SÕJASTUUDIO ⟩ Miks pole Vene sõjamasin täiskäiku sisse lükanud? Stuudios on Leo Kunnas. (5)

Sander Punamäe
, ajakirjanik
Copy

Tänases erisaates uurime, milline on viimane seis Ukraina rindel ja kui palju sõjalist jõudu on Venemaal veel võimalik Ukraina ründamiseks rakendada. Saatekülaline on reservsõjaväelane Leo Kunnas.

Saatejuht on Sander Punamäe ja saade algas kell 12.

«Zelenskõil on täitsa õigus, kui ta ütleb, et Mariupolis on meie silme all aset leidmas suurim humanitaarkatastroof,» nentis Kunnas. 

Sõja nn kolmas faas on tema sõnul käes. Äkksõda kui selline on läbi kukkunud – see jäi seisma juba eelmise nädala algul, märkis Kunnas. «Strateegiliste tasandite võite pole Vene väed suutnud saavutada.»

Soovitusena oleks tema andnud Putinile varem mõista, et nende vägedega pole mõtet sõda alustadagi. «Isegi kui õnnestuks, et venelased suruvad Kiievi lähistel oma rõnga kokku, jääks nende tagala lahti ja Ukraina väed saaks alati vasturünnaku teha,» selgitas ta. Sama on tema sõnul ka Harkiviga – linna võib ju sisse piirata, aga seda tuleks ju ka hoida. 

«See, et need linnakvartalid purustatakse, ei sunni kaitsjaid alla andma,» sõnas Kunnas.

Üksuseid, mis suudaks mehaniseeritult pealetungi teha, neid nädalaga tema hinnangul Venemaa ei leia. «Ma oletan, et Ukraina pool on hetkel võimeline lähinädalatel oma relvajõude kiiremini suurendama kui Venemaa,» usub ta. 

Kaotuste kohta nentis Kunnas, et sõjas üritavad mõlemad osapooled oma kaotusi vähendada. «Mis on USA luureteenistuste sõltumatu hinnang, siis et langenud on 4000–6000 Vene sõdurit,» ütles ta, lisades, et Ukraina mainitud 12 000 on sama suurusjärgu juures püsinud juba mõni päev. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles