Otse Postimehest erisaade ⟩ Marko Mihkelson: vabariiklasi ootab ees tõsine sisekaemus (12)

Nele Kullerkupp
, reporter-toimetaja
Copy
Otse postimehest: Marko Mihkelson, Jaak Madison
Otse postimehest: Marko Mihkelson, Jaak Madison

Pärast eilseid ärevaid sündmusi, mis juhtusid Washingtonis ajal, kui kongress kogunes ühisistungile kinnitama demokraadist Joe Bideni valimisvõitu USA presidendivalimistel, nõuavad mitmed USA poliitikud ja meediakanalid president Donald Trumpi viivitamatut tagandamist põhiseaduse 25. muudatuse alusel. Euroopa Parlamendi saadik Jaak Madison (EKRE) ei pea sellist stsenaariumit tõenäoliseks ega vastutustundlikus. «Tänasel päeval, kui olukord on eskaleerunud liiga tuliseks, siis see viitsütik on väga lühike. Seega mõistlik oleks asjal rahulikult minna lasta,» ütles Madison saates «Otse Postimehest». Ka riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson ei pidanud seesugust asjade käiku tõenäoliseks. «Ma usun, et ka Bideni eesmärk on praegu sillaehitajana püüda olukorda rahustada nii palju kui võimalik,» sõnas Mihkelson.

Tsiteerides asepresident Mike Pence-i, eile oli must päev Ameerika Ühendriikide ajaloos. Millised saavad olema tagajärjed?

Mihkelson: Ma arvan, et praegu on selliseid põhjalikke järeldusi raske ja ennatlik teha. Aga ma olen nõus Mike Pence-iga, see oli must kolmapäev, must päev Ühendriikide demokraatia ajaloos, aga ma arvan, et see oli väga tõsine hoiatus kogu demokraatlikule maailmale. See näitas, milleni võib viia selline demokraatliku riigi juhtimine, mis põhineb vandenõuteooriate ja valede levitamisele. Nagu me ka eile nägime, siis Ühendriikides vahetult nende sündmuste eel rääkis president Donald Trump oma toetajatele Valge Maja ees tund aega seda, kuidas temalt rööviti võit, kuidas nendelt on röövitud võit ja et tuleb minna Kapitooliumi juurde ja väljendada oma rahulolematust tekkinud olukorraga.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles