SÕJASTUUDIO ⟩ Millised on arengud Ukraina sõjas? Stuudios on Riho Terras. (21)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Kuidas hinnata viimaste päevade arenguid ja jõudude vahekorda Ukraina sõjas, sellest räägime Postimehe erisaates laupäeval kell 12. Stuudios on endine kaitseväe juhataja, Euroopa Parlamendi saadik Riho Terras. 

Saatejuht on Ulla Länts.

«Mu sisetunne ütleb, et venelased on asunud tugevamale rünnakule,» märkis Terras saate alguses. Viimased sündmused näitavad tema sõnul, et rünnak on Kiievis kas alanud või algamas. 

Kümme päeva pärast sõja algust oli rahulikum, aga nüüd tundub Terrase hinnangul, et järgmine laine on alanud. «Nädalavahetusel on oodata vägevaid lahinguid,» sõnas ta.

Lääneriikidel tuleb tema sõnul nüüd aru saada, et ukrainlastele on vaja anda ründerelvastust. Kuigi paljude analüütikute sõnul töötab Venemaa nüüd nö bensiiniaurudel, siis Terras seda nii kindlalt ei usu. Samas ei arva ta, et rääkida saaks ka mingisugusest väljaõppest. 

Ukrainlastel tema sõnul inimjõudu jagub, kuid relvastust on neil juurde vaja. «Me oleme Eestist oma isiklikust rahakotist sinna palju saatnud, see nähtus on ka mujal Euroopas. Euroopa tootmine pole viimastel aastatel väga edukas olnud,» märkis ta. 

«Kiiev on kindlasti üks strateegilistest eesmärkidest, teine president Zelenskõi mõrvamine,» kirjeldas Terras. «Täna pole viimasel enam aga mõtet, sest Zelenskõi on nüüd juba rahvasümbol. Sel juhul oleks ta veelgi suurem sümbol.»

Küsimusele, kui kiiresti võiks Valgevene liitumine sõjakäiku muuta, vastas Terras, et see tekitaks ukrainlastele ühe suure probleemi. «Kui mina oleks Ukraina president, siis ma üritaks veel Valgevenele oma selgitusi nö ekraanil anda,» sõnas ta. 

«Me peame aru saama, et see on NATO sõda. Putinil ei ole vaja põhjust Poola ründamiseks. Küll see põhjus leitakse, kui selleks soov on. Ma arvan, et täna tal ei ole jõudu, mistõttu peaksid NATO riigid väga selgelt käituma,» ütles ta ja ärgitas Poolat lennukeid Ukrainasse kiiremas korras saatma.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles