Kulturisti ülestunnistus: steroidideta konkurentsivõimelist lihast ei kasvata (3)

Eeva Esse
, «Radari» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänane «Radar» suunas Seefeldis lahvatanud dopinguskandaali valguses fookuse teisele spordialale, kus keelatud ainete kasutamine on sportlaste hulgas avalik saladus. Saade käsitles kulturismis võistlevate sportlaste hulgas, kui ka laiemalt jõusaalikultuuris levivast steroidide nagu näiteks meessuguhormooni testosteroon kasutamist. «Radar» tõestas, kui lihtne on keelatud aineid kätte saada ja kui tõsiste probleemidega steroide kasutavad mehed arsti juurde jõuavad.

Keelatud ainete kasutamisega vahele jäänud Eesti kulturistide nimekiri on võrdlemisi pikk. Dopingupatuste hulgas on näiteks Argo Ader, Ivo Parveots, Mihkel Jakobson, eluaegset võistluskeeldu kannavad Marek kalmus, Viktor Tkatšenko ja Aleksandr Aleksejev. «See on tõsi, et seal leitakse kõige rohkem kasutajaid ja seal teatakse ka, et kõige rohkem kasutatakse,» ütles spordibioloog ja Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port.

Lugu on seda erakordsem, et «Radarile» nõustus andma avameelse intervjuu Marko Tooming, fitnessi maailmas tuntud kui Joker, kes esimese kulturistina avalikult kaamera ees oma nime ja näoga tunnistab, et on võistlusvormi saavutamiseks kasutanud anaboolseid steroide ja et keelatud ained on selle spordiala lahutamatu osa. «Kuid sa tahad võistluskonkurentsis suuri lihaseid, siis sa pead selle otsuse tegema. Pange ükskõik milline Eesti tipp, kes väidab et ta on puhas, valedetektori testi tegema, ma ei usu et detektor ei hakkas karjuma «vale-vale-vale!»,» rääkis Tooming.

Kristjan Port vastas seda väidet kommenteerides, et tegu on puhtalt spekulatsiooniga, kuid lisas, et see spekulatsioon on õigustatud ja ta saab aru sellest ütluse taustast. «Ma ise selle ütlusega kaasa ei läheks, vastasel juhul ma torpedeeriksin neid, kes üritavad ausad olla ja ma olen näinud ka kulturiste, kes üritavadki ausat sporti teha. Kui ühed kasutavad, siis nende lihased on suuremad ja siit kerkibki see kahtlus, et ega nad loomulikul teel seda teha ei saaks.»

Puudulik kontroll

Sellest kerkib küsimus - miks keelatud ainete abil ebaloomulikuks kasvatatud lihastega sportlased üldse võistelda saavad? «Kulturismi enamikes liigades ei ole tegelikult kuskil kontrolli,» ütles Marko Tooming.

Oluline on selgitada, et kulturismis on kaks peamist liigat, IFBB ja NAC. Kui esimeses toimuvad võistlused vähemalt näiliselt puhta spordi egiidi all, siis teises kontrolle pigem ei tehtagi. «Mõnes mõttes on see nagu paratamatus, aga see ongi nii, et tasuta lõunaid ei ole olemas. On aru saadud, et mis me teeme seda kontrolli, sest siis me ainult näitamegi kulturiste, kes on 80-90 kilosed, rahavas ei viitsi neid vaadata, sponsoritele ei ole nad atraktiivsed, neid ei jälgitaks sotsiaalmeedias ja ei tahetaks toetada,» ütles Tooming, kes tõi aga välja selle, et Eestis on keelatud ainete kontroll siiski märksa tugevam kui mujal. «Põhimõtteliselt seda kontolli tehaksegi ainult Eesti siseselt ja võib-olla mõnes riigis veel.» Kristjan Port selgitas siinset tugevamat kontrollo sellega, et kuna meisse suhtutakse petturite maasse, siis tehakse Eestis kontrollide osas kõik, et siit puhtad sportlased välja saadetaks,

See on ka põhjus, miks paljud pigem välismaal võistlemas käivad. «Kõige lähemad on Läti ja Leedu, kus võib pisikeses kirjas olla reegel, et steroidide kasutamine on keelatud, kuid kontrolle lihtsalt ei tehta,» rääkis Kanal 2 uudisteankur Jaanus Koort, kes samuti on kulturismis laval käinud. Marko Tooming tõi näite möödunud aasta oktoorbis Hispaanias Santurzis toimuma pidanud kulturismi- ja fitnessivõistlusest Euskadi Cup, mis jäeti viimasel hetkel ära, kuna võistlejad said teada, et võistlustel on ka dopingukontroll: «Võistlejad lihtsalt läksid minema. Siit võib ise oma järelduse teha.»

Teekond keelatud aineteni

Toidulisandite müügiga tegelev Marko Tooming hakkas steroide kasutama ligi 10 aastat tagasi. Neljakümnendatesse jõudnud mees on oma elu parimas vormis. «Minu teekond keelatud aineteni algas siis kui tahtsin hakata võistlema level kõrgemates liigades. See tuli arusaamisest, et sa oled kõiki toitumisi ja treeninguid katsetanud ja kui sa näed, et see ei toimi. Ja eks see on ka edevus. Kui vaatad ajakirjade kaantelt või sotsiaalmeediast neid, kes kulturismis tegutsevad võistlustel, siis tahaks ka natukenegi nende moodi olla,» rääkis Tooming.

Otsus keelatud ainetega lihast kasvatama hakata on paljuski kinni eesmärkides ja isiklikes tõekspidamistes, nagu räägivad puhtalt sportivad Kanal 2 uudistemagasini Reporter ankur Jaanus Koort ja personaaltreener Kristjan Konsap. «Mu keha on enam-vähem selline nagu ma tahaksin ja ma ei tegele kulturismi kui võistlusspordiga. Kui ma hakkasin kulturismi kui spordiga tegelema, siis ma ütlen ausalt välja, et ilmselt ma hakkaksin steroide kasutama. Kui tahta olla konkurentsivõimeline, siis tuleks seda teha,» ütles Koort. Konsap lisas: «Naturaalselt on ka võimalik palju ära teha ja ma loodan, et ma saan sellega eeskujuks olla. Ma proovin, kus mu naturaalne piir on. Ma lävisin ka inimestega, kellel on teistsugune maailmavaade ja kes olid kohe pärast võistlust valmis mulle tunni jooksul aineid tooma, kui ma pärast võitslust olin nördinud, et ma ei saavutanud seda kohta, mis ma soovisin.»

Jaanus Koort tunnistas, et ta tutvusringkonnas on mehi, kes steroide kasutavad: «Ma arvan, et sa pead ikka päris pime olema kui sa ei näe, et mõned inimesed kasutavad lisandeid, mida niisama poest ei saa.» Kristjan Konsap rääkis, et testosterooniga lihase kasvatamine ei ole enam sugugi mitte võistlusspordi osa: «Instagramis ja sotsiaalmeedias teenib kohati rohkem raha kui spordis ja seal saad ju end näidata sellisena nagu sa tahad. Rääkimata näiteks näitlejatest, kes endale keelatud ainetega vormi saavad.»

Terviserisk võib olla suurem kui suuremast lihasest saadud võit

Seda, et steroidide kasutamine on aina enam levima hakanud ka täiesti tavaliste meeste hulgas, tunnistas ka meestearst Kristjan Pomm, kelle juurde omaalagastuslikult testosterooni manustama hakanud ja sellest tervisekahjusid saanud mehed pöörduvad. «Risk, mis käib kaasas testosterooni süstimisega, võib kehvemal juhul lõppeda mehe viljatusega,» rääkis  meestearst Kristjan Pomm ja lisas: «kahjuks on see selline tõusev trend, mis on viimase 10 aastaga kasvanud. Kui enne nägin ehk ühte-kahte meest aastas, kes sellise murega tuli arsti juurde, siis täna on see iganädalane teema.» Tema sõnul on asja kurbloolisus selles, et mehed hakkavad steroide süstima kellegi soovituse järgi ja need soovitused ei tule üldiselt meditsiinitaustaga inimeselt. Kui inimesel ei ole täit infot, siis talle võibki Pommi sõnul see tunduda ohutu ettevõtmisena. Ta lisas, et sageli manustatakse testosterooni ka kümnetes kordades rohkem, kui ravimina kasutamisel selle soovituslik päevanorm ette näeb.

Kui mees hakkab meessuguhormooni ehk testosterooni süstima või tablettidena sisse võtma, saab ta keha signaali, et võib jääda nö puhkerežiimile ehk keha ise lõpetab testosterooni ja seemnerakkude tootmise. Reeglina toimub selline protsess ajutiselt. Taastumine võib aega võtta mõni kuu, mõnede uuringute järgi suisa paar aastat. Mõnel juhul on tekitatud kahju suisa pöördumatu.  

Steroidide tarvitamisega seotud terviseprobleeme on teisigi. «Seda on hirmus riietustuumides näha, kuidas kellelgi on näiteks selja peal välja löönud kohutav akne,» rääkis kulturist ja personaaltreener Kristjan Konsap. Spordibioloog Kristjan Port tõi veel välja, et see võib põhjustada südamelihase paksenemise ja ainevahetuse halvenemise: «Meil on terve hulk kudesid, millele see sportlane võib-olla tähelepanu ei pööragi, kus on pidevalt sellised väikesed protsessid, kus mingi rakukooslus hakkab kasvama ja seda pidurdatakse ning see võib olla potentsiaalne vähikolle.» Port lisas, et steroidide kasutamine mõjutab ka kesknärvisüsteemi, mis omakorda mõjutab vaimset tervist. Ta tõi välja ka kurva tõsiasja, et mitmed testorterooni süstinud sportlased on oma elu enesetapuga lõpetanud.  

10 aastat steroide tarbinud Marko Tooming on kindel, et temal sellega seoses terviseprobleeme pole: «Iga kell ma saan ju ära lõpetada, kui ma ei taha enam. Kui näed, et midagi on punases, siis tulebki 10 korda järele mõelda, kas ikka tahad edasi tarvitada või mitte.»

Kui kerge on steroide hankida?

Seda, kust mehed aineid saavad, et taheta arstile eriti rääkida, ütles meestearst Kristjan Pomm. «On erinevat tüüpi vastused, kas ostsin kuskilt internetist või käisin mõnes teises riigis, kus seda on võimalik ilma retseptita hankida või keegi talle andis seda.»

Internetis on steroidid vaid mõne kliki kaugusel. Kuna tegu on ebaseaduslike ravimitega, siis võib steroidide tellijat oodata kuni 1200 eurone trahv. Maksu-ja tollimamet avastas eelmisel aastal 8 juhtumit, kus postiautomaati steroide telliti. Kätte saadi 29 jaemüügipakendit.  

«Kõike liigub, mida ei ole võimalik läbi arsti saada. Kui on soovijaid, on ka pakkujaid,» rääkis Marko Tooming. Jaanus Koort kinnitas seda: «Alati on ju kuskil keegi, kes tunneb kedagi, kes tunneb kedagi, kelle käest siis saab.»

Otsustasime katsetada, kas keelatud aineid on võimalik kätte saada näiteks toidulisanditega äritsevatest poodidest. Radari toimetaja Stass Kuznetsov arvutas oma kehakaalu põhjal välja, et 10-nädalaseks kuuriks oleks tal vaja 4000mg testostrooni.

Alustasime Tallinnas Telliskivi tänaval tegutsevast FitShopi poest. Sealt öeldi meile, et testosterooni puhtal kujul nad kindlasti ei müü. Eitava vastuse saime ka Tartu maantee iFit ja Maardu Bonsuna kauplustest.

Kuid Lasnamäe Kärberi keskuse toidulisandite poes kuuleme aga juba teist juttu. Müüja ütles, et kui on piisavalt usaldusväärne klient, siis saab kõike osta. Lubas meile tunni aja pärast tagasi helistada. Saime lubatud kõne ja läksime tunni pärast poodi tagasi. Stassil kuluski ainult tund aega ja tal oli käes kaks karpi süstitavaid anaboolseid steroide, mille loata müümine on keelatud.

Kristjan Port rääkis, et nad on jõusaalis läbi viinud uuringu steroidide kättesaadavuse kohta, küsides seal treenivatelt inimestelt: «kas sa teaksid, kui sa tahaksid kasutada, siis kust seda saab?» Pordi sõnul vastasid enamik, et teaksid küll. Kristjan Konsap ütles selle peale oma intervjuus: «Ma võin arvata, et kui sa lähed jõusaali kõige suurema mehe juurde ja tema käest küsid, siis ta suure tõenäosusega teab, kust seda saada.»

Kontrollisime seda hüpoteesi. Meie huviorbiiti jä Tallinna jõusaal HC Gym, mille kohta meie allikas ütles ühele sealsele treenerile vihjates «Ma usun, et kui reid teha HC tagaruumidesse, siis leiab ta kotist müüki minevaid asju päris palju». Kirjutasime sellele treenerile. Ta oli valmis steroidide tarvitamisest rääkima, kuid soovis, et me talle intervjuu eest raha maksaksime. Mehe huvi kadus aga koheselt, kui mainisime, et oleme teadlikud ka tema müügitegevusest.

Saatsime Stassi Läänemere teel asuvasse HC Gym'i maad uurima. Kui ta pöördus esimese sportija juurde küsimusega, et kust testosteroonikuuri läbimiseks ravimi kätte saaks, tuli kiire vastus: «Siin on tegelikult olemas treenerid, kellelt saab. Kui nendega rääkida, siis on võimalik saada.»

Meestearst Kristjan Pomm toonitas veel kord üle, et omaalgatuslikult steroidide hankimine ja kasutama hakkamine ei ole kindlasti mõistlik tegevus. Kulturist Marko Tooming võttis tarvitamise otsuse langetamise kokku järgnevalt: «Ma ei saa siin öelda, et steroidid on jube kasulikud, ei ma ei ole kindlasti seda meelt. Kui oleks võimalik ebaloomulikult suurt lihast saada mingil muul moel, siis loomulikult. Aga ma ei lähe ka seda teed, et ma laseks rinda või biitsepsisse implantaadid paigaldada.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles