OTSE POSTIMEHEST Riisalu: võõraviha on täna juhitud peaaegu riikliku poliitikana (38)

Nele Kullerkupp
, reporter-toimetaja
Copy
Otse Postimehest: Mart Luik ja Aivar Riisalu.
Otse Postimehest: Mart Luik ja Aivar Riisalu. Foto: Sander Ilvest

Välisriikides elavate inimeste võrgustik InterNations korraldas küsitluse, millest selgus, et Tallinn on välismaalaste hinnangul elamispaigana oma väärtust võrreldes möödunud aastaga veidi kahandanud. Tallinna nõrgim koht välismaalaste silmis on siinsete oludega kohanemine, sest kohalikke elanikke ei peeta sõbralikuks. Tallinna linnavolikogu aseesimehe Mart Luige (Isamaa) sõnul on probleem selles, et Keskerakond ei ole tegelenud venekeelsete koolide probleemiga ja eesti keelt emakeelena rääkivaid inimesi on pealinnas vaid 50 protsenti. «See on nüüd peegeldus, sest eestikeelsed inimesed tunnevad ennast ohustatuna Tallinnas ja see ohustatuse tunne kandub ka võõristavasse suhtumisse teiste riikide elanikesse,» ütles Luik saates «Otse Postimehest».

Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu (Keskerakond) leiab seevastu, et Tallinn on parim paik elamiseks ning välismaalased, kes küsitluses osalesid, pole viimase aasta jooksul koroonapandeemiast tingitud piirangute tõttu Eestis üldse käinud. Küll aga heitis Riisalu varju valitsuskoalitsiooni tegevusele öeldes, et ta ei ole tihti nõus selle poliitikaga, mida valitsuses aetakse. «See retoorika, mis tuleb tänasest valitsusest - eelkõige EKRE ja Isamaa suunalt, - ei julgusta mitte ühtegi natukenegi teise nahavärviga inimest ennast Eestis tervikuna turvaliselt tundma,» sõnas Riisalu. Abilinnapea hinnangul on meil aga mujalttulijaid vaja, et majandust püsti hoida. «Eestile on vajalik, kui inimesed siia juurde tulevad, sest meil ei ole piisavalt palju tööjõudu. Mina arvan, et kohalik kogukond annab endale väga selgelt aru, et ilma välismaalasteta me oma majandust püsti hoida ei suuda,» ütles Riisalu.

Samas põrutas abilinnapea, kes vastutab Tallinna linnas ka turismisektori eest, et kui valitsuse poliitika turistideni jõuab, siis võib see kaasa tuua olukorra, et siia ei soovitagi tulla. «Võõraviha on täna tegelikult juhitud peaaegu, et riikliku poliitikana. Keskerakond ja Isamaa on suhteliselt mõistlikud erakonnad, aga EKRE sealjuures oma suhteliselt jõulise retoorikaga kodutunnet just ei tekita,» arvas Riisalu.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles