«Radar» Tiit Pruuli Laari valitsusaegadest: käed seoti kinni ja viidi Männiku karjääri (6)

«Radar» / Kanal 2
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seekordes «Radaris» meenutas Soome ekspeaminister Esko Aho, kes juhtis meie põhjanaabrite valitsust 1990ndate alguses, aega, mil Eesti taas iseseisvaks sai ning annab oma nägemuse sellest, kuidas Eesti vabaks sai ning Vene väed minema saatis.

Loo koostamisel intervjueeris «Radar» ka Eesti ja Mart Laari esimese valitsuse ning teiste oluliste sündmuste liikmeid, kes maalisid karmi pildi sellest, millistes tingimustes taas meie riiki üles ehitama hakati.

Tänane tuntud ärimees Tiit Pruuli oli peaminister Mart Laari nõunik. «Veel Eesti NSV vanade mudelite järgi oli mulle eraldatud auto, mis sel hetkel oli päris ilus Mercedes. Ja kui ma siis Lasnamäel ühel õhtul koju sõitsin, istusid püstolitega poisid mulle autosse, viisid mu Männiku karjääri ja ütleme nii, et pärast pikki läbirääkimisi õnnestus sealt karjäärist välja tulla,» meenutas Pruuli «Radarile» tänase saate eel. (Mis täpsemalt juhtus, vaata ülalt videost).

Tänane eurosaadik Indrek Tarand meenutas «Radarile» aega, mil toonane peaminister Laar talle üliolulise ülesande andis – nimelt oli Tarand see, kes pidi läbi kukutama Narva referendumi, mille õnnestumisel linn idapiiril autonoomseks võinuks saada. Enne sinna siirdumist sai Tarand äärmusliku koolituse.

«Toonane peadirektor Jüri Pihl andis mõned spetsialistid ja need ütlesid, et kui auto alt läheb puu külge traat, siis on võibolla mõistlik mitte selle vastu minna. Mul relva polnud, mulle küll pakuti,» rääkis Tarand «Radarile» Helsingis.

Kuidas meenutab Soome ekspeaminister Esko Aho Eesti esimesi samme pärast poole sajandi pikkust okupatsiooni, saad vaadata "Radari" loost siit:

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles