Tai kuningriigi dissident toob päevavalgele armastatud turismiriigi õõvastava pale

Eeva Esse
, «Radari» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma kauneimad rannad ja rikkalik loodus. Ideaalne paik, kuhu päikest ja suve püüdma minna. Külalislahke maa eredate värvide ja kirbete lõhnadega. See on riik, kus võib tunduda, et kõik see on üks ilus unenägu, millest üles ärgata ei tahakski. Just niimoodi iseloomustavad Eesti reisibürood Tai Kuningriiki. Kuid selle muinasjutulise eesriide taga käib ka hoopis teistsugune elu.

«Radar» kohtus Tai kuningriigi suurima kriitikuga, ühiskonnateadlase Pavin Chachavalpongpuniga, kes rääkis, kuidas Tai kuningakoda oma rahvast hirmuvalitsuse all hoiab. «Kui hakkate kohalikega rääkima monarhiast, eriti praegusest kuningast, siis garanteerin, et inimesed eemalduvad teist,» ütles Pavin. Ta lisas: «Liigub väga palju lugusid, kuidas kuningat kritiseerinud inimesed on kadunuks jäänud.»

Dr Pavin Chachavalpongpun on ainus Tai avaliku elu tegelane, kes räägib ausalt ja julgelt Tai ühiskonna tabuteemadest -  riiki valitsevast sõjaväelisest režiimist ja monarhiaga seotud probleemidest.

Pavini julged väljaütlemised on temast kodumaal teinud persona non grata. Pärast 2014. aasta mais toimunud riigipööret on riigi sõjaväeline valitsus meest kaks korda vaibale kutsunud. Kuna Pavin eiras sõjaväe korraldust, tühistas Tai hunta tema passi. Seetõttu ei saa ta praeguses võimukorralduses koju naasta. Ta elab talle kaitset pakkuvas Jaapanis, kuid loodab, et saab ühel päeval saan Taisse naasta.

Eestis on staarteadlaseks tituleeritud Pavin käinud juba mitmel korral. Sel sügisel andis ta Tallinna Ülikoolis kursust Kagu-Aasia riikide poliitilise kultuuri väljakutsetest. Oma sünnimaa puhul ei tee ta saladust, et see on autoritaarse kuningakoja ja sõjaväelise režiimi koosmõjus muutunud hirmuühiskonnaks. «Monarhiast on tehtud püha institutsioon. Meil on lèse-majesté seadus, mis kehtestati, et karistada neid, kes monarhiat kritiseerivad, hukka mõistavad, solvavad või laimavad,» rääkis Pavin.

See tähendab, et kuningliku perekonna liikme laimaja võib pikaks ajaks trellide taha minna. Kui varem kõrvaldati Kuningakoja solvamise süüdistusega ametlikult kommuniste, siis nüüd on sellest saanud väga tõhus relv poliitiliste rivaalide, vasakpoolsete ja lihtsalt teisiti mõtlevate inimeste tasalülitamiseks.

Karm seadus on sihikule võtnud isegi kuningakoja lähikondsed. 2016. aastal võimule saanud kuningas Maha Vajiralongkorn ehk kuningas Rama Kümnes on lahutanud kolm abielu. Pärast viimast lahutust lasi ta oma eksabikaasa pere monarhia kritiseerimise eest mitmeks aastaks vangi panna. Pavin rääkis, et see on kättemaks naise perekonnale. «Naine ise on tänaseni koduarestis. See on põhiliste inimõiguste rikkumine,» ütles Pavin.

See teema on Tais täielikult maha vaikitud. Niisamuti ka asjaolu, et väidetavalt on suur osa Tai kuningapaleest vangla, kuhu on isegi ehitatud krematoorium.

Kuningakoda on väljast tõeline vaatamisväärsus, kuid mis peitub seal sees, teavad vaid valitud.
Kuningakoda on väljast tõeline vaatamisväärsus, kuid mis peitub seal sees, teavad vaid valitud. Foto: Pilt videost

Pavin rääkis, et karistuseta ei jää Tais isegi kommentaarid kuningakoja loomade kohta. Tai kuningapere koeraarmastus on Pavini sõnul igasugused normaalsuse piirid ületanud: «Kui keegi kuninga koera üle nalja teeb, karistatakse teda Lèse-majesté alusel.» Praeguse kuninga koerad Fufu ja Fifi jõudsid lehepealkirjadesse, kui kuningas neile sõjaväelise auastme andis. Ta ülendas oma puudlid õhumarssaliteks. «Kui üks koertest paar aastat tagasi suri, korraldati talle riiklik matusetalitus. See räägib nii mõndagi sellest, kui palju nad oma koeri armastavad,» rääkis Pavin.

Materjali kuningakoja käitumise kritiseerimiseks leidub aga küllaga. Enne kuningaks kroonimist tekitas Maha Vajiralongkorn furoori mitme kaamerasilma ette jäänud intsidendiga. Kroonprintsi õhumarssalist koera FuFu sünnipäeval oli tema kolmas abikaasa, printsess Srirasmi neljakäpukil põrandal, palja ülakehaga, jalas vaid stringid. Külalisi šokeeris, kuidas sünnipäevalapsest koer samal ajal mööda laudasid käis ja taldrikutest sõi.

Laitmatut mainet hoida püüdvast kuningaperest lekkisid internetti näiteks ka fotod kroonprintsi meelelahutusreisist Saksamaale. Piltidelt on näha, et tulevasel kuningal oli seljas nabapluus ja keha katsid tätoveeringud. Mõistagi sellest kõigest Tais ei räägita.

Nüüd on seal ka piirideta internetile päitsed pähe pandud. Sarnaselt Lèse-majesté seadusele kehtib ka kübersfääris arvutikuritegevuse seadus, mis tähendab seda, et Pavin, kellel on erinevates sotsiaalmeediakanalites üle saja tuhande jägija, on ebasoovitav isik ka internetis. Ta ütles, et see keelab inimestel Facebookis olla tema sõber, jagada tema materjali ja isegi tema postitusi meeldivaks lisada. «Need, kes selle reegli vastu eksivad, võivad saada karistuse ja vanglasse sattuda,» Lisas Pavin.

Tai kuningakojal on palju põhjuseid, miks ka Pavinist tuleks vabaneda. Kuid oma elu pärast ta liigselt ei karda: «Ma olen mures, aga pean oma eluga lihtsalt edasi minema. Olen jõudnud punkti, kust tagasi pöörduda ei saa. Minu ülesanne on tõde päevavalgele tuua.»

Paljud eestlased, kes Tais puhkamas käivad, ilmselt ei adu seda, mis riigis tegelikult toimub. Pavin ütles, et  ta ei usu, et enamik turiste poliitilisest olukorrast üldse hoolib: «Kuni nad saavad riiki külastada, puhkust nautida on kõik nende jaoks hästi. Aga eestlased või ükskõik milline poliitiliselt teadlik rahvas peaks saama väljendada oma arvamust toimuva kohta. Inimesed peaksid teadma, mis maailmas toimub ja eristama õiget ja valet.» Jõulisemad sammud oleksid majanduslikud mõjutusmeetmed. «Embargo! Mitte külastada Taid. Mitte toetada Tai turismitööstust. Mitte osta Tai tooteid. Tean, see on drastiline, aga seda oleks võimalik teha. Ma ei usu, et see on lihtne, aga see on vastus, mida eestlased või Eesti valitsus saaks teha,» pakkus Pavin välja variandi, kuidas Tai hirmuvalitsusele vastu astuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles