SÕJASTUUDIO ⟩ Kadri Paas: Vene inimeste mõistus ei taha seda brutaalset laastamistööd vastu võtta (5)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Palju räägitakse valeuudistest ja sõjapildi moonutamisest Venemaa inforuumis, aga milline näeb välja Eesti inforuum, kas ka siin levib valeinfo ja vihkamine, sellest rääkisime Postimehe otsesaates strateegilise- ja kriisikommunikatsiooni spetsialisti Kadri Paasiga.

Paas selgitas, et ei saa väita, justkui Vene rahvas Ukrainast toimuvast midagi ei tea - kui ei teaks, ei oleks Vene inimesed tänavatel protestimas ega riigist põgenemas. Küll aga märkis ta, et tõenäoliselt ei taha inimmõistus Vene vägede brutaalset laastamistööd lihtsalt vastu võtta. 

Samal ajal on alates sõja puhkemisest hakanud mitmesuguseid narratiive levima ka Eestis. Paas sõnas, et selges eesti keeles jagatakse narratiive nii ukrainlaste väidetavatest nõudmistest, niisamuti väidetavast biorelvast. «Eesti inforuumis levitatakse puhast eestikeelset valeinfot ja väga süsteemselt,» nentis ta, täpsustades, et valeinfo jagamine ei ole juhuslik ja näiteks mõne kassipildi jagamisega ühismeedias seda võrrelda ei saa. 

See, et Eesti sideettevõtjatele tehti ettekirjutus Vene propagandakanalite sulgemiseks, oli Paasi sõnul kahjuks poolik lahendus. «Internetis, YouTubes saab edasi vaadata,» märkis ta. 

Valeinfost rääkides nentis Paas veel, et see teave jõuab ümber maailma tiiru teha, enne kui seda jõutakse ümber hakata lükkama. «Valeinfo ümber lükkamine on tulutu. Pigem tuleb rääkida oma lugu,» sõnas ta. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles