«Hommik!» Unenõustaja Kene Vernik jagas nippe, kuidas tulla toime unehäiretega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäevases saates «Hommik!» oli külaliseks unenõustaja Kene Vernik, kellega rääkisime unehäiretest. 

Täisväärtuslik uni on inimese jaoks sama vajalik nagu tervislikud eluviisid ning söök ja jook. Eriti just noore inimese jaoks. Unenõustaja sõnul võiks nooruk magada 8-10 tundi. Põhjus, miks noored vähem magavad peitub selles, et noored inimesed lähevadki lihtsalt hiljem magama ja kui nad kella kaheksaks kooli peavad minema, siis jääb neil suur osa kosutavast unest saamata. 

Kui hästi pikka aega noor inimene piisavalt ei maga, siis võib see viia tervisehädadeni. «Peamiselt, mida me ise kõik kiiresti tunneme, on unisus, väsimus, võib-olla mõned tunnevad peavalu, füüsilist valu,» rääkis Vernik. See kõik võib viia ärevuseni ja depressioonini. 

Mõnel noorukil on unehügieen päris hea, ta ei kasuta nutiseadmeid, ta on teadlik ja tahab ennast hoida, kuid uni ikka ei tule, siis see võibki tähendada, et on toimunud bioloogiline unenihkumine. 

Kui ikkagi on tekkinud juba unerütmi häired, siis ei tohiks otsida leevendust uinutitest, eriti noored inimesed, vaid peaks pöörduma unenõustaja poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles