«Radari» erisaade vihakõnest: «rõve eit», «rooma tagasi Aafrikasse», «loll lits» - miks selliseid kommentaare kirjutatakse? (72)

«Radar» / Kanal 2
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Radari» erisaade portreteeris aina süvenevat vihakõne levikut Eestis. Saates said sõna ligi 30 inimest, kelle hulgas on nii tuntud meelelahutustegelasi ja poliitikuid, kes jagasid oma raputavaid lugusid, kuidas neid kommentaariumides, sotsiaalmeedias ja isegi tänaval sõnadega rünnatud on.

«On olnud olukord, kus ma ootasin bussi ja mingi vanem meesterahvas ütles mulle, et mine tagasi Aafrikasse, kust sa tulid, sest meil ei ole vaja neid pagulasi siia Eestisse. Selliseid asju on paar korda olnud juba ja jumala eest, see teeb haiget,» meenutab lauljatar Sissi Nylia Benita.

Lisaks avaliku elu tegelastele arutavasid saates psühholoog Avo-Rein Tereping ja riigiteadlane Agu Uudelepp, mis ajendil inimesed õelaid kommentaare kirjutavad ja kuidas sotsiaalmeedia on loonud võimaluse grupiviisiliselt ning tagajärgedele mõtlemata end teiste peal välja elada. «See on nagu meeleavaldusel, et inimesed käituvad nii nagu nad üksinda olles või väiksemas seltskonnas ei käituks. Samamoodi grupid Facebookis, kus sind ümbritsev mass annab sulle tegelikult anonüümsuse,» analüüsis Uudelepp.

Lisaks sai saates näha Facebookis levivat vihakõnet Eesti poliitilikas kõige tugevamini vastanduvate sotsiaaldemokraatide ja rahvuskonservatiivide näitel.

«Radar» püüdis saada ka ühendust inimestega, kes sotsiaalmeedias teiste solvamisega ja vihale õhutamisega silma on paistnud, et anda neile võimalus oma teguviisi selgitada. Näiteks helistas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski «Radari» palvel mehele, kes kirjutas tema Facebooki seinale «...sinusugused riigireeturid lõpetavad võllas! Mida varem, seda parem.»

Koos EKRE fraktsiooni liikme Jaak Madisoniga hinnati saates poliitilisi oponente kritiseerivaid postitusi, mida jagatakse erakonna sõprade klubides Facebookis.

«Radari» erisaade oli eetris täna õhtul kell 20.00 Kanal 2s ning on järelvaadatav Postimees TVs.

Kommentaarid (72)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles