OTSE POSTIMEHEST ⟩ Mart Mägi: Omniva tõmbab postipunkte koomale, aga teenus muutub kättesaadavamaks (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Omniva jätab 1. novembriks oma 256 postiasutusest alles vaid 182. Kas see tähendab, et iga suletud postkontori või postipunkti asemele tuleb pakiautomaat ja mis saab muudest teenustest, sellest räägime ettevõtte juhi Mart Mägiga. 

Saatejuht on Ulla Länts.

Nii postiasutusi kui kirjakaste jääb vähemaks, kas me jõulukaarte sel aastal ei saadagi?

Saadame ikka, eestlased saadavad väga palju jõulukaarte, möödunud aastal saadeti neid isegi rohkem kui üle-eelmisel aastal. Rääkides postiasutustest, siis Omniva eesmärk ei ole sulgeda postkontoreid ja postipunkte, me pigem soovime teha nii kirja- kui pakiteenuse inimestele kättesaadavamaks. Oleme saanud õiguse panna mehitamata punkte ehk siis pakiautomaate oluliselt laiemalt kui varem. Postipunkte tõmbame koomale, kuna postipunktides on oluliselt langenud just nimelt pakkide väljavõtmine ja ka kirjade saatmine.

Kuna postipunktid ei asu ju eraldi pinnal, ei peaks nad ettevõttele väga suurt lisakulu tekitama, samas on inimesel mugav saada poes asuvast postipunktist kätte ka oma pakk, eriti kui pakiautomaati läheduses ei ole.

Tegelikult jääb üle Eesti väga suures ulatuses alles ka postipunkte. Me oleme alates selle aasta kevadest külastanud 75 kohalikku omavalitsust ja arutanud koos nendega, kas postipunkt on oluline koht või on see minetanud oma vajaduse. Sulgemisele lähevad ainult need postipunktid, mida ei kasutata.

Kas on võimalik panna igale poole, kust postipunkt või postkontor ära kaob, asemele pakiautomaadid, see on ju siiski väga kulukas investeering?

Omniva on Eestisse juba praegu paigaldanud ligi 300 pakiautomaati ja me paneme neid ka väiksematesse kohtadesse, nii et inimene saaks oma paki võimalikult kodu või töökoha lähedalt kätte. Aasta lõpuks paigaldatakse veel paarkümmend pakiautomaati ja lõppkokkuvõttes peaks neid juurde tulema üle saja. Eesti on tegelikult pakiautomaatidega üle ujutatud. Meie poolt saab neid Eestis kokku olema ligi 400.

Kas te arutasite asja ka oma töötajatega, kes puutuvad pakisaatjatega otseselt kokku ja teavad ehk olukorda pareminigi kui vallaametnikud?

Kõige olulisem on mõista seda, et Omniva ei lähe kusagilt ära. Oluline muutus, mis tegelikult leidis aset aasta või kaks tagasi, on see, et me pakume inimestele kodus postiteenust. Postkontor tuleb inimesele koju kätte ja see on oluline muutus.

Kui inimene elab postkontorist või postipunktist kaugemal kui viis kilomeetrit, saab ta tellida endale postkontori koju. Ma mõtlen postkontorit sõna otseses tähenduses, sest kui postiljon tuleb koju, siis ta pakub kõike, alates postmargist kuni kirja ärasaatmiseni. Saab nii suhelda kui ka vajalikku teenust tarbida.

Kui palju see teenus maksma läheb?

Kui inimese elukoht on postiasutusest kaugemal kui viis kilomeetrit, siis see tuleb talle tasuta koju kätte.

Mis asju inimesed praegu lisaks pakkide saatmisele ja markide ostmisele postkontoris veel ajavad?

Kuni eelmise aasta lõpuni lõpuni oligi üle 80 protsendi paki saatmine või kättetoimetamine. Muid toiminguid oli 20 protsenti. Nendest muudest toimingutest moodustavad ligi poole erinevad finantstoimingud. Kuigi Eestis on pangad, on siiski ka postiasutuste kaudu võimalik raha saata, eriti välismaale, ja seda ka saada. Arvestades meil olnud Ukraina tööjõudu ja ka hetkel ukrainlaste abistamist, siis see on üks võimalik kanal, kust saab Ukrainasse toetusi saata.

Millistes paikkondades suletavad postiasutused on?

Meil kindlasti ei ole sellist plaani, et sulgeme 10 Harjumaal ja kümme Saaremaal, me siiski koos kohaliku omavalitsusega vaatame, kuidas on teenuse võimalik otstarbekas jaotus.

Kui palju peate oma töötajaid lahti laskma?

Meie töötajaskond eriti palju ei vähene, kuna sulgeme peamiselt postipunkte, kahaneb töötajate arv paarikümne võrra.

Kas vähemaks jääb ka postkaste?

Neid jääb vähemaks, Eestisse jääb alles 1446 postkasti. Me oleme neid vähendanud kohtades, kus postkaste ei kasutata. See on väga huvitav, kuidas inimeste kirjasaatmise harjumus on aastate jooksul muutunud. Kui vanasti olid postkastid eelkõige bussijaamade juures või bussipeatustes, siis need postkastid on praeguseks tühjad. Kirja saatmine ühildatakse nüüd poeskäiguga, nii et ka kirjakastid saavad meil olema rohkem kaubanduskeskuste ja külapoodide juures ning neid vähendatakse just bussipeatustes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles