Otse Postimehest ⟩ Terviseamet: koroonaviiruse oht Eestile on madal

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Terviseameti epideemiatõrje osakonna nõunik Irina Dontšenko ütles Postimehele antud intervjuus, et Eestis saavad inimesed kergendunult hingata. «Riigisisene leviku oht on väga madal,» sõnas ekspert. Koroonaviiruse 2019-nCoV vaktsiini väljatöötamine võib võtta aega kuni aasta.

Epideemiatõrje eksperdi sõnul saame ennast Eestis tunda turvaliselt. «Riigisisene leviku oht on väga madal. Samas viiruse sissetoomise oht on arvestatav. Paljud inimesed reisivad ja Hiina uusaasta tähistamine viis kindlasti eestlasi sinnapoole. Viiruse sissetoomise ohtu Euroopa Liidu liikmesriikidesse peetakse praegu mõõdukaks,» rahustas Irina Dontšenko.

Eeskätt on ohus Euroopa suurlinna, kust on otseühendused Aasiasse: London, Pariis ja Rooma. Nendes lennujaamades on kontrollmeetmed juba rakendatud. «Otselendudega saabuvaid reisijaid kontrollitakse. Näiteks nende temperatuuri ja haigussümptomeid: kas nina on punane, köhib või aevastab. Need inimesed tõstetakse kõrvale,» selgitas nakkushaiguste spetsialist. Maailma Terviseorganisatsioon hoiatab, et koroonaviirus võib saada probleemiks eeskätt nendes riikides, mis on lähestikku Hiinaga. 

Kolmapäevase seisuga on Hiina keskosas asuvas Wuhani linnas registreeritud uue koroonaviiruse 2019-nCoV poolt põhjustatud kinnitatud haigusjuhtude arv kasvanud Hiinas 448-ni, 9 inimest on surnud. Tegelike haigestunute arv on peaaegu kõikide nakkushaiguste puhul aga alati suurem. «See tähendab, et mitte kõik nakkuse saanud inimesed pöörduvad arsti poole. Mitte kõik haigusjuhtumid saavad olema laboratoorselt uuritud ja kinnitatud. Registreeritud haigusjuhtude arv on püramiidi tipp,» selgitas Terviseamet Postimehele.

Irina Dontšenko Ирина Донченко
Irina Dontšenko Ирина Донченко Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Koroonaviiruse 2019-nCoV sümptomitest toob Irina Dontšenko välja kõrge palaviku, hingamispuudulikkuse ja hingamisraskused. «Enamusel haigestunutest on tuvastatud ka kahepoolne kopsupõletik ehk pneumoonia. Nii et see kulg on raske. 448 juhtumist, millest meil on andmed, nähtub, et 102 juhtumi kulg on raske,» sõnas arst, lisades, et suurema riski all on vanemad ja nõrgema tervisega inimesed. «Näiteks kroonilised haigused, eeskätt ülemiste hingamisteede kroonilised haigused ja immuunpuudulikkusega inimesed,» tõi Irina välja.

Täna veel vaktsiini 2019-nCoV viiruse vastu ei ole. «Teadlaste teadmised sellest koroonaviirusest piirduvad alles pooleteist kuuga. Vaktsiini väljatöötamine võib võtta aega kuni aasta, sõltub haigustekitajast. Mõni haigustekitaja on väga pirtsakas, millega on raske võidelda,» nentis Terviseameti nõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles