«Otse Postimehest»: Mati Raidma kriisiõppustest ja päästevõimekusest

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige ja päästeameti endine juht Mati Raidma jõuab Armeeniast tagasi «Otse Postimehe» stuudiosse, Armeenias oli ta ohvriterohke Spitaki maavärina 30. aastapäeva meenutaval rahvusvahelisel maavärina tagajärgede likvideerimist jäljendavate õppuste asejuht.

ÜRO üleilmse päästevõrgustiku INSARAG korraldatud jäljendamisõppusel osalesid 29 riigi, nende hulgas ka Eesti päästemeeskonnad.

Raidma räägib lõppenud kriisiõppustest ja taoliste rahvusvaheliste õppuste olulisusest, aga ka tõhusast kriisiennetusest, võttes aluseks mitmed sellel aastal ohvreid nõudnud tuleõnnetused. Ajakirjanik Ainar Ruussaar küsib Raidma hinnangut Eesti tänasele päästevõimekusele ning uurib, kuidas vältida olukordi, mil näiteks üheaegsete maastikupõlengute puhkedes on päästjate võimekusel piir ees.

7. detsembri keskpäeval 1988 tabas Armeenia põhjaosa linnu Spitakki, Gjumri ja Vanadzori ligi seitsmepalline laastav maavärin, milles erinevatel hinnangutel hukkus üle 25 000 ja sai vigastada enam kui 100 000 inimest. Maavärina järel tuvastasid eksperdid, et ohvrite rohkuse põhjustas eelkõige hoonete nõukogudeaegne halb ehituskvaliteet.

Mati Raidma on töötanud tuletõrjes, päästeameti juhina ja olnud lühikest aega ka keskkonnaminister. 2015. aasta parlamendivalimistel ei pääsenud ta riigikogusse. Praegu on Raidma riigikogu Reformierakonna fraktsioonis Euroopa Parlamendi liikmeks siirdunud Igor Gräzini asendusliikmena.

«Otse Postimehest" algab esmaspäeval kell 12 ja on järelvaadatav postimees.ee veebiküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles