teha. Neid ühiskonnas olevaid probleeme, mida meie näeme, on hästi palju. Kutsun kõiki 12. septembril meeleavaldusele, kuna on näha, et tänane vabariigi valitsus ei tegutse piisavalt kiiresti. Ettevõtjad panevad uksi kinni, aga millega tegeleb valitsus, nad kirjeldavad probleeme. Meie küsime opositsioonierakonnana, kus on lahendused, kus on tugimeetmed ettevõtjate jaoks ja kui me mõtleme sellele, et ajakirjandus jõudis juba vahendada, et pensioni eest saab lähitulevikus hooldekodu koha, nüüd tuli aga välja, et seda ikkagi ei saa. Ühiskonna ootus aeti üles ja järjekordne vale on paljastatud. Erakorraliseks pensionitõusuks võitles Keskerakond välja 20 eurot, kuna ostujõud on langenud ja inflatsioon kõrge, võiks see nüüd olla vähemalt 50 eurot. Kahjuks pean ma tõdema, et meil ei ole täna peaministrit, sest peaministri ülesanne on jälgida ühiskonda, näha probleeme ja pakkuda kiirelt lahendusi. Oleks Keskerakond täna valitsuses, oleksime teinud lisaeelarve ja pakkunud välja selged tugimeetmed ettevõtjatele, et nad ei kaotaks töökohti.

Keskerakonna reiting ei ole hetkel just kiita, nii madala toetusprotsendiga polegi te kunagi varem valimistele vastu läinud. Kuidas te kavatsete seda parandada, pakkudes pidevalt alternatiivi praegusele valitsusele?

Üks poliitiline jokker on veel - see on kuue aastase töö aruanne. Me suudame kindlasti esile tuua, mis kuue aastaga tehtud sai, olles sellest neli aastat peaministrierakond. Alles hiljuti käis meil fraktsioonis maheettevõtja Juhan Särgava ja tõi väga selgelt välja, et kui Keskerakond ei oleks omal ajal kaotanud võrgutasusid, siis tema ettevõte oleks läinud hingusele. Nii et me toome välja oma tööaruande. Ei saa öelda, et pakume ainult häid mõtteid opositsioonist. Aga ma olen veendunud, et on ka teisi erakondi, kes muretsevad oma reitingu pärast 5. märtsil 2023 ja kuna meie oleme ära muretsenud, on meie reiting siis hea. Need kes praegu ei muretse ja vaatavad väga uljalt oma reitinguid, ma arvan, et nende reiting tekitab neile 5.märtsil mure. Vaatan asja positiivselt ja näen, et valitsus oma aegluse ja ebatõhusate meetmetega, annab meile sellist poliitilist materjali järjest rohkem kätte, ole hea ja ainult tee tööd.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles