«Radari» otsepilt: nakkushaigused; Eesti kuulsaim arst; kaitsetööstus relvi hankimas

«Radar» / Kanal 2
Copy

Täna kell 21:00 uurib Kanal 2 telemagasin „Radar“, miks on leetritesse nakatunute arv Eestis märgatavat kasvanud? „Radar“ kohtub ka maailma kõige kuulsama Eesti arstiga, kelle patsiendid on Aafrika suurloomad. Veel uurib „Radar“, kas Eesti kaitsevõime on ohus vana tehnika tõttu?

Kui veel üle kümne aasta tagasi tundus, et leetrid on Eestist täielikult elimineeritud ja lapsed selle vastu vaktsineeritud, siis nüüd ründavad nad taas ning mai lõpu seisuga on Eestis registreeritud 17. haigusjuhtu.  “Leetrid on natukene nagu kanaarilind kaevanduses,” sõnas perearst ja Tartu ülikooli peremeditsiini dotsent ja seletas, et leetrid tulevad esimesena, kuid tagant piiluvad juba ka teised nakkushaigused.

Tuleb välja, et ligi pooled Eesti haigusjuhtumid on seotud ukrainlastega. Ainuüksi eelmisel aastal anti ajutine elamisluba 941 Ukraina töölisele. Koos tööjõuga toodi siia aga ka leetrid. Nimelt on vaktsineerimise protsent Ukrainas madalam kui juba paljudes Aafrika riikides. Kui sellel aastal on Eestis leetrite haigusjuhtumeid olnud 17, siis Ukrainas 45 000. Kui nakkav see haigus  siiski on ning milline on olukord Ukrainas?

Tartu mees käib Aafrikas elevante ja kaelkirjakuid ravimas!

33-aastane Tartu mees on esimene ning praeguseks ainuke eestlane, kes  tegeleb pidevalt välisriikides suurloomade abistamisega. Tema püsipatsiendid on elevandid, kaelkirjakud, jõehobud, leopardid ja ninasarvikud Aafrikas ja Indias. “Kui tegeleda metsloomadega, siis kus veel,” nendib loomaarst Aleksandr Semjonov, kes on ka kirurg ja anestesioloog ning Eesti Maaülikooli Kliinilise veterinaarmeditsiini õppetooli juht.

Kaitseinvesteeringute keskus “Radaris”: Eesti vajab lobistide reeglistikku

Arusaamatus algas kui Eesti kuulutas läinud aastal välja tankitõrjerelvade hanke. Euroopa suurim relvatootja MBDA juristid lugesid Eesti hanketingimused läbi ja otsustasid, et nad ei osale. “Kahjuks see viis, kuidas hanke dokumendid olid kirjutatud, lubab Eestil osta ainult vana tehnikat, mis on arendatud 20+ aastat tagasi, mis sobiks paremini siia muuseumisse kui tänapäeva relvajõududesse,” ütles MBDA asepresident Didier Philippe telesaatele Radar antud intervjuus, mis toimus Laidoneri sõjamuuseumis.

Kas see on Euroopa suurima relvatootja katse nurjata Eesti tankitõrje hange ja saada magus leping endale või siiras mure meie riigi kaitsevõime pärast?

„Radar“ on Kanal 2s täna kell 21:00, kohe pärast reisisaadet „Meie aasta Iraanis“.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles