«Jukuraadio» teemavaliku ajendiks on kommunistide riigipööre Venemaal

Ainar Ruussaar
, ajakirjanik
Copy

Neljapäeval jõuab kuulajate ja vaatajateni raadio- ja veebitelesaade «Jukuraadio» 333 saade, mille seekordse teemavaliku ajendiks on 20. sajandi 7. novembril Venemaal toimunud kommunistide riigipööre. 

«333. saade on numeroloogiliselt nagu pool saatana numbrist 666, seepärast peatume sellel 20. sajandi koledal sündmusel,» ütles saatejuht Juku-Kalle Raid. «Ometi ei pajata me Leninist ega nõukogude kurjategijatest, vaid keskendume hoopis Soome vasakpoolsetele.»

Raid on saatesse kutsunud Soome kultuuritegelase ja pensionäri Mikko Savikko, kes kuulus noorena 1960ndate lõpul ja 1970ndatel Soome võitlevate vasakpoolsete ridadesse, keda kutsuti «taistolaiset» ehk «võitlejad». Mikko analüüsib, mispärast Soomes sedavõrd hasartselt punalippudega vehiti. 

Termin taistolisus tähendab paljudele poliitiliselt Nõukogude Liitu kaitsvat liini ja sedakaudu ka Eesti-vastasust. Raidi sõnul on Eestis on ikka ja jälle äratanud imestus soomlaste aktiivne «punastumine» 60ndate aastate lõpul. 

«Sajad bändid kommunistliku sõnumiga, hasartsed miitingud, rusikatega vehkimine, elamine ainult ideoloogiale ning soov viibida pideva klassivõitluse keskmes. Soomes leidus küllalt ka inimesi, kes soovisid oma riiki näha Nõukogude Liidu 16. vabariigina ning ei häbenenud seda välja karjuda,» rääkis Raid. «Muidugi polnud Soome vasakpoolsus üheülbaline nähtus, vaid suhteliselt laiapalgeline, mis kakles pidevalt isekeskis. Ja eestlastele, kes ilguvad oma kuuekümnendike üle, kuna nood olla parteisse roninud, et seda «seestpoolt õõnestada», on põhjanaabrite vasakentusiasmi põhjuseid küllaltki raske selgeks teha. Ning mis seal salata – eks soomlaste toonane tobedus ja naiivsus olid ka märkimisväärsed,» lisas ta. 

Taistolisuse nime mõtlesid välja ajalehe Helsingi Sanomate toimetajad. Lisaks kommunistlikule võitlusele ja punalippude heljutamisele tähendas see paljudele ka ohtrat pidutsemist. Loosungid «Õllega kommunismi ja seksiga sotsialismi» ja «Kommunistide kraam on ühine» olid mõnedele tegelik elu.

«Jukuraadio» on Postimehe veebitelevisioonis eetris neljapäeva hommikul kell 8 ja hiljem järelvaadatav. Kuku Raadios saab «Jukuraadiot» kuulata neljapäeval kell 20. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles