OTSE POSTIMEHEST ERISAADE Kross USA presidendivalimistest: Ongi hea, kui kõik küsimused arutatakse kohtus läbi. Andku minna! (19)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy
USA presidendivalimised 2020
USA presidendivalimised 2020 Foto: AS Postimees Grupp

Euroopa Parlamendi liige Jaak Madison (EKRE) ja riigikogu liige Eerik-Niiles Kross (RE) jõudsid Postimehe otsesaates üksmeelele, et USAs on usaldamatus eri leeride vahel hetkel nii suur, et olukorra stabiliseerimise eesmärgil olekski hea, kui valimistulemused vaidlustatakse ning kõik punktid kohtus läbi vaieldakse. «Kui Ameerika Ühendriikide Ülemkohus ütleb, et see on president, siis järelikult nii ongi ja me elame sellega edasi,» sõnas Madison lisades, et emb-kumb osapool peabki hetkel kõiki juriidilisi võimalusi enda huvide kaitseks kasutama.

Kas praegune tasavägine seis USA presidendivaimistel tuli mõlemale osapoolele üllatusena?

Madison: Ma arvan, et demokraadid ja Joe Bideni meeskond elasid selles unistuses, mida produtseeris kuude kaupa New York Times, Washington Post, CNN ja mida omakorda tõlgitakse ainsate meediaväljaannetena Euroopas ja ka Eestis. Nende jaoks justkui oli võit olemas – ülekaalukas võit. Vabariiklased ja Trumpi meeskond olid paar kuud tagasi veel, nende endi hinnangul, väga raskes olukorras. Nad tõsiselt arvasid, et võivadki kaotada, kuid see viimase kahe kuu kampaaniaspurt ja ülemäärane optimism ning aktiivsus kindlasti tõstis nende enesekindlust ja võidulootusi. Päev-kaks enne valimisi oldi väga ülemeelikus meeleolus, et «me võtame selle võidu ära». Seetõttu vabariikaste jaoks see ei olnud pigem üllatus, et tuleb tasavägine heitlus ja Trumpil on väga suur šanss võita. Bideni meeskonna jaoks oli soovunelm, kus arvestati massimeedia uudistega, et nad võtavad võidu. Täna nad tegelikult heitlevad väga tasavägiselt.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles