«Otse Postimehest»: SEB selgitab rahapesukahtlust

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

SEB Pank teatas, et Rootsi rahvusringhääling SVT laseb lähiajal eetrisse saate, kus räägitakse SEB võimalikust rahapesust Baltimaades. SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu ütles saates «Otse Postimehest», et rahapesijad kasutavad ära hämarat ja sogast keskkonda. 

Rootsi uuriv-ajakirjanduslik saade «Uppdrag granskning» võttis ühendust panga Rootsi peakontoriga ja uuris mitteresidentide teenindamise kohta Baltimaades. «Küsimused olid üldised. Kuidas on Baltimaades mitteresidentide teenindamine jne. Meie pressiteade on põhjustatud sellest, et järgmisel kolmapäeval on tulemas uudis ja sinna paluti intervjuud.» Vohu lisas, et pank ei soovi tekitada üllatust ega ehmatust.

Silver Vohu nentis, et turgude tundlik reaktsioon oli oodata. «Otse Postimehe» saate ajaks olid turud juba madalseisust taastunud. «Hommikul oli langus 13 protsenti, nüüd on see jäänud 11 protsendi juurde. SEB on väga suure mahuga ettevõte, mistõttu räägime väga suurtest nullidest.» Kommunikatsioonijuht kordas, et seetõttu otsustaski SEB olla ise selle uudise avalikustajaks, et mitte olla tabloidide ohver, vaid võimalikult läbipaistev.

«Rahapesuteemalised uudised on väga tundlikud. Turud reageerivad neile hetkega. Kui meile selline informatsioon on teatavaks saanud (et meid võidakse kajastada saates, mis kajastab Baltimaade rahapesu), siis tuleb pigem olla ise avatud ja läbipaistev. Isegi kui me praegu ei tea, mis valguses või mis faktide baasil võime olla sisse toodud.»

Kommunikatsioonijuht Vohu kinnitas, et kõik SEB Panga töötajad läbivad regulaarselt rahapesuvastast koolitust. «Ka mina kommunikatsiooni osakonnas läbin seda pidevalt. Kuigi mul ei ole kliendiga otsest kokkupuudet. Ma ei kontrolli tehinguid, aga kõik peavad sellest teadma, kuidas ära tunda kahtlast tehingut.»

«Ükski pank ei saa öelda, et teda ei ole kunagi ära kasutatud, et tema kliendibaasis ei ole neid, kes ei ole täiesti läbipaistvad. Pankade roll ja kohustus on kontrollida selle raha päritolu. Ka meie ei saa väita, et oleme puutumatud. Nüüd saame teha parima, et meie süsteemid oleksid omal kohal.»

Samas võib Silver Vohu sõnul leida maailmas Eestile negatiivset kuvandit tekitanud rahapesuskandaalist ka mõndagi positiivset. «Võibolla on need teemad suured, sest Eesti on just hästi avatud. Nii nagu meie [SEB pank – toim.] tuleme proaktiivselt nende teemadega välja, tegeleb ja kommenteerib järelvalve nendega aktiivselt. Võib juhtuda, et võibolla Eesti on pärast nende teemade täielikku kajastamist kõige selgem ja läbipaistvam koht panganduse jaoks. See praegune ajajärk on võibolla väga hea.» 

SEB kommunikatsioonijuht lisas, et kui tulevikus on kurjategijal otsustada, millist riiki rahapesu transiitriigina kasutada, siis Eesti ei tundu enam hea koht. «Siin on see rahapesuteema lihtsalt väga luubi all,» selgitas Vohu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles