OTSE POSTIMEHEST Lotman olukorrast Valgevenes: ma arvan, et kevadeks on Lukašenko läinud (19)

Nele Kullerkupp
, reporter-toimetaja
Copy
Otse Postimehest: Mihhail Lotman.
Otse Postimehest: Mihhail Lotman. Foto: Tairo Lutter

Valgevenes on alates 9. augustist, mil riigis toimusid presidendivalimised, peetud rahvarohkeid protestiüritusi. Meeleavaldused, politseivägivald ning võimu kuritarvitamine on muutunud osaks valgevenelaste igapäevaelust. Riigikogu väliskomisjoni liige Mihhail Lotman (Isamaa) usub, et president Aleksandr Lukašenko enam kauaks võimule ei jää, sest on kaotanud Venemaa president Vladimir Putini jaoks igasuguse tähtsuse. «Näha on, et Putin ei pea temast midagi, ta pole enam iseseisev mängija,» ütles Lotman saates «Otse Postimehest».  

Meedia ei hoia enam Valgevene teemasid väga palju fookuses, räägitakse pühapäevastest meeleavaldustest, palju seal inimesi kinni peeti, aga milline see olukord üldiselt hetkel riigis on?

Alates 9. augustist on seal praktiliselt iga päev väga suured meeleavaldused. Ainuüksi eile arreteeriti seal üle 1120 inimese. Need vahistamised sealjuures käivad nii, et võetakse inimesi kolonni tagant ehk inimesi rünnatakse selja tagant. Eest hajutatakse tähelepanu ja siis tagant ründavad. Seal on enamasti selline taktika, et nad ei võta neid, kes on esireas, vaid neid, kes on just liitunud ja on peaaegu juhuslikud inimesed. Nad tunnevad, et peavad neutraliseerima rahvast, et nad kardaksid, et nendega võib igasuguseid asju juhtuda. Ja on teada, et seal juhtuvadki igasugused asjad. Ainuüksi nelja ja kuue tuhande vahel on neid avaldusi, mis on esitatud vägivalla kasutamise eest vanglas, mitte tänavatel. Dokumenteeritult on tapetud neli inimest ja nende hulgas pole neid, kes surid «kahtlastel väljaselgitamata tingimustel». Ilmselt see ei ole Aleksandr Lukašenko taktika, see on Vladimir Putini taktika, sest täpselt samasugust malli kasutatakse Kaug-Idas, Habarovskis. Me teame, et Moskvas suruti demonstratsioonid ehk nn valge lindi liikumised üsna jõuliselt maha, siis ma arvan, et siin nad kasutasid teist taktikat, et las inimesed väsivad ise ära.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles