OTSE POSTIMEHEST ⟩ Riina Solman: Isamaa ministrite pink on pikk ja lähipäevil võib tulla positiivseid üllatusi (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Nädalavahetusel lihviti koalitsioonikõnelustel võimukokkulepet ja hakati arutama ministrikohtade üle. Mis veel otsustamist vajab ja keda võiksime näha uues valitsuses, sellest räägime Postimehe otsesaates Isamaa aseesimehe Riina Solmaniga. Saatjuht on Ulla Länts

Kas ma räägin tulevase ministriga?

Seda ei või iial teada, aga hetkel on ministrikohad tõesti alles arutlusel ja küllap need kahe-kolme päeva jooksul nii Isamaal kui sotsiaaldemokraatidel paika loksuvad. Võib küll tunduda, et võiks lihtsalt panna ametisse need, kes olid ministrid eelmises valitsuses, aga portfellid on ju muutunud ja selle järgi muutuvad ka inimesed. Minister, kes Isamaa poolt valitsusse tuleb, on kindlasti selle ala spetsialist, kelle peale erakond saab loota ja olla kindel, et kõik saab ellu viidud. 

Me ju ikkagi tahaksime väga teada, kes need uued ministrid on, miks sellega nii palju aega läheb?

Eks sellepärast, et me ei aruta ju ainult ministrikohti, meil on vaja paika panna ka kohad riigikogu komisjonides ja riigikogu aseesimehe koht. Arvestada tuleb, et selle valitsuse eluiga on vaid kaheksa kuud ja võib-olla need kõige paremad spetsialistid tahavad ikkagi mõtlemisaega, kas öelda «jah» ja võtta ennast lahti tänastest kohustustest. Kuna ees seisavad suhteliselt rasked ajad, tuleb välja panna parim meeskond.

Isamaa sai nendel koalitsioonikõnelustel peaaegu kõik oma soovid realiseeritud, mis teile kõige tähtsam on?

Ma päris nii ei julgeks küll öelda, tõepoolest, meil läks hästi, meie esimees ja läbirääkimismeeskond olid väga tublid ja seisid juba varem välja öeldud programmiliste seisukohtade eest, milleks on kaitsevaldkond, lastetoetused ja perehüvitised ning hariduse rahastamine. Oluline on, et kokku lepiti ka elektrituru reform, sest see puudutab iga eestimaalast.

Üks kõige ambitsioonikamaid kokkuleppepunkte on ilmselt eestikeelne haridus. Te ju annate endale aru, et ühelt poolt on väga tore, et see ette võetakse, teisalt on see ikka pagana raske ülesanne?

See on pagana raske, kuna meil ongi viimased kolmkümmend aastat seda raskeks peetud, ega ole sellist kuupäevadega paika pandud kava valitsuse tasandil isegi vastu võetud. Küll on kavandatud seda nii ja naa, küll on olnud üks või teine tegur takistav, küll on usutud sellesse, et venekeelne elanikkond integreerub ja õpib keele ise ära, aga kõike seda pole kolmekümne aasta jooksul juhtunud. Seepärast ongi eriti oluline, et me hakkame siiski ühest kindlast punktist kuupäevade ja konkreetse kava ja plaaniga liikuma. Ma olen päris kindel, et üleminek alushariduses ja esimesest kuni neljanda klassini, on võimalik ning kui me suudame motiveerida õpetajaid, neid elukutselisi õpetajaid, kes on õpetajahariduse küll omandanud, aga mingil põhjusel sellest ametist kõrvale jäänud, minema kooli tagasi, on see tegelikult teostatav.

Miks ametikohtade jagamisel ei otsustatud ära, kellest saab järgmine Euroopa kontrollikoja liige. Praegu on seal Isamaast Juhan Parts, kas Isamaa soovib seda jätkuvalt endale saada, et Juhan Parts saaks jätkata?

Meil oli küll hommikul koosolek, kus saime kokkulepitust ülevaate, aga Juhan Partsi osas ma tõesti ei taibanud küsida. Isiklikult pean Juhan Partsi väga tugevaks majandusinimeseks, nii et miks mitte.

Kui palju takistab Isamaa ministrite nimetamist asjaolu, et mõnede tänaste riigikogu liikmete asemele, tuleks nende ministriks saades asendusliikmetena inimesed, kes on tänaseks Isamaast lahkunud?

Selle küsimusega on nii ja naa. Ühest küljest on need, kes on Isamaa juurest läinud kas teise erakonda või loovad uut erakonda, ikkagi meie juure inimesed, nii öelda Isamaa inimesed. Teisest küljest on Isamaa pink siiski väga pikk ning arvata, et ilmtingimata üks või teine juba ametis olnud minister peab ilmtingimara ministrina jätkama, see ei ole õige eeldus. Isamaa ridades on peale kasvamas palju säravaid noorpoliitikuid, kes on ühtlasi oma eriala spetsialistid. Elame näeme, kahe-kolme päeva jooksul võib siin tulla nii mõnigi positiivne üllatus, midagi ei ole välistatud.

Mis on ministri puhul tähtsam, kas see, et ta on hea spetsialist või see, et ta on hea poliitik?

Võiksin oma kogemusele tuginedes öelda, et tegelikult on oluline hoopis kolmas asi. Inimene peab olema motiveeritud erakonna poliitikat ellu viima ja kui sa sellest aru ei saa, siis võid ka hea spetsialistina hätta jääda, nii on ka juhtunud. Ministriks olemise puhul pean hoopis olulisemaks ministri motivatsiooni ja ellusuhtumist. Kas sa soovid need kaheksa kuud lihtsalt ära loksuda või oled selline, kes soovib ka tegelikult asju parandada ning midagi korda saata.

Olete pettunud, et rahvastikuministri kohta ei tulnud?

Ei ole, ma üldse ei oodanudki, et see taastatakse. See oleks ka ebamõistlik, kui alles jäänud kaheksa kuu puhul hakataks tegema niivõrd massiivseid muudatusi portfellide asetusse. Praegune portfellide jaotus on väga mõistlik, see on ideaalne positsioon, et midagi head ära teha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles