«Otse Postimehest»: Coop Panga juht börsile minekust

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink nentis saates «Otse Postimehest», et Krediidipanga ostmisel nõudis finantsinspektsioon ettevõttelt äriklientidest mitteresidentide kontode sulgemist. Täna ei ole mitteresidentide äril Coop Pangas kohta.

Coop Panga tegevuse algusest möödub varsti kolm aastat. Pangajuht kinnitas, et selle aja jooksul on ettevõte teinud hea kasvu. «Kui me alustasime, siis Coopi juht Jaanus Vihand [endine juhatuse esimees – toim.] ütles, et kui see pank läheb kasvama, siis järgmiseks kasvuperioodiks on vaja turult raha kaasata, et kasvu finantseerida. See oli plaanis aastal 2020, aga pank läks kasvama arvatust kiiremini ja me kaasame seda juba praegu,” selgitas Margus Rink.

Börsil noteerimine suurendab ettevõtte tuntust ning suurendab meedia tähelepanu ja üldsuse huvi ettevõtte vastu. Coop panga juht kinnitas, et ajakirjanike tähelepanu Coop Pank ei karda. «Me oleme Coop Panga tegevuses levinud alati avaliolekut. Oleme rääkinud oma numbritest igakuiselt. Me ei ole teinud oma kasvust kunagi saladust.»

Eestit tabanud rahapesuskandaalidest rääkides kinnitas Coop Panga juhatuse esimees, et ettevõte tegutseb läbipaistvalt ja finantsinspektsiooniga on koostöö hea. Krediidipanga ostmisel nõudis finantsinspektsioon ettevõttelt äriklientidest mitteresidentide kontode sulgemist. «Me oleme seda teinud ja kiiremini kui oli plaanitud. Kahe ja poole aasta jooksul saatsime pangast välja 130 miljonit hoiuseid. Umbes tuhande kliendi konto sulgesime omal initsiatiivil. Tänaseks meil seda tegevust enam ei ole. Finantsinspektsioon on meid kontrollinud ja tunnistanud, et see tegevus on lõppenud. Täna Coop Panga strateegias mitteresidentidel [äriklientidel – toim.] ei ole kohta,» selgitas panga juht.

Coop Panga juht lisas, et mitteresidentidest eraklientidele avatakse kontosid iga päev. «On need siis näiteks Aasiast tulnud IT-mehed või Ukraina keevitajad. Neid hoiuseid on meil täna nelja miljoni eest. See segment on meil olemas,» ütles Margus Rink. Täna algas Coop Panga aktsiate märkimisperiood ja see kestab 29. novembrini. Coop Pank soovib esmase avaliku pakkumisega (IPO) kaasata oma kasvustrateegia toetuseks 37 miljonit eurot lisakapitali ja emiteerib selleks kuni 32,2 miljonit uut aktsiat.

Coop Pank on Margus Rinki sõnul oma tegevuses läbipaistev. “Me ei saaks börsile minna, kui me ei oleks oma tegevuses läbipaistev. Coopile kuulub 60 protsenti pangast. Tõenäoliselt kui Coop juurde ei märgi, siis see osalus kukub umbes 40 protsendi peale. Coop on meie strateegiline aktsionär,” ütles Rink ja lisas,et Coop ühistud omanikena on väga olnud pardal panga strateegia elluviimisel. 

Täna algas Coop Panga aktsiate märkimisperiood, mis kestab 29. novembrini, aktsiate märkimise hinnavahemik on 1,15-1,3 eurot ning IPO rahaline maht seega ligikaudu 55 miljonit eurot. Coop soovib esmase avaliku pakkumisega (IPO) kaasata oma kasvustrateegia toetuseks 37 miljonit eurot lisakapitali ja emiteerib selleks kuni 32,2 miljonit uut aktsiat.

Aktsiate märkimiseks peab olema investoril väärtpaberikonto mõnes investeerimisteenuseid pakkuvas Eesti pangas, Coop Pank ise investeerimisteenust ei paku. Aktsiate ostuks planeeritud rahasumma deponeeritakse märkimise hetkest kuni tulemuste selgumiseni väärtpaberikontot haldavas pangas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles