SÕJASTUUDIO ⟩ Millise väljaõppega mehed Venemaa sõdima saatis? Stuudios on kolonel Mati Tikerpuu.

Sander Punamäe
, ajakirjanik
Copy

Meedias levivad videokaadrid, kuidas ukrainlaste poolt tabatud noored Vene sõdurid kirjeldavad, et tulid enda teada vaid õppusele, kuid sattusid sõtta. Kas see jutt vastab tõele või on tegu etteantud jutuga, mida sellises olukorras esitada? Millise väljaõppega sõdurid täna Ukrainat ründavad? Milline on nende motivatsioon? Sellest räägime päeva teises erisaates Kaitseväe peastaabi väljaõppeosakonna ülema kolonel Mati Tikerpuuga. 

Saatejuht on Sander Punamäe. 

«Sõda käib. Inimesed surevad. Aga ega Vene relvajõud ei ole saavutanud neid eesmärke, mida nad tahtsid. Olukord on raske, kuid loodame, et õige pool võidab,» rääkis Tikerpuu. 

Ta rõhutas, et Vene Föderatsiooni vägedel ei ole viimase 24 tunni jooksul suuri edenemisi olnud. «Nad üritavad jätkuvalt läheneda Kiievile. Me teame, et mõned luureväed on eeslinnades sees, mis ei pruugi palju tähendada,» selgitas Tikerpuu. 

Tikerpuu rääkis, et Venemaa vägede esimeses ešelonis rohkem ajateenijaid, teises aga rohkem elukutselisi. Mis loogika selle taga on? 

«Ma nüüd spekuleerin. Me arvame, et nad suures osas alahindasid seda, mis neid ees ootab ja ülehindasid oma oskuseid,» rääkis Tikerpuu. «Nad arvasid, et see on kiire missioon ja paari pauguga hirmutatakse inimesed ära. Seda ilmselgelt ei juhtunud. Ukrainlased hakkasid vastu.» Ta lisas, et ajateenijad ei saanud hakkama ja ka elukutselised ei ole suutnud väga palju korda saata. 

Koloneli sõnul on ukrainlaste ettevalmistus sõjaks hea, sest nad on olnud juba kaheksa aastat sõjas. «Nad on roteerinud oma üksuseid nii, et enne sõjapiirkonda minekut on olemas ettevalmistusperiood. Enne sõttaminekut õpetatakse, kuidas relva käsitseda ja kuidas tegutseda koos üksuses,» selgitas kolonel.

Ukrainlastel on aastaid abiks olnud ka liitlased. Seda kas ka praegu on Ukrainas lääne instruktoreid, ei osanud kolonel vastata. 

Ukraina verinoored poisid saavad sõjas hästi hakkama ja neil on kõrge moraal. «Vastane ei küsi sinu vanust. Ukrainlased sõdivad kodu eest ja on valmis surema selle eest,» rääkis Tikerpuu. 

Ta selgitas, et ühel poolel on kaitsja, kes sõdib oma kodu ja pere eest, teisel pool aga agressor, kellel ei ole ühtegi head põhjust motiveerida oma sõdurit. «Selleks, et inimene oleks valmis oma elu ohverdama, on vaja rohkemat kui propaganda,» lausus Tikerpuu. 

Käsk on see, mis paneb väe liikuma, kuid see on mingi piirini, ütles ta. «Tsiviilide tapmise puhul peame arvestama, et käib pommitamine lennukitelt ja suurtükkidest. Otseselt ei omata nägemist, mis seal sihtmärgis toimub - seetõttu on lihtsam distantseerida ennast sellest,» selgitas kolonel. 

Milline on tšetšeenide roll praegu? «Nad olid kõvad sõjamehed, kui venelased neid ründasid. Nad kindlasti oskasid sõdida. Kui nad võitlesid enda kodu eest, siis nad said väga hästi hakkama. Nüüd ei ole neil hästi läinud, neid on ära tapetud,» vastas Tikerpuu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles