OTSE POSTIMEHEST ⟩ Lauri Läänemets: koalitsioonilepe võib tulla lähiajal, sest laua on veel vaid kaks teemat (6)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Kõnelused uue koalitsiooni loomiseks käivad suviselt laisas tempos. Millised kokkulepped on olemas ja mille üle veel arutletakse, sellest räägime Postimehe otsesaates sotside juhi Lauri Läänemetsaga. Saatejuht on Ulla Länts.

Kas koalitsioonikokkulepe võidakse sõlmida veel sel nädalal?

Mina olen alati positiivne olnud ja pingutanud selle nimel, et võimulepe tuleks. Ma arvan, et me teema ta ära. Kohtume aruteludeks veel ka täna ning ma usun, et võimalus kokkulepe leida on suur, kuna laual on sisuliselt kaks teemat. Üks on see, kas peretoetus on 600 või 700 eurot ja pisut on rääkida ka energiahüvitiste juures, nii et oleks väga imelik, kui see kokkulepe nende asjade taha jääks.

Kuna tundub, et perehüvitised on kõige raskem teema, siis kas on lootust, et jõutakse üksmeelele?

Seni kuni on tahe, seni on alati lootus ja ma arvan, et see lootus on olemas. Ma usun, et selles lepitakse kokku. Me oleme tegelikult rääkinud ju ka väga palju energia teemadel ja väga sisuliselt rääkinud. Need ei ole olnud aruteled põhimõtete või ideoloogia üle, vaid räägitud on siiski sellest, kuidas teha nii, et keegi ei jääks toetusskeemist välja ja mis võiksid olla kompenseeritavad summad. Üks asi, millest oleme samuti rääkinud, on see, et paber näpus sotsiaalosakonda minek peab ära jääma.

Kui rääkida vastasseisudest, siis tundub, et sotsidel on olnud neid kõige vähem, vaidluskohad olid küll üleminekul eestikeelsele haridusele, aga siin on tänaseks kokkulepe saavutatud.

Jah, oleme arutlenud väga paljudel teemadel ja sellest võib välja lugeda, et järelikult on kompromisse tehtud, et ei pea kõva häälega rääkima vastasseisust. Alushariduse juures meil küsimust ei olnud, probleem oli üldhariduse puhul, kus me oleme leppinud kokku, et üleminek on aastal 2024. Sotsiaaldemokraadid küll tahavad, et see reform tuleks ja üleminek eestikeelsele haridusele toimuks, aga me ei taha kokku leppida lihtsalt suvalist aastaarvu. Kui me lepime kokku, et üleminek toimub 2024. aastal, siis minu arvates jääb see reform ära, sest ühe aastaga ei ole võimalik koolitada sadu õpetajaid ja valmistada ette tuhandeid õpilasi. Samas me Eesti huvides siiski nõustume selle kokkuleppega.

Nii, et te teete selles küsimuses kompromissi?

Loomulikult me teeme kompromissi, aga me oleme ka öelnud, et selle kompromissi osa peab olema õpetajate palga väga kiire tõstmine 120 protsendini Eesti keskmisest palgast.

Kui palju paralleelselt arvutate, et kõik kokkulepitu ikka mahuks eelarvesse?

No peab mahtuma, ei ole võimalik kokku leppida asjades, mida pärast teha ei saa ja seetõttu ongi need läbirääkimised nii kaua kestnud. Me teame, et seda valitsust on kaheksaks kuuks, nii et meil ei ole pärast aega, mida kulutada uutele läbirääkimistele. Pärast valitsuse moodustamist, tuleb hakata kohe tegutsema. Kulud loomulikult on, aga täna aitab nendega hakkama saada kõrge inflatsioon ja riigi tulude väga suur ülelaekumine, nii et eelarvesse on võimalik kokkulepitu ära mahutada. Samas on eelarvenõukogu juba öelnud, et sellise maksustruktuuriga Eesti riiki enam väga pikalt üleval pidada ei saa ehk me peame maksumuudatustega nagunii tegelema hakkama. Meie oleks nõus nendest ka täna rääkima, kuigi tuleb tunnistada, et 8 kuuga ei jõua maksumuudatusi teha nii ehk teisiti. Nii et see teema tuleb päevakorda ilmselt pärast valimisi.

Nii et see võimuliit makse ei tõsta?

See võimuliit langetab makse, me ju vähendame tulumaksu ehk miinimumpalk saab olema tulumaksuvaba.

Teie olete nendel kõnelustel saanud tulumaksuvaba miinimumi tõusu ja hoolekodu kohad, samuti sotsiaalse elektri, Isamaa peretoetused ja elektrituru reformi, aga mida Reformierakond saab?

Nii võib alati vaadata, et kes mida sai ja kuidas. Loomulikult on meie jaoks väga oluline ka see, et kõrghariduse rahastamist suurendatakse, lastetoetused suurenevad, üksivanema toetus tõuseb ning lepingus on ka taastuvenergia kiirem arendamine, aga need asjad on ju olulised ka Isamaale ja Reformierakonnale. Nii et ühe või teise erakonna asjaks ei saa neid kokkuleppeid nimetada.

Miks kokkuleppimisega siiski nii kaua aega läheb?

Läbirääkimistaktikad on erinevad, mõned asjad võtavadki aega, aga ma kinnitan veelkord, parem on mõned asjad kohe põhjalikult läbi rääkida ja rohkem mitte arutada, vaid hakata neid kohe ellu viima.

Kui mitu korda on tekkinud oht, et keegi marsib kohe läbirääkimistelt minema?

Mitte keegi pole seda kunagi öelnud, et ta marsib välja ja asi jääb katki. Tõsi, see käib ka läbirääkimiste taktika juurde, et sellised tunded luuakse ja sellised hetked tekivad. Võib-olla on need hetked vajalikud selleks, et tehagi paus. Me ju võtsime ka eile pausi, mõtlesime järgi, arutasime, vahepeal helistasime teineteisele, otsisime mingit lahendust ning täna saame jälle kokku lootuses, et vast läheb paremini. Pausi võtmise kohad on vajalikud, alati kui me oleme seda teinud, on pärast hoogsalt edasi mindud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles