«Jukuraadio» on külas endisel peaministril Mart Laaril

Ainar Ruussaar
, ajakirjanik
Copy

Neljapäeval jõuab kuulajate- ja vaatajateni «Jukuraadio» saade ekspeaminister Mart Laari kodust, selleks andis põhjuse Mart Laari uus raamat «Ajaga võidu», mis on järg tema mälestusteraamatule «Pööre». 

Kui «Pööre» pajatab Laari esimesest peaministriks olemise ajast, siis «Ajaga võidu» keskendub perioodile, mil Mart Laar oli teist korda peaminister – 1990ndate aastate lõpule.

«Mart tõmbab huvitavaid paralleele tänase ja olnu vahel», ütles saatejuht Juku-Kalle Raid. «Näiteks räägib Mart, et kui ta külastas 1991. aastal Rootsi Riigipäeva (Riksdagi), hämmastas teda tõsiselt, milliste küsimustega seal tegeleti. Samal ajal, kui Vilniuses surid vene soomusmasinate roomikute all inimesed, Riia vanalinn oli barrikaadides ja Toomkirik muudetud laatsaretiks, Tallinnas valmistati aga Molotovi-kokteile, arutati Rootsi parlamendis loomade õiguste hartat ning milliseid lisandeid võib viineris kasutada, et seda tohiks üldse viineriks nimetada. Meil võis inimene end juba õnnelikuks pidada, kui kuskilt üldse viineri välja võlus,» rääkis Raid.

Laari sõnul pole vahe «meie ja nende vahel ilmselt kunagi tundunud nii suurena kui sel hetkel». 

«Samuti üksijäetuse tunne. Ja kuidas suudetakski siin meie vabadusjanu ja meeleheidet mõista, kui elatakse sedavõrd teistsuguses maailmas. See ei ajanud mind isegi mitte nii palju vihale, sest milles olid nemad süüdi, et olid normaalsetes oludes kasvanud,» räägib endine valitsusjuht. «Pigem käis peast läbi kuratlik mõte, et huvitav, millal ei pea Eestis enam muretsema vene tankide või selle pärast, kas nurgapoes täna vorsti on ja millal hakkab Eesti parlament tegelema sama «huvitavate» eelnõudega.» 

Raidi sõnul näib nüüd, et ongi käes hetk, mis viitab igavusele parlamendis ning riigiaparaadis. 

«Samal ajal kui Ida-Ukrainas surevad Ukraina sõdurid Venemaa agressiooni tõrjudes ja Valgevenes trotsivad relvitud meeleavaldajad juba nädalaid vägivalda, käib Eestis kõike muud enda alla mattev debatt abielu mõiste üle ning mõned poliitikud tegelevad USA presidendivalimiste tulemustega. Vaieldakse meeleheitliku ägedusega  «abielureferendumi» üle, mis nagu nüüd teame, polegi tegelikult päris referendum ja seal ei muudeta ei põhiseadust ega ühtegi muud seadust, vaid tahetakse lihtsalt nendelt, kes viitsivad sedavõrd sisukal ettevõtmisel osaleda, teada, et kas peaks seda kunagi edasi arutama,» märkis saatejuht.  

«Jukuraadio» on Postimehe veebitelevisioonis eetris neljapäeva hommikul kell 8 ja hiljem järelvaadatav. Kuku Raadios saab «Jukuraadiot» kuulata neljapäeval kell 20. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles