Karabahhi sõda viib «Jukuraadio» Kaukaasiasse

Ainar Ruussaar
, ajakirjanik
Copy

Aserbaidžaani ja Armeenia vahel taas lahvatanud sõda Mägia-Karabahhis viib kuulajad ja vaatajad Kaukaasiasse, saatejuht Juku-Kalle Raid ja geograaf Toomas Kümmel avavad aserite ja armeenlaste tänase konflikti ajalugu.

Saade räägib eelkõige Kaukaasia kultuurilisest mitmekesisusest, vastuoludest, konfliktsetest kultuuridest, arusaamistest, keelkondadest, usust ja geograafiast.

«Päevauudiseid rindelt me ei edasta, pigem tahame teada, mis selles maailmaosas üldse läbi aegade toimunud on. Lisaks Armeeniale ja Aserbaidžaanile räägime Kaukaasia muudest väikerahvastest, kes samal territooriumil elavad,» ütles saatejuht Juku-Kalle Raid. «Uurime udi rahvast, keda peetakse koos armeenlastega Kaukaasia vanemateks asukateks ning kes figureerivad juba antiikautorite teostes, neist on kirjutanud näiteks Herodotes, Tacitus, Plinius ja Ptolemaios».

Saade peatub veel kurdidel, krõzidel, hnalugidel, buduhhidel, taatlastel, tsahuridel ja mägijuutidel. Jutuks tuleb religioonikaart armeenla gregoriaani kristlusest katoliikliku õigeusuni, zoroastrismi ja islamini, siiani Kaukaasis tooniandva paganluseni ning jeziidi kurdide «saatanakummardamiseni».

«Saates saab üsna selgeks, miks see konflikt ei lahene. Vähemalt ilma neutraalse rahusobitaja osavõtuta, milleks ei saa kindlasti olla ei Türgi ega Venemaa,» ütles Raid.

«Jukuraadio» on Postimehe veebitelevisioonis eetris neljapäeva hommikul kell 8 ja hiljem järelvaadatav. Kuku Raadios saab «Jukuraadiot» kuulata neljapäeval kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles